Jak nosit vintage oblečení?

Jak nosit vintage oblečení?

19. května 2012, vintage oblečení, trendy, fashion trends, oblečení, vintage, retro

Sponzorované odkazy

CO JE VINTAGE?

Anglické slovo vintage doslova v překladu znamená výběrový. Tento pojem ve skutečnosti označuje zralost vína určeného ke sklizni a nemělo s módou a stylingem nic společného. Vintage čerpá ze starobylých módních stylů a je také úzce spjat s retro módou. Jedná se především (ale nejen!) o zboží z „druhé ruky“, ze second handů. Jsou to luxusní kousky světových značek, jež mají duši a budou vypadat stylově za všech okolností. Tento styl je vysoce nadčasové zboží, vyrobené z kvalitních materiálů. Nepleťte si však vintage módu s jakýmkoliv starým oblečením z babiččiny skříně. Spousta lidí si myslí, že vintage móda musí být nutně obnošený starý kousavý svetr, který zřejmě ležel několik desítek let na půdě u prarodičů, anebo jsme jej sehnali jako typický „sekáčový“ kousek za pár korun. Tento styl řadíme naopak k high fashion a opravdové vintage výstřelky bývají často nejdražším oblečením (viz. Dior, Versace, apod.). Vintage móda vypadá, jakoby byla stará nejméně dvacet let, ale nemusí to být vždycky pravda. Ve světovém měřítku je móda vintage na prvním místě a zrovna zažívá obrovský boom. V Česku ještě stále vintage nepronikla módním nadšencům pod kůži, ale je to jen otázkou času.

JAK VINTAGE NOSIT?

Zde rozhodně platí – všeho s mírou. Obléct se od hlavy až k patě do vintage není zrovna to pravé ořechové, pokud ovšem nejste vyznavačka oblékání „stará mladá“. Nejvhodnější volbou, pokud s vintage začínáte, je jeden výrazný vintage kousek, například sako s vycpávkama na ramenou. To potom zkombinujte s běžnýma jeans nebo sukní. Outfit můžete doplnit vintage doplňky – náušnice, náramky, řetízky – které vypadají zastarale, ošuntěle nebo trošičku zrezle. Brože a medailonky outfit oživí také a určitě v babiččině šperkovnici něco objevíte. Zkrátka kombinujte vintage s běžnou módou a nešlápnete vedle. Důležitým krokem k vintage looku je, abyste doladila i účes a líčení. Rudá rtěnka, vysoce vyčesaný drdol nebo natupírovaný culík budou to pravé.

KAM PRO VINTAGE MÓDU?

Jestliže toužíte po skutečně originálních a ojedinělých kouscích vintage, připravte se na to, že si sáhnete hluboko do kapsy. Tuhle high fashion seženete u zvučných jmen jako je Dior, Gucci, Versace nebo Burberry, ale stát vás to bude několik tisíc. Další a o dost levnější alternativou jsou second handy, kde sice budete asi dlouho hledat a je třeba zajít do opravdu vkusného a stylového „sekáče“, ale pokud na nějaký vintage kousek narazíte, můžete si být jistá, že v ruce držíte triumf a dost možná jediný kus na světě. Poohlédnout se můžete také na internetu, kde seženete ne tak drahé kousky oblečení jako u Diora, zvlášť pokud se chcete vyhnout second handům. Zajímavé vintage hadříky má *Vintage Boutique na www.karmaloop.com, za shlédnutí určitě stojí i www.nastygal.com a www.asos.com. Díky tomu, že se vintage móda začíná rozpínat už téměř všude, skvělé outfity najdete už i v H&M, Zaře, Promodu, Mangu, Jackpotu nebo ve Formarině. Undergroundové „podpulťáky“ naleznete i na Fler.cz. A samozřejmě nezapomeňte zkontrolovat babičče šatník! :-)

Zdroje: www.karmaloop.com, www.nastygal.com, www.hm.com

Autorem článku je Tereza K.. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, módní značky a návrháři, ostatní a pánské oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu