Pánský deštník: Nutný jarní společník nebo elegantní doplněk?

Pánský deštník: Nutný jarní společník nebo elegantní doplněk?

2. dubna 2015, destnik, trendy, jado, trench, espadrile

Sponzorované odkazy

Deštník vnímá většina lidí jenom jako nutnost, když nám počasí venku nepřeje a nechceme zmoknout. U mužů zastávají deštníky, ale mnohem podstatnější funkci než ochranu před nevlídným deštěm. Jsou výrazem dobrého pánského vkusu a dávných dob gentlemanství. Jaký byste měla tomu svému pořídit, aby byl trendy a elegantní?

Deštník pochází už ze starého Egypta

Deštníky nechránily odjakživa proti kapkám deště, ale byly spíše stínidlem před prudkými slunečními paprsky. V dnešním pojetí bychom spíše použili výrazu slunečník než deštník. Historie deštníků či slunečníků tedy spadá až do starého Egypta před 4000 lety, kde je používala elita jako ochranu před sluncem. Dnes by váš partner vypadal asi jako blázen, pokud by deštník nosil jenom proti slunci, ikdyž najdou i i takový jedinci, kteří tak chrání svoji bělostnou pokožku. V dnešní době je to spíše jarní a také podzimní záležitost.

I když byly deštníky dávno objevené, ještě na začátku 16. století je nosily především ženy. Prvním mužem, který jej začal nosit a mezi londýnskou smetánkou nejdříve sklízel opovržení, byl britský cestovatel a filantrop Jonas Hanway. Ale v londýnském nečase se gentlemani začali rychle přidávat a pánské deštníky se brzy staly populárním a hlavně funkčním doplňkem. To bylo v polovině 18. století a deštníky se tehdy vyráběly ze dřeva a potahovaly napuštěným plátnem. S ocelovou konstrukcí přišel v roce 1852 Samuel Fox, který se inspiroval dámským šatníkem – krinolínou a dámským korzetem. Skládací deštníky přišly na scénu až o století později.

Pro muže holový, ženy skládací

Pokud jde o mužský deštník, zapomeňte na skládací. Ten se lépe vyjímá v našich kabelkách, ne ale v pánské tašce. Vysoký holový deštník v ruce působí důstojněji a je hoden dokonalého muže. Takový deštník Pasotti z Le Premier zakryje dvě osoby najednou a navíc skvěle pasuje k podzimnímu kabátu nebo elegantnímu obleku.

Rukojeť ze dřeva je nejlepší

Už první deštníky se vyráběly ze dřeva a napuštěného plátna. K této tradici se teď výrobci deštníků zase vracejí, vůni kaštanového dřeva a příjemné struktuře rukojeti přijde váš muž rychle na chuť. Od 19. století byla v módě ocelová konstrukce, která ale nemá na klasickém deštníku co dělat. Anglický styl bude vašemu partnerovi sedět nejlépe, deštníky z kaštanového dřeva se dají pořídit například v Pánské pasáži v Praze na Příkopech.

A co barva? Černá to jistí

Dost už bylo o rukojetích. S barvou deštníku si muži většinou hlavu nedělají, nejčastěji jdou do černé. Pokud se kombinuje deštník s tmavým oblekem nebo kabátem, tak proč ne. Někdy ale není od věci sladit barvu deštníku třeba s botami. Má váš partner doma tmavě hnědé derby nebo oxfordky? Tak proč k nim nezkusit deštník třeba s čokoládovým vzorem nebo vzor ve tmavě modré? Jediné, čemu by se muži měli vyhnout, jsou velmi světlé odstíny a duhové barvy.

Zdroj: pinterest.com

Autorem článku je Martina Hynková. Článek najdete v kategorii doplňky, módní značky a návrháři a pánské oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu