Jak je na tom móda a 60. léta?

Jak je na tom móda a 60. léta?

6. ledna 2011, 60. léta, Jacqueline Kennedy, hippie styl, kostýmky, zvonové kalhoty, kapri kalhoty, obarvené imitace kožešin, minisukně, Mary Quant

Sponzorované odkazy

60. léta dvacátého století nám, co se týče módy, přinesla různé trendy a styly. Jaké to tedy byly? Není novinkou, že mnoho současných módních stylů se inspiruje módními léty minulého století. Často tak současní návrháři vycházejí i z let 60. Co nám tedy 60. léta 20. století přinesla? 60. léta jsou léta, která „rozbila“ mnoho módních konvencí a tradic a zároveň odráží mnoho různých hnutí. Byli to například Beatles, kteří měli obrovský vliv na módu v těchto letech. Mladí muži tak často volili nejen jim podobné střihy modelů oblečení, ale také střih vlasů. Mary Quant vynalezla minisukni, Jackie Kennedy vytvořila „francouzskou manikúru“ s umělými řasami a čepičku v okrouhlém tvaru, jež se stala populární hlavně právě v 60. letech.

Zatímco se módní designéři soustředili na barvy a tóny, menší důraz kladli na módní doplňky. Lidé se oblékali do modelů oblečení s psychedelickými potisky. Oblečení bylo charakteristické pro své výrazné barvy a nerovnoměrné vzory.


Raná 60. léta

Móda raných 60. let odrážela eleganci první dámy, „Jacquelline Kennedy“. Ženy se oblékaly do kostýmků pastelových barev (složeného z krátce a rovně střiženého saka s výrazně velkými knoflíky)., jednoduchých geometrických šatů, známých jako košilové šaty. Večerní róby charakterizovaly široké sukně, které měly povětšinou hluboké dekolty a útlý pas. Mezi ležérními modely pro dívky a ženy se objevily známé kapri kalhoty. Velice módní byly jehlové podpatky.


60. léta v plném proudu

Prostředek 60. let přinesl módě a ženám minisukni (Mary Quant; rok 1964). Minisukně byla pak prý nošena téměř každou mladou, stylovou ženou v západním světě.


Minišaty byly charakteristické „áčkovým“ tvarem sukně. Populární byly šaty bez rukávů. V roce 1964 představil francouzský módní designér Andre Courreges „vesmírný look“ v čele s kalhotovými kostýmy a bílou obuví. Osobité byly pak například jejich fluorescentní barvy. Namísto kapri kalhot, které vládly módnímu stylu v raných šedesátkách, to tentokrát byly kalhoty zvonové. Ty se od kolen dolů postupně rozšiřují. Většinou byly nošeny v kombinaci s šifonovými blůzkami, rolákovitými svetříky a topy. Mezi modely určené pro denní nošení to byly krátké plastické pláštěnky, barevné kabátky a obarvené imitace kožešin. Modely obleků (také v různých barvách) byly poprvé populární v úzkých střizích. Obvod v pase u ženského oblečení začínal být neoznačitelný a délky oblečení se zkracovaly. Co se týče modelů bot, nosily se sandály a lodičky s nízkými podpatky. Boty a kozačky byly často vyrobeny z lakované kůže a vinylu.


Pozdní 60. léta

Období konce 60. let dalo Americe také vznik hnutí Hippies neboli děti květin. 60. léta tak byla osobitá také svým unisexovým hippie lookem. A i to mělo samozřejmě obrovský dopad na módu. Nosili se volné modely oblečení, zvonové kalhoty, ošoupané džíny, batikované látky, kytičkované vzory, barevné látky, korálky a v neposlední řadě také dlouhé vlasy. Módní designéři se začali snažit vytvářet oděvy, které byly pro mladou generaci dospělých lidí přijatelnější a pohodlnější. Jak ženy, tak muži nosili kalhoty střižené do zvonu, batikovaná trička a oblíbené byly také pásky kolem čela. Populární obuví byly sandály (opět jak mezi ženami, tak mezi muži). Často se však chodilo na boso a ženy nenosily podprsenky. Pozdní šedesátá léta tvořily vestičky s třásněmi, splývavé kaftany, šátky, náramky a přívěšky. Na konci 60. let do módy pronikly animální printy (zvířecí potisky).


Šedesátá léta jsou dnes častou inspirací mnoha světově proslulých módních návrhářů. A aby ne. Jak můžeme sami vidět, přinesla velice výrazných a zároveň mnoho odlišných trendů. Na jedné straně elegantní šaty a kostýmky ve stylu Jacqueline Kennedy, na druhé straně divoké a nespoutané modely hippie stylu.

„Zdroj“: wikipedia.org, iStockPhoto/Thin­kstock

Autorem článku je Lenka K.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu