Pánské košile jako nestárnoucí klasika šatníků

Pánské košile jako nestárnoucí klasika šatníků

19. července 2015, pánská košile, pánské košile, móda, oblékání, oděvy, nakupování, historie košil

Většina mužů si na módní výstřelky příliš nepotrpí a jak přijde na řadu nakupování, nemohou se dočkat, až bude celý namáhavý a neuvěřitelně vleklý proces za nimi. Spousta z nich by si také celý rok vystačila s dvěma outfity a jedním párem bot. Zatímco ženy milují k prasknutí přeplněné skříně, muži mají zkrátka zpravidla raději plné lednice a ,,vytuněná“ auta. Ať už se řadíte k milovníkům módních trendů, ke zmiňovanému opaku nebo jste zlatým středem, jedno by ve vašem šatníku rozhodně nemělo chybět a tím je kvalitní pánská košile…

Košile z pohledu historie

Pánské košile nejsou ve světě módy žádnými nováčky. Kdybychom opomněli nevzhledně vypadající kusy látky s rukávy a otvory pro hlavu, jež se samozřejmě objevovaly už před dávnými časy, košile, jakožto taková, se začala vyrábět v 15. století v Itálii, která je právoplatně považována za mekku oděvnictví. Následně košile prošly řadou změn a výrazných úprav, postupně se rozšířily do celého světa a dnes jsou alfou a omegou pánského šatníku.

Košile na každý den? Proč ne!

Spousta mužů si pod pojmem košile automaticky vybaví ryze formální záležitost jako je zaměstnání v kanceláři či ve státní správě, diplomatická večeře, svatba, plesy a spousta dalších událostí, které si žádají elegantní vzhled a vystupování na úrovni. V košili však zdaleka nemusíte působit strojeně a čistě formálně, neboť existuje nespočet variant, které mohou vaši šatní skříň kompletně zaplnit a přitom se v pondělí vydáte na romantickou schůzku, v úterý na úřad a ve středu třeba do kina. Pokud ovšem módě příliš nerozumíte a ve výběru vhodné košile pro danou událost tápete, měli byste si předem nastudovat několik tipů, rad a pomůcek, jaký model ideálně vybrat, abyste splňovali nepsaná módní pravidla a především se líbili sami sobě.

Historie pánských košil sahá až do 15. století, autor: budchlap.czHistorie pánských košil sahá až do 15. století, autor: budchlap.cz

1. Barva hraje prim

I když byste spoustu věcí měli vybírat podle účelnosti a potřeby, je vědecky prokázáno, že se lidé v první řadě řídí tím, co vidí a co je na první pohled oslní. K základním vizuálním faktorům výběru tak patří samozřejmě barva, která je rozhodující jak při výběru oblečení, tak při koupi auta nebo potravin. Než se tedy rozhodnete řešit střih, rukávy a manžety, rozhodněte se, zda si pořídíte košili bílou, červenou, kostkovanou anebo třeba všechny najednou.

2. Vzor – ano nebo ne?

Ruku v ruce s barvou jde také volba vzoru, který je individuální a velmi specifickou záležitostí, neboť rozhodně nesedí každému. Pokud se ve vzorovaných košilích necítíte příliš dobře, do jejich koupě se nenuťte a raději zůstaňte věrni čisté klasice, která vás nikdy nezklame.

3. Materiál nepodceňte

Pak přichází na řadu samozřejmě výběr materiálu, který nikdy nepodceňujte. V každém případě volte spíše košile bavlněné než-li polyesterové. Čím více přírodní oděv bude, tím se budete cítit pohodlněji a vaše tělo bude snadno „dýchat“. V letních měsících se zaměřte na slabší a lehčí texturu látky, v zimě si můžete dovolit robustnější materiál, ve kterém vám bude přirozeně větší teplo.

4. Zkoumejte, sledujte, testujte

Vzhledem k faktu, že jsou některé košile velmi drahé, měly by vám vydržet spousty let a stále vypadat skvěle, byť byste je nosili denně. Než si tedy produkt v obchodě koupíte, nebojte se jej prozkoumat ze všech možných stran a úhlů a sledujte i ty nejmenší detaily. Nitě by měly být pevné, a to i v případě, kdy zataháte za rukáv nebo s látkou manipulujete. Jakmile nitě s látky visí, jedná o méně kvalitní kousek, který v obchodě raději nechte. Švy musí dokonale sedět, knoflíky by měly být ideálně perleťové nebo kostěné. Všímejte si také nepřirozených asymetrií a jiných anomálií, které svědčí o nekvalitním u­šití.

5. Jak na velikost?

Spousta mužů také tápe s výběrem vhodné velikosti a často si pořídí oděv větší nebo naopak nepříjemně upnutý. U velikostí sledujte především obvod krku a délku rukávů. Do zapnutého límečku byste měli vměstnat 2 až 3 prsty, rukávy by měly přesahovat o 1 centimetr okraje rukávu saka.

6. Prostě musí sedět

Košile vám jednoduše musí dokonale padnout a sedět za každých okolností. Myslete samozřejmě na to, že se v oděvu potřebujete volně hýbat, proto model nesmí pnout, tahat, řezat a chovat se jakkoliv nepoddajně a tím pádem nekomfortně.

Víte, jak vybrat pánskou košili? autor: budchlap.czVíte, jak vybrat pánskou košili? autor: budchlap.cz
Autorem článku je Veronika Sýkorová. Článek najdete v kategorii pánské oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu