Sluneční brýle v čase aneb čím víc retro, tím víc in!

Sluneční brýle v čase aneb čím víc retro, tím víc in!

15. srpna 2011, velké sluneční brýle, sluneční brýle, sluneční brýle léto 2011, dámské sluneční brýle, pánské sluneční brýle, trendy sluneční brýle, Ray-Ban Wayfarer, Ray-Ban Aviator, Cat-eye sluneční brýle

Sponzorované odkazy

Všechno co je staré, se stává znovu novým, pokud dojde na módu a ani slunečním brýlím se populární „recyklace“ módních trendů nevyhnula. Módní designéři a módní domy po celém světě nabízejí širokou škálu slunečních brýlí s vintage lookem, a vy tudíž nemusíte procházet vintage shopy, když náhodou zatoužíte po brýlích à la 50. léta, ale můžete si je pohodlně vybrat i na internetu v aktuální nabídce nejžádanějších návrhářů.

V posledních padesáti letech se brýlové obroučky dosti měnily, a to jak velikostí, tak i tvarem či barvou. Jednou se nosily velké obroučky, jindy zase užší. Měnila se i barva sklíček, od černé se přešlo ke hnědé, modré i fialové, nesmíme opomenout i stále oblíbené zrcadlovky, nemluvě o začátku nového milénia, kdy se roztrhl pytel se sklíčky bílými, ale i růžovými, červenými či žlutými.

Letošní trendy pro sluneční brýle hlásají jasně „čím víc retro, tím víc in“, a zdá se, že nejvíce si nás podmanily trendy brýle z 50. a 60. let. Pojďme se tedy nyní podívat, jak šel se slunečními brýlemi čas a jak byli dnešní top módní designéři schopni přenést čas do svých modelů.

40’s and 50’s

Již ve 40. letech minulého století se začaly objevovat tzv. cat eye sluneční brýle, které se pak staly ještě populárnějšími v 50. letech a svůj úspěch opakují i letos o padesát let později. Jsou velice nápadné, sexy a provokativní, zvlášť pokud podtrhnete jejich retro tvar retro puntíky, či červenou barvou.

Reminiscencí na brýle z této doby jsou i slavné Ray-Ban Clubmaster, které ačkoliv spatřily světlo až v 80. letech, evokují styl slunečních brýlí z přelomu 40. a 50. let.

60’s

60. léta byla doslova explozí všech možných módních trendů, které odrážely rozmanitost a barevnost té doby. Módní trendy tehdy určovali například Beatles či hnutí hippies, John Lennon již tehdy nasadil své slavné lennonky alias tea-shades, které se s menšími modifikacemi objevují na trhu stále. V této době taky zažívala největší úspěch další legenda mezi slunečními brýlemi – Ray-Ban Wayfarer. Vyrobeny již v roce 1952, dotvářely drsňáckou imagie Jamese Deana, ale až teprve v následující dekádě si našly cestu takřka ke všem. První model byl klasický, černý, ale postupně se dostalo i na jiné barvy. Na popularitě získaly opět v 80. letech a největší comeback zažívají právě v těď, kdy si můžete vybrat jakoukoli barvu, výjimkami nejsou ani wayfarery květované či s komixem.

Firma Ray-Ban slavila v této době úspěchy i se svým dalším modelem, a to slavnými aviatorkami či pilotkami. Ray-Ban Aviator byly vyrobeny pro americké piloty již v roce 1936, ale v 60. letech se staly velmi populárními i mezi obyčejnými mladými lidmi. Aviatorky se těšily popularitě takřka neustále, velký comeback pak ale přišel s filmem Top Gun, kde je znovu povznesl na pomyslný vršek módních trendů Tom Cruise.

*Jackie Kennedy Onassis* byla a stále je velice uznávanou módní ikonou a takřka v čemkoliv se objevila na veřejnosti, se stalo módním trendem. Jinak tomu nebylo ani u jejich slunečních brýlí. Oversized brýle Jackie O si oblíbily zprvu hlavně celebrity, protože se tak mohly dobře schovat před paparazzi, již dlouhou dobu je však milují i ženy, které s červeným kobercem nemají nic společného. Ať už jako ochrana před sluncem, maskování po probdělé noci či jednoduše jako podpora image, velké extravagantní brýle jsou prostě trendy.

Zdroje: asos.com, net-a-porter.com, polyvore.com, iStockphoto / Thinkstock

Autorem článku je Beáta B.. Článek najdete v kategorii sluneční brýle.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu