Usain Bolt o Puma kampani "Only See Great"

Usain Bolt o Puma kampani "Only See Great"

5. února 2022, Usain Bolt, Puma, kampani "Only See Great"

Sponzorované odkazy

Ambasador značky Puma a světový rekordman Usain Bolt sdílí svou motivaci stát se nejlepším sprinterem všech dob. Držitel světového rekordu a bývalý jamajský sprinter Usain Bolt hovoří ve videorozhovoru pro sportovní značku Puma o své motivaci stát se nejlepším sprinterem všech dob.

V rámci kampaně „Only See Great“ poodhaluje Puma kariérní dráhu svých ambasadorů, kteří jejím prostřednictvím mluví o svých zkušenostech získaných na cestě za svými životními úspěchy. Hovoří o tom, jak na této cestě naslouchali hlasu svého srdce a sdílejí své vize s ostatními. V tomto rozhovoru Bolt mluví o svých mimořádných sportovních výkonech, počínaje prvními úspěchy a neúspěchy až po to, jaký odkaz za sebou zanechal.

„Jako junior jsem byl velmi, velmi talentovaný, ale když jsem se dostal do seniorské kategorie, byl jsem ještě poměrně mladý a naivní a měl jsem pocit, že na sobě nemusím tolik pracovat, abych mohl soutěžit na vysoké úrovni,“ řekl Bolt. „To, že jsem jel (na olympijské hry v roce 2004) do Atén a neprošel jsem prvním kolem, mi pomohlo si říct: ‘Musím pochopit, že pokud chci být nejlepší nebo pokud chci vyhrát zlatou olympijskou medaili, musím se tomu více odevzdat, musím na sobě více pracovat‘."

Tituly i rekordy

Následovalo mnoho titulů, světových rekordů a medailí. Bolt říká, že „Udržet se roky na vysoké úrovni bylo velmi důležité v návaznosti na odkaz, který jsem vybudoval. Vyhrát jednu olympiádu může každý, ale vyhrát tři olympiády za sebou v průběhu osmi až deseti let je velmi obtížné. Pro mě to byl způsob, jak jsem se udržel motivovaný a soustředěný. Nevynechal jsem ani jeden rok, nesoustředil jsem se na čtyři roky dopředu, ale na každý jednotlivý rok po celou dobu. Každý jednotlivý rok byl důležitý, abych se udržel na vysoké úrovni, pokračoval v tréninku a práci na sobě.“

Olympiáda v Tokiu

Přiznává, že mu předloni chyběla účast na olympijských hrách 2020 v Tokiu: „Když jsem se díval na olympiádu, opravdu se mi stýskalo. Zejména při sledování běhu mužů na 100 metrů, kdy jsem ve finále neviděl žádného Jamajčana. Tehdy jsem tam moc chtěl být. Podle mě si za Jamajku velmi dobře vedly ženy. Opravdu se znovu předvedly.“

Bolt říká, že plně přijímá vizi „Only See Great“

„Velkolepost je prostě být sám sebou a udržet se na vysoké úrovni po celá léta a dělat věci, které nikdo předtím nedokázal,“ dodal nejrychlejší muž světa.

Kampaň inspirovaná Shawnem “JAY-Z” Carterem

Puma našla inspiraci pro svou kampaň v myšlenkách Shawna “JAY-Z” Cartera, kulturní ikony, byznysmena a filantropa, který řekl: „Vidím jen to nejlepší. Nespokojím se s tím vidět pouze dobré. Nevidím kompromisy. Ve všem, co děláme, bychom se vždy měli snažit dosahovat těch nejlepších výsledků. Něčeho, co vydrží.“

Celý rozhovor v AJ s Usainem Boltem

Kompletní český přepis rozhovoru

VELKOLEPOST

Velkolepost spočívá pouze v tom být sám sebou, udržet se na vysoké úrovni po celá léta a dělat věci, které nikdo předtím nedokázal.

ZAČÁTEK

Jako junior jsem byl velmi, velmi talentovaný, ale když jsem se dostal do seniorské kategorie, byl jsem ještě poměrně mladý a naivní a měl jsem pocit, že na sobě nemusím tolik pracovat, abych mohl soutěžit na vysoké úrovni. To, že jsem jel (na olympijské hry v roce 2004) do Atén a neprošel jsem prvním první kolem, mi pomohlo si říct: “Musím pochopit, že pokud chci být nejlepší nebo pokud chci vyhrát zlatou olympijskou medaili, musím se tomu více odevzdat, musím na sobě více pracovat‘."

RIVALITA

Justin Gatlin, který mi neustále šlapal na paty, hrál velmi důležitou roli při udržování mé motivace. Vědomí toho, že tam bude každou sezónu, mě udržovalo ve střehu a nutilo tvrdě pracovat. A pokud jsem chtěl být nejlepší, musel jsem být připravený a odhodlaný ho porazit. Rivalita se soupeři pro mě byla silným motivátorem. Soupeři, jako Tyson, Justin, Asafa a Blake mě opravdu po celou kariéru tlačili k tomu, abych byl neustále na vrcholu svých možností a byl tou nejlepší verzí sebe sama.

2012: BOLT VERSUS BLAKE – JAMAJSKÝ ROZSTŘEL

Bylo pro mě těžké, když jsem na kvalifikaci prohrál. Cítil jsem, že jsem v dobré formě a připravený, proto mě prohra dost zasáhla. Po zkouškách jsem si řekl, že je to jen o tvrdé práci. Dalších pět týdnů před šampionátem jsem hodně důsledně trénoval čtyřikrát denně. Byla to hodně intenzivní práce. Blake mi totiž otevřel oči. Věděl jsem, že je připravený a že je na vysoké úrovni.

2012: BOLT VS BLAKE – LONDÝN

Zkušenost z Londýna byla skvělá. Po semifinále mi stouplo sebevědomí, protože jsem celkem hladce zaběhl rychlý čas. Moje sebedůvěra stoupla o to víc s ohledem na fakt, že jsem po kvalifikaci vlastně nesoutěžil a nevěděl, jak na tom jsem. Během jednotlivých kol to bylo vlastně poprvé, kdy jsem začal znovu opravdu běhat. Cítil jsem se skvěle a byl jsem si čím dál jistější, že jsem ve skvělé formě, abych obhájil titul.

NADČASOVOST

To, že jsem se dokázal udržet na vysoké úrovni i v průběhu let, bylo podle mě velmi důležité pro vybudování odkazu. Vyhrát jednu olympiádu může každý, ale vyhrát tři olympiády za sebou v průběhu osmi až deseti let je velmi obtížné. Pro mě to byl způsob, jak jsem se udržel motivovaný a soustředěný. Nevynechal jsem ani jeden rok, nesoustředil jsem se na čtyři roky dopředu, ale na každý jednotlivý rok po celou dobu. Každý jednotlivý rok byl důležitý, abych se udržel na vysoké úrovni, pokračoval v tréninku a práci na sobě.

SKVĚLÉ VZPOMÍNKY

Nejvíce mi v paměti utkvěla moje první sezóna v roce 2008. Byl to první rok, kdy jsem začal opravdu trénovat na vysoké úrovni, a dodržoval všechny trenérovy rady. Právě tahle sezóna byla velmi důležitá a měla na mě velký vliv. Rok 2015 byl jednou z mých nejtěžších soutěžních sezón. Zároveň byl ale nejvíce naplňující. Ukázal mi, že s tvrdou prací je možné všechno. Věřil jsem si, přišel jsem v ten den a prostě jsem to dokázal. Věřil jsem, že to dokážu. A dokázal jsem to.

OD ATLETA K FANOUŠKOVI

Když jsem se díval na olympiádu, opravdu se mi stýskalo. Zejména při sledování běhu mužů na 100 metrů, kdy jsem ve finále neviděl žádného Jamajčana. Tehdy jsem tam moc chtěl být. Podle mě si za Jamajku velmi dobře vedly ženy. Opravdu se znovu předvedly. Zejména Karsten, která mi vyrazila dech – 45 sekund přes překážky není snadný výkon. A taky Alyson Felix, která získala medaili poté, co se jí narodilo dítě. Ukázat se na olympiádě, po tom všem, čím si prošla, a dostat se na stupně vítězů, to je obrovský výkon.

ŠPATNÝ START

Kdybych měl znovu prožít nějaký okamžik, byl by to rok 2011. Myslím, že to je jediný omyl v mé kariéře od roku 2008, od kdy jsem opravdu začal trénovat, takže bych si ho určitě rád zopakoval a opravil.

Zdroj foto: Puma

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii ostatní, ostatní a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu