Móda jak ji možná ještě neznáte – co ukrývají módní blogy?

Móda jak ji možná ještě neznáte – co ukrývají módní blogy?

15. března 2011,

Sponzorované odkazy

Je u nás móda stále jen povrchní záležitostí? Na první pohled asi ano. Hltáme módní trendy, a když se nosí kalhoty se sníženým sedem, jdeme do obchodu a koupíme si je. Ovlivňují nás zejména záplavy fotek celebrit, modelek a také fotky z přehlídek světoznámých návrhářů. Čím více daný fashion trend vidíme kolem sebe, tím rychleji si na něj přivykneme a přirozeně zařadíme do svého šatníku.

Na druhou stranu, vždy se najde jedinec, který neakceptuje módní trendy a odmítá se jim jakkoli přizpůsobit. Zřejmě není správný ani jeden pohled. Slepě následovat módní ikony a ztratit vlastní styl nebo zarytě odmítat jakoukoli změnu.

Hodně lidí si myslí, že tak jak se obléká, je to správně a pokud se setká s jiným stylem oblékání, považuje jej za špatný.

Asi vás zajímá, kam tím směřuji. Porovnávám dva silné pohledy na módu. Jeden se vznáší na úrovni mimesis a druhý je velmi povrchní. Možná kdybychom nehledali extrémy a z každého pohledu si trochu vzali, podařilo by se nám namíchat úžasný koktejl módního světa.

Snažím se vyjádřit jedinečnost módy. Snoubí se v ní všechna umění – kombinuje tvary, barvy, materiály, design… Móda vzniká jako jedinečné umělecké dílo a mezi námi jsou lidé, kteří to moc dobře vědí a jako s uměleckým dílem si s ní hrají.

Módní blogy i v roce 2011

Společně se lehkostí peříčka vzneseme nad šatní skříně mladých bloggerek, které každý den utvářejí svůj malý módní svět a tím ovlivňují denně stovky čtenářů.

Netradičně vynecháme zdlouhavé rozhovory a nabídneme vám fotostory každé blogerky s jejím vlastním komentářem.

Móda je živý element, vyvíjí se a zároveň se často vrací ke svým dávným kořenům. Někdy z ní cítíme žhavý oheň, jindy je jako lehký vánek. Móda je hudební osnova, po níž skáčou noty improvizace jako jednotlivé módní styly. A móda je především svoboda, možnost jak vyjádřit nejen své pocity ale i svoje já.

Proto bylo jako téma fotostory zvoleno – jak mně vyjadřuje móda a jak já vyjadřuji módu. Blogerky Folyd.Sante, Le Plee a Danny Rose pro Vás vybraly, nafotily a na konec i samy okomentovaly následující fotografie.

Folyd.Sante

„Niektoré veci nemajú samé o sebe význam a preto je ich potrebné s niečim skombinovať, oživiť. Napríklad tieto čierne šaty by boli dosť nudné, no opasok tomu dodáva šmrnc a podčiarkuje "čaro šiat“.

„Keďže som sa nemienila vzdať svojich sukní ani v mínusových teplotách, musela som vymyslieť niečo efektívne. Takže moja zimná vychytávka: vrstvenie silóniek (dve, tri, ako kedy, len aby bolo teplúčko).“

"Inšpiráciu treba hľadať všade naokolo. Tie najlepšie nápady prídu často samy od seba.“

„Módu netreba brať príliš vážne. Dôležité je nebáť sa experimentovať, kombinovať a hrať sa. Jednoducho have fun!“

Le Plee

„Móda je predovšetkým umenie. Pre mňa určite! ja tvrdím, že móda je i hrou, ktorá nie je o slepom kopírovaní prehliadkových mól alebo editoriálov svetových módnych magazínov. Móda nám ponúka nám svoju kreativitu, možnosť sebarealizácie, svoju jedinečnosť. Vďaka móde môže človek na seba upozorniť a ukázať, čo v ňom naozaj je a rozhodne nezáleží na tom, či máte k dispozícii šatník Carrie Bradshaw. Móda je pre každého!“

„Môj blog nie je len o fotkách a písaných riadkoch. To nie. Je predovšetkým o ľuďoch a ich osobnostiach, ktoré majú na mňa vplyv a dennodenne ma inšpirujú. O zážitkoch a skúsenostiach, ktoré ma posúvajú vpred. O umení, ktoré sa podpisuje na mojom myslení a prežívaní. O svete, v ktorom žijem. O tom celom je Le Plee.“

Danny Rose

„Móda je pro mě velmi úzce spojená s fotografií a tak se na svém blogu snažím, aby měly fotky mých otfitů určitou náladu a vyprávěly nějaký příběh. Tahle fotka byla pořízena na dovolené v Santa Fe a tak jsem chtěla aby tomu jak styl fotky, tak outfitu odpovídal.“

„Občas mě taky baví hrát si s určitými koncepty, které nějakým způsobem reprezentují moji osobnost. Tuhle jsem pojmenovala "death by fashion“ (tedy v překladu „smrt módou“), která je možná trochu morbidní, ale pro mě vyjadřuje jakousi posedlost, která se někdy může zdát až poněkud nezdravá."

„Díky módě jsem taky měla příležitost seznámit se skvělými lidmi. Paulinu z http://diamondandunicorn.blogspot.com/ (na fotce) jsem potkala díky focení reportáže otvíračky kolekce H&M "Lanvin for H&M“ k vidění na http://www.fashionbook.cz/…-danny-rose/ a http://www.fashionbook.cz/…-danny-rose/. Ale seznam skvělých lidí, které jsem poznala je samozřejmě nekonečný."

„Skvělé kousky za minimální náklady lze taky najít v sekáčích, jde jen o to se nebát a hledat a hledat. Já jsem byla nejvíc u vytržení z jednoho v Santa fe (na fotce), ale úžasné věci se dají sehnat i v dopročiných bazarech u nás.“

„Hodně žen má představu, že sledování modních blogů je jen pro náctileté, ale to rozhodně není pravda. Sama často nosím elegantní věci, které se hodí pro jakoukoliv ženu, ať už v mém věku (je mi 23) nebo i starší.“

Poslední fotka je vyfocená Evou z http://foppishcousin.blogspot.com/

Na závěr bych ráda poděkovala všem výše uvedeným blogerkám za velkou ochotu při spolupráci a za možnost poodhalit jejich módní soukromí.

Další módní blogy najdete na www.luxurymag.cz/modni-blogy/

Zdroj: http://leplee.blogspot.com/, http://dannyrosefashionblog.blogspot.com/, http://simplyfoly.blogspot.com/

Autorem článku je Martina B.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu