Španělská móda aneb je Španělsko novou módní velmocí?

Španělská móda aneb je Španělsko novou módní velmocí?

14. června 2012, Španělská móda, španělské značky, Bershka, Mango, Zara, Stradivarius, Pull and Bear, Primark, Blanco, španělské boty

Sponzorované odkazy

Když se budeme bavit o zemích, které jsou známy pro svou módu a daly by se tak považovat za módní velmoci, určitě padnou jména takových zemí, jako je Itálie nebo Francie. To jejich západnější a jižnější soused, Španělsko, je známo díky jiným artiklům, než je móda, a v poslední době se jméno tohoto státu skloňuje hlavně v souvislosti s ekonomickou krizí, ale i přesto je Španělsko jedním z evropských leaderů, co se týče high-street módy a navíc je absolutním rájem pro všechny fashionisty a shopaholiky.

Jen se zamyslete nad tím, kolik španělských značek potkáváte ve svém oblíbeném obchodním centru či v centru města. Zara, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius…všechny tyto značky (a nejen ty) patří do španělské korporace Inditex, která je největší módní korporací na světě. Mimo tuto korporaci, ale stále ve Španělsku, má sídlo i značka Mango a spoustu dalších, které bohužel zatím v Česku nemáme.

foto: Mango

foto: Bershka

foto: Stradivarius

Takovou značkou je i španělská Blanco, která je ve Španělsku nesmírně populární a nabízí cenově dostupnou, kvalitní a trendy módu. Zvláště pak letošní letní kolekce, jejíž tváří se stala sexy modelka Irina Shayk, se mimořádně vyvedla. Kolekce je přesně podle letošních trendů. Pastelové barvy, maxi sukně, plisování, průhledné topy a košile, květinový potisk, barevný denim a multikolor boty a kabelky.

Další značkou, která sice není španělská nýbrž irská, ale která je u Španělů velice populární a kterou u nás bohužel nemáme, je Primark. Primark má po celém Španělsku 27 obchodů a nabízí trendy oblečení a doplňky za opravdu velice příznivé ceny. V Primarku není výjimkou, že během slev zde nakoupíte tričko za 1 euro. No, sami se podívejte, kolik se toho dá v Primarku (mimo období slev) koupit za 50 euro. Upozorňuji hlavně na část, kdy se dívky dívají na květované, tyrkysovo-bílé kraťasy ladící k saku za 13 euro a podotknou, že je to příliš drahé a jdou dál. Tak si říkám, že by se některé značky, které nemají ani zdaleka tak kvalitní oblečení, zamyslet nad svými cenami. V Primarku je prostě radost nakupovat, i když jen málokterý obchod Primark najdete takto zorganizovaný a přehledný jako ten ve videu.

O tom, že je u nás móda zbytečně drahá, není třeba polemizovat. Není to jen přepočtem z eur na koruny, kdy rozdíl je vždy minimálně 20 Kč, ale ani slevy u nás nedosahují takových rozměrů. Již zmiňované španělské značky jako Bershka či Zara jsou ve Španělsku daleko levnější a najdete tam všechno zboží. K nám se občas některé kusy ani nedostanou a to je velká škoda. Ve Španělsku ale nemusíte nakupovat jen v high-street obchodech, abyste se pěkně a módně oblékli. Klidně tam můžete vyrazit i na trh, tzv. rastro, kde nakoupíte jak oblečení, tak i doplňky. Pozor, nepleťte si „rastro“ s vietnamskou tržnicí u nás. Najdete tam sice i takové kousky jako na vietnamské tržnici, ale spousta obchodníků a stánkařů tam nabízí i kvalitní spodní prádlo či kožené zboží. Nejlépe se na španělském trhu nakupují kabelky a španělské dívky sem chodí dosti často, protože zde mohou najít kousky, se kterými se jen tak na ulici s nikým nepotkají. To je totiž ve Španělsku docela problém – originalita. Často si totiž Španělé stěžují na to, že vlastně všichni chodí stejně oblečeni, protože nabídka je všude stejná.

Tento problém řeší ve Španělsku značky jako Desigual či Custo Barcelona, které si základají na originalitě každého kousku, nicméně tato nápaditá a často i velice nápadná móda není pro každého.

To, co se vám u nás asi jen tak nepoštěstí, avšak ve Španělsku je úplně běžné, je narazit na malý krámek s celkem kvalitní a levnou obuví. Španělé jsou svou obuví dost známí a takové krámky najdete na každém kroku. Semišové lodičky ve všech módních barvách na 12cm podpatku za 15 euro? Žádný problém! Nabídka a ceny bot je to, co mě ve Španělsku vždy mile překvapí a nikdy neodjedu s prázdnou. Pro Španělské holky tak není žádný problém mít ke každým barevným šatům stejně barevné boty – prostě ráj! Pokud byste měla chuť na nějaké ty kvalitní španělské botky od nás, doporučuji vám obuv Herrero-Mráz na Václavském náměstí v Pasáži kino Alfa / Světozor. Boty jsou to sice dražší, ale úměrně ke kvalitě.

Zdroj: www.blanco.com, www.stradivarius.com, www.mango.com, www.bershka.comwww.smoda.elpais.com

Autorem článku je Beáta B.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu