Křehké šperky od Janji Prokić jsou prorostlé přírodou

Křehké šperky od Janji Prokić jsou prorostlé přírodou

19. listopadu 2021, šperky, příroda, Janja Prokić

Sponzorované odkazy

Inspirované lučním kvítím a krásou věcí v okolí, které tak často opomíjíme – to je nová kolekce šperků designérky Janji Prokić, která slaví deset let tvorby šperků.

V roce 2011 Janji dokončila svoji první kolekci zvanou Lure. Od té doby se stala uznávanou umělkyní a její nejnovější, tentokrát čtrnáctá kolekce, nese název Mitmem a obsahuje originální šperky vyrobené v jednom kusu pro každodenní nošení. Osázeny jsou opály, vzácným zeleným granátem, brilianty a olivíny.

Kolekce Mitmem

Celá kolekce je přitom rozdělena na tři části. V té první se autorka vrátila ke své volné tvorbě a vytvořila hliněné sochy, závěsné objekty a nádoby do ateliéru. „Pracovala jsem s myšlenkou semínka a jeho růstu. Každý z nás sklízí to, co zasévá. A tím, jak bylo naše fungování během pandemických vln omezeno, se ještě více projevilo, jaký máme vztah sami k sobě, rodičům, přátelům a světu obecně. Jak se chováme a co ze zasetých semínek nakonec vyroste. Bez možnosti pohybu jsme museli začít zkoumat naše bezprostřední okolí a svět. Domov, vztahy, krajinu, kopce a louky okolo nás. A začali jsme si jich vážit,“ vysvětluje Janja.

Druhá část je tvořena zlatými šperky určenými k výjimečným příležitostem. „Pro mě zůstala tato část kolekce srdcová. Zlato se svou poddajností snoubí s křehkým opálem. Byla to proto opravdu těžká, titěrná a jemná práce. Mohlo by se zdát, že to bylo naopak, protože šlo o takovou drobotinu. Ale nebylo,“ podotýká Prokić.

Poslední část kolekce je stříbrná a určená na běžné nošení. Nejdominantnějším šperkem poté zůstává unikátní prsten se vsazeným bílým opálem, jenž je nejmasivnějším kouskem a nasazuje se na dva prsty.

Všechny šperky jsou dostupné na www.janjaprokic.com.

Zdroj foto: Janja Prokić

Autorem článku je Michaela Hnátková. Článek najdete v kategorii doplňky a šperky a hodinky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu