Běhání pro radost / Oblečení na jogging

Běhání pro radost / Oblečení na jogging

3. září 2014, běh, sport, tenisky, softshell, zdraví, hudba, trenér, stopky, trasa

Sponzorované odkazy

Obrovský boom zažívá sportovní disciplína s názvem jogging a není se čemu divit, počáteční investice do tohoto sportu je minimální a výsledky jsou zaručené. Běhají mladí, staří pro radost i pro zdraví, tak proč ještě neběháte vy? Spálené kalorie a zdolané kilometry nejsou tím hlavním, proč byste měla běhat. Nepotřebujete si kupovat předraženou permanentku na několik měsíců dopředu, kterou, když už si koupíte stejně ani moc nevyužijete. Nemusíte s nikým sepisovat smlouvu o členství v centru. Nejste vázána na nikoho, nemusíte být nikde na čas, můžete si vyběhnout kdykoliv chcete vy! A to je to hlavní! Nejlepší je, že z běžecké trasy se vrátíte s pročištěnou hlavou uspořádanými myšlenkami a se spoustou endorfinů. Jediné na co byste se měla zaměřit je kvalitní běžecká výbava a to především obuv.

Začátky běhání se vám bude zdát poměrně těžké, ale nevzdávejte to hned, každý vrcholový sportovec musel někde začít a dopracovat se tam kde je. Nemyslete si, že po prosezených hodinách a bez tréninku si jen tak lehce vyběhnete ven. Před každým sportovním výkonem je důležité se pořádně protáhnout a rozehřát svaly, abyste byla schopná další den vstát a fungovat. Začněte procházkami a pomalu se seznamte s terénem, který jste si vyhlídla, pak kombinujte tzv. indiánský běh, kdy chvilku jdete a chvíli běžíte (pro začátečníky doporučuji místo běhu rychlou chůzi), až budete trénovanější zkuste pouze rychlejší chůzi a pomalu přejděte do běhu, důležité je správné dýchání a běhání přes střední část chodidla na špičku. Postupem času můžete přidávat kilometry a běhat delší trasy. Uvědomte si, že každý má jiné tempo a tak si nevšímejte ostatních, že běhají rychleji či jinak, běháte hlavně pro sebe a tak poslouchejte své tělo a mysl.

Krok a skok

Co je – kromě vytrvalosti – hlavní ingrediencí běžeckého úspěchu? Správná obuv! Na trhu je nepřeberné množství běžeckých bot s různými funkcemi. Důležité je aby jste se v běžecké obuvi cítila lehká jako pírko a aby vás jejich konstrukce ochránila před každým počasím a přitom mohla noha dýchat. Kapitola sama o sobě je podrážka obuvi, proto oslovte proškolený personál v prodejně, aby vám s výběrem poradil.

Poručíte větru, dešti

S nadcházejícím podzimem oceníte nejen při běhání, ale i na výletě s rodinou softshellové bundy, které kombinují speciální materiál Windstopper s prodyšnou síťovinou, takže neprofoukne, ale ani se v ní nezpotíte. Pro chladnější dny či běžecké ranní ptáčata se bude hodit střední vrstva oblečení, která příjemně přilne k vaší siluetě, zahřeje vás a zároveň zaručí odvětrání. Křeče ze studených a ztuhlých nohou jsou minulostí. Běžecké kalhoty ze strečové tkaniny jsou hřejivé a prodyšné zároveň. Umožní vám cítit se při sportu příjemně i v chladném počasí.

Pomocníci při běhání

Vypadá to jako obyčejné stopky, ale je to kouč, který vás nenechá zahálet. S pomocí pásu pro snímání tepové frekvence otestuje vaši momentální kondici, nabídne vám přesně plán, který vám bude vyhovovat a po skončení tréninku váš výkon ohodnotí v motivační zprávě.

Mezi další pomocníky při běhání patří kopresní sportovní prádlo, možná o něm slyšíte poprvé, ale je dobré si ho pořídit. Kopresní oblečení je hit, udržuje svaly v teple, podporuje krevní oběh, zvyšuje okysličování svalů a tím zvyšuje váš sportovní výkon.

Hudba, další pomocník bez kterého by se někteří nedokázali rozběhnout, nahrajte si do své MP3 či telefonu dynamickou povzbuzující hudbu, která vám bude dělat společníka k cestě ke zdraví. Telefon si upevněte do speciálního obalu na paži a MP3 vybírejte nejlépe s klipsem pro upevnění na části oblečení, snažte se mít co nejméně věcí v rukou nejlépe nic.

Zdroj: walpaperswa.com, theguardian.com, nbcdfw.com, suunto.com

Autorem článku je Martina H.. Článek najdete v kategorii obuv, dámské oblečení, doplňky a tenisky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu