80. léta – jaké oblečení letělo?

80. léta – jaké oblečení letělo?

19. května 2011, 80. l0ta, Michael Jackson, Thriller look, Flashdance, Like a Virgin éra, Madonna, Material Girl, Dynastie, ramenní vycpávky

Sponzorované odkazy

Jestliže byla celkově 70. léta charakterizována úzkými vrchními modely oblečení a širokými a volnými modely dolními, během následujících let 80., se tento trend zcela otočil. Volné byly topy, kalhoty byly těsné a úzké. Bohatí muži chodili oblékaní v oblecích. Jejich „bohatství“ chtěli totiž ukazovat. A s tímto „trendem“ vzrůstal význam značkových věcí. Do popředí se dostávaly jména luxusních společností a jejich význam začal stoupat. Mnoho modelů oblečení 80. let bylo přeneseno z punkové módy let 70. Byly to například černé oční linky, ostnaté vlasy, a podobně.


Like a Virgin

Období 80. let můžeme potažmo označit jako období „Like a Virgin“ éra, podle úžasné zpěvačky a královny popu, Madonny. Právě Madonna byla v tu dobu označována jako „Material Girl“. Mnoho dívek po celém světě bralo právě Madonnu za svou inspiraci. Madonna se na scéně poprvé objevila ve svém uličnickém streetovém looku, který zahrnoval krátkou sukni, pod kterou si Madonna oblékla legíny. Svůj rozpustilý outfit doplnila o mnoho výrazných módních doplňků.


Madoninně „Like a Virgin“ éře, se začalo po jejím vzoru, který zahrnoval podprsenku, která se již nenosila pod oblečením, ale jako vrchní díl, velký kříž, který se nosil jako šperk, krajkované rukavice a tylovou sukni, takto se pak oblékaly miliony dívek.


Flashdance

Dalším významným módním mezníkem v době 80. let byl populární film „Flashdance“, který se sebou na veřejnost přinesl vytahané a pohodlné mikino-svetry. Populární však byly i legíny a teplé pletené návleky, které se nosily na nohou. Ženy se i ven začaly oblékat do pohodlného streetového oblečení ve stylu hip-hop 80.let.


Dynastie alias velká ramena

Jiným výrazným prvkem v módě 80. let byla výrazná vycpaná ramena. Vzpomínáte například na seriál „Dynastie“ a Joan Collinsovou a Lindou Evans, které si hrdě nosily vycpávky ve svých barevných sakách. A jaký byl vůbec cíl těchto vycpávek? Během 80. let nebyly ženy již na pracovišti žádnou výjimkou. V tomto pracovním prostředí se však pohybovali mezi muži. Právě ramenní vycpávky modelům oblečení dodávali moc a sílu. Ženy se tak cítili mezi muži rovnoprávněji. Šlo sice jen o pocit, ale o pocit pro ženy dosti významný.


Thriller look

Do řad celebrit, jejichž módními styly se inspirovala spousta, hlavně mladších lidí, patřil i populární Michael Jackson. Stylu, který šel v Jacksonově šlápějích, se charakteristicky přezdívalo Thriller look“ (album Thriller). Nosily se červené, černé kožené kalhoty a kožené velikostně větší bundičky s nafouklými rameny. Mezi módní doplňky inspirované tímto thriller lookem patřila jedna rukavice nebo rukavice bez prstů a sluneční brýle.


Později v těchto 80. letech se začaly v módě objevovat i kožené bundičky aviator stylu (leteckého stylu), stylizované druhou světovou válkou. K tomuto stylu se také přidaly osobitě tvarované sluneční brýle.

80. léta přineslo do módy hodně stylů, často kopírovaných po vzoru nejrůznějších celebrit a slavných filmů. I v dnešní módě najdete hodně podobných a osmdesátými léty inspirovaných modelů i módních doplňků. 80. léta tak s námi žijí pořád.


„Zdroj“: www.wikipedia.org, www.liketotally80s.com, www.polyvore.com, iStockPhotos/Thin­kstock

Autorem článku je Lenka K.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu