Rozmanitá 90. léta: oblečení a jiné trendy

Rozmanitá 90. léta: oblečení a jiné trendy

11. června 2011, móda a trendy, trendy, 90. léta, dámské oblečení, grunge

Sponzorované odkazy

Styl první poloviny 20. století a 60. let se vyznačuje tím, že všichni lidé nosili v podstatě to samé oblečení, jen v různých barevných kombinacích a podobách. Třeba ve 30. letech byste nepotkali nikoho, kdo by neměl vlnky ve vlasech udělané pomocí speciálních kovových natáček, v 50. letech nikoho, kdo by nevlastnil kolovou nebo uzounkou sukni a v 60. nikoho, kdo by neměl vysoký drdol.

Móda 90. let je v tomto odlišná, typická je rozrůzněnost stylů, každý prostě nosil to, co se mu zalíbilo. Díky skupinám jako Nirvana nebo Pearl Jam se rozmohl grunge styl. Jde o oblékání se do co nejvíce obnošeného, vybledlého a potrhaného oblečení. Nejčastěji se nosí volné flanelové kostkované košile, trika s rockovými skupinami a roztrhané džíny, ty jsou téměř vždy úzké a mohou se vyměnit i za legíny. Úplným základem a nutností jsou černé tenisky Converse. Grunge je unisexový, oblíbenými barvami jsou ty neutrální a zemité, hnědá, okrová, bílá, černá a červená. Grunge styl je i dnes oblíbeným tématem celebrit, jeho vyznavačkami jsou třeba* Mary-Kate Olsen* nebo Taylor Momsen.

Kostkovaný vzor se neuchytil jen u grunge módy, prolínal se celými 90. léty. Nosil se v jakékoliv podobě a barvách, nejčastěji z těchto látek byly šity kalhoty. Ty se celkově nosily v poněkud zvláštních podobách, kromě kostek byly in třeba zebří nebo leopardí.

V 90. letech bylo dále populární cokoliv ve velikosti XXXL, džínové laclové kalhoty, mrkváče a sukně a šaty v délce po kotníky, džínové bundičky, květinové vzor a vcelku praktické ledvinky. Téměř každý vlastnil alespoň jednu šusťákovou bundu, hlavně v již zmiňované maxivelikosti. Neletělo černé a usedlé oblečení, čím víc pestřejší a zářivější barvy, tím lépe. To samé platilo u triček.

Velkým módním vlivem byla i skupina Spice girls. Dívky si podle jejich vzoru začaly oblékat sportovní podprsenky a tílka nad pupík, tubovité upnuté minišaty a sukně, boty na vysokých platformách a topy na špagetová ramínka. V 90. letech byla jedním z nejoblíbenějších materiálů kůže, nosily se hlavně rovné netvarované kožené bundy, které se kombinovaly s minisukněmi a vysokými podpatky. Mezi ženami byla celkově populární modrá v jakýchkoliv odstínech, především ale tyrkysová. Do módy se také dostalo tetování a piercing.

Co se vlasových trendů týče, velké oblíbenosti se těšil culík. K jeho sepnutí se používaly velké nařasené barevné gumičky, z dnešního pohledu trošku šílené. Stejně na tom byly i prapodivné klobouky, které by si na sebe v současnosti vzal málokdo.

zdroje: shopstyle.com, polyvore.com

Autorem článku je Katka J.. Článek najdete v kategorii dámské oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu