„Pokud chcete být atraktivní, musíte si to myslet." říká osobní stylistka Žaneta Kantorová

„Pokud chcete být atraktivní, musíte si to myslet." říká osobní stylistka Žaneta Kantorová

12. února 2016, osobní stylistka, styling, stylistika, outfit, oversize, fashion closet

Sponzorované odkazy

Osobní stylistika není v Česku příliš rozšířená. Jejich služby v současnosti ale využívá stále více žen, nejen mezi celebritami, ale i mezi běžnými ženami. O stylistice, osobním stylingu a všem okolo jsem si povídala s osobní stylistkou paní Žanetou Kantorovou.

Dokážete čtenářům říci co to vlastně osobní stylistka je?

Odjakživa jsem chtěla být módní návrhářkou, a když jsem se hlásila tenkrát na střední školu, neměla jsem za sebou několikaleté kurzy kreslení, což byl problém a důvod, proč jsem nepostoupila. Když jsem před asi více než 5-ti lety začala s touto profesí, tak jsem si říkala, že je to pro mě vcelku podobný pohled na věc. V zásadě se navrhuje oblečení přímo na ženě. Postupně jsem ale zjistila, že je to hodně o vnitřním nastavení ženy, i krásná žena si připadá ošklivá a takových je u nás pořád spoustu. Kdybych to tedy měla celé shrnout, co pro mě znamená „osobní stylistka“, tak je to někdo, kdo umí odhalit konkrétní problém ženy, vcítit se do ní, najít její podstatu osobnosti, trochu tedy psycholog. Věřím, že tedy nestačí jen umět vybrat skvělý styl. Měla by mít neobyčejný přehled o tom, co se kde prodává, aby se neztrácel čas s dlouhým hledáním věcí v obchodě. Mít vytříbené barevné cítění, umění věci sladit, kombinovat a rozhodně mít smysl „prodat“ nový styl ženě, která se v tom navíc musí cítit báječně. Umět si poradit když je finanční hranice, každá klientka má jinou a zvládnout třeba už jen v poslední hodině vybrat celý outfit. A mezitím pečovat o klientku tak, aby se celou dobu cítila příjemně a prožila s vámi zážitek a měla nový impuls. Všem mým klientkám jde o to si jít nakoupit tak, aby byly konečně spokojené a měly doma vysněnou skříň! Chtějí utratit peníze efektivně. Tak proto chtějí stylistku – pohled někoho, kdo tomu rozumí.

Víte jak a proč post osobní stylistky ve světě vznikl?

Abych řekla pravdu, nikdy jsem se po tom nepídila. Ale pamatuju si dobu, kdy pojem „osobní stylistka“ fungoval jen mezi celebritami. Běžné ženy na tuto službu nedosáhly nebo se jí bály. Je moc fajn, že dnes je tomu už trochu jinak. Máte svého kadeřníka, můžete mít svého stylistu. Služba je myslím v celku finančně dostupná. Ve finále ušetříte, protože se nakupuje tak, aby se všechny koupené věci nosily. Ne že pak leží rok ve skříni a já pořád nakupuju a nakupuju a věci nenosím.

Jak taková osobní stylistka v reálu funguje?

Když máte své webové stránky, své dobré reference, tak to jde relativně samo. Lidé si vás vyhledají. Stanoví se termín, potkáme se s klientkou a povídáme si. Potřebuji ji poznat, pochopit, co chce a co jí trápí. To je pro moji práci klíčové. Takový společný rozhovor. Řekneme si, jaký styl a kudy jít, co koupit a jaký je celkový baget a vyráží se do obchodů. O vše se starám, klientka si jen zkouší nové věci. V kabince se pak odehrává ten „proces“, kdy se klientka tzv. potkává s novým stylem, probíráme, povídáme a vnímám ji, jak se v tom cítí! Protože, když se v tom necítí, tak buď není zvyklá (což je jen otázka času), a nebo to prostě není ono, i když se mi to jako stylistce líbí. Měla bych to umět rozlišit, protože pak se stane přesně to, co se jí běžně stává, že si nakoupí, ale pak to nenosí. A moje práce by byla naprosto zbytečná. Pro mě je to už dnes velká zábava a užívám si to. Vnímám to jako svůj velký dar. Jde mi to rychle. Moje vnímavost je vysoká, veškerou pozornost věnuji jí. Ale pamatuji si své nervózní začátky. Je to přece jen zodpovědnost, najít klientce styl, který se jí navíc bude líbit a bude se v tom cítit úžasně. Za to si přece platí.

Jaký je rozdíl mezi stylistkou a osobní stylistkou?

Já osobně v tom nevidím rozdíl, pro mě je jakákoliv klientka mojí klientkou, tudíž se automaticky stávám její osobní stylistkou, i kdyby to mělo být jen na jednu hodinu. Jsou stylistky, které pracují také pro módní časopisy, to je jiná sféra. Já se setkávám s ženou přímo v jejím běžném životě. Neladíme, nefotíme tak, aby to vypadalo dobře na fotce. Vybíráme tak, aby se v tom žena cítila skvěle a pohodlně v běžných dnech a měla novým impuls, chuť si věci kupovat jinak a lépe. Není třeba kupovat hodně, spíše méně, ale ať to 100 procentně sedí!

Jak se lze stát osobní stylistkou?

Organizovali jsme několik kurzů pro ženy, které chtějí být stylistkou. Musím říct, že snad jen jedna z nich měla k tomu určité vlohy. Je hodně stylistek, stejně jako třeba hodně kadeřníků, ale ne každý je dobrý. Je to logické. Pokud chci být velmi dobrou stylistkou, tak nestačí jen ty věci umět v obchodě najít, zkombinovat tak, aby klientce slušelo. Když se s vámi bude navíc cítit dobře, tak bezva. Ale musí se jí nový styl líbit tak, že si ho nejen koupí, ale nosí! Je také velké plus mít určité charizma, klientka vám musí věřit, že to co jí říkáte, je pravda. Určitě se hodí taky dobré PR a pár proměn do časopisů. Já jsem tuto práci začala dělat proto, že jsem v tom cítila obdarování, netlačila jsem se do toho, šlo to přirozeně.

A jak jste se k osobní stylistice dostala vy?

Jedna moje známá vlastnila styling agenturu a požádala mě o pomoc, byla v té době těhotná. Po pár setkáních s klientky jsem věděla, že to chci dělat! Pochopila jsem, že jsem v tom dobrá, že mi to jde lehce, prostě jsem byla jako ryba ve vodě. V zásadě jsem se nemusela nic učit, šlo to všechno samo. Trochu se mi i splnila moje touha být návrhářkou. Víte, moje babička nebyla jen malířkou, ušila totiž svatební šaty mojí mamince ze záclony – nádherné, jednoduché šaty! Byla umělec. My to prostě máme jak se říká „v krvi“.

Čím vám tato sféra učarovala?

Když jsem své první klientky dojala až k slzám. To jsem si až říkala, aha, tak tohle je něco, co dělám asi moc dobře! Pochopila jsem, že to není jen o tom nakoupit styl, ale ten fakt, že měním životy žen, které opravdu neví, jak se obléknout. A pak vidět následně ty jejich pocity, změnu postojů, dojemné emaily, smsky. Je to krásný proces, který v podstatě sleduju online. Spoustu mých klientek si nemyslí, že jsou krásné a podle toho se pak oblékají. To, jestli jsem krásná, mi určuje moje mysl. A právě tady vidím problém, české ženy se vidí hůře. Jsou až příliš často zakomplexované. Nemáme jako české ženy sebevědomí. Každá žena je jinak krásná. Ženy se orientují často na to, co jim vadí. Ne na to, co se jim líbí. A mě v zásadě učarovalo to, že jim mohu aspoň trošku pomoci, nakopnout. Jsem totiž i povahově tzv. rozjížděč, což využívám pro tuto svojí práci.

V čem vidíte klady a zápory módního světa v kontextu se stylistikou?

Klientky, které za mnou chodí, nejsou celebrity, nejsou to ženy, které chtějí vypadat jen „in“ Ale to je i mojí strukturou webu a co nabízím. Nejsem z módního světa, nejsem ta, která pracuje s herečkami, modelkami. Já jsem spíše ta stylistka pro běžný život, když to tak řeknu, co poradí, jak vypadat skvěle než abych kombinovala fashion trendy na večírek, na přehlídky atd. Ono vlastně, to co se prodává v obchodech, je už hodně trendy. Někdy je skoro problém najít klasiku – klasické džíny, nebo např. pěkný klasický kabát. Vše je téměř oversize od svetrů až po kabáty, a ne každé ženě, které je 40+ to sluší. Ale jo, poradíme se i tak! Vždycky hledám to, co sluší konkrétní ženě, je mi jedno, jestli je to módní nebo ne. Vybírám z toho, co se prodává. Jak jinak. Takže úzce spojené to je. Klad vidím v tom, že se dnes může nosit téměř cokoliv a negativní pokud utrácím za trendy věci, které mi vlastně vůbec nesluší, ale protože se to nosí, tak to nosím. Líbí se mi, když si žena opravdu umí vybrat a vytvořit si svůj vlastní fashion closet nezávisle na tom, co je právě IN v časopisech nebo webu. Věřím, že krása se neměří tím, jak vypadám, ale to jaká jsem.

Proč myslíte, že je využití osobních stylistek u nás tak málo rozšířeno?

Myslím, že je to lepší, než to bylo před 5 lety. Česká populace žen si možná myslí, že stylistky jsou jen pro bohaté, a nebo nemají takovou potřebu. Anebo si myslí, že stylistky jsou přece jen ty, které dělají to „fashion“ a mají z toho strach. Sama vlastně úplně nevím…

Chtěla byste něco k tématu dodat sama?

Když děláte cokoliv, co vás baví srdcem, tak věřím, že vždycky budete úspěšní. Nebylo mým hlavním cílem vydělávat peníze, ale nechat růst mé talenty, které jsem od Boha obdržela.

Děkuji za rozhovor.

Paní Žaneta Kantorová pracuje jako stylistka. Není to pro ni jen práce, je to poslání. Dělá to, co ji baví a v čem vyniká. Věří, že je ve svém oboru jako stylistka dobrá a že umí poradit ženě, aby vypadala skvěle a milovala svůj šatník. Je ráda součástí změny. Najdete ji na Mojestylistka.cz

Zdroj foto: archív Žanety Kantorové

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, doplňky, kosmetika, líčení a make up, ostatní, ostatní, parfémy a vůně, spodní prádlo, vlasy a účesy a vlasy a účesy.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu