Body art a tattoo – jak ještě toužíme ozdobit naše těla?

Body art a tattoo – jak ještě toužíme ozdobit naše těla?

22. listopadu 2012, body art, bodyart, tattoo, originální tetování, tattoo Praha

Sponzorované odkazy

Móda a styl by měly odrážet částečně náš životní postoj a názory. Životní styl nám kromě chování, oblečení , účesu či makeupu pomáhá dotvářet body art. Sám název naznačuje, že se jedná o umění na těle. Tento význam je zcela přesný – malování na tělo, piercing, tetování a další. Postupně se vyčlenily samostatné tvůrčí činnosti, jak tělo ozdobit.

Kde body art vznikl? Body art se řadí pod konceptuální umění, které vzniklo v 60. letech. Odmítá veškeré metody výtvarného umění a soustřeďuje se na myšlenku, nápad a následně na výsledek. Pro rozsáhlejší malby na těle se používá výraz body painting (malování na tělo), speciálně pro malbu obličeje se užívá výrazu body face a speciální technika malby na tělo pomocí tetovací jehly a inkoustu dostala název tattoo (tetování).

Jeden čas vládly tattoo salónům růže a čínské znaky. Ty doby jsou již dávno pryč a na první místo se dostává originalita a jedinečnost. Dokonce stoupá počet tvůrců, kteří stále navrhují nová tetování, aby žádné nebylo stejné. Není tak problém, sehnat tetování přesně dle našich představ. Jedním z nich je Lukáš Solik z tetovacího ateliéru TRIBO v Praze, kterému jsem položila několik otázek.

Jak se změnily trendy tetování za dobu, co tetuješ?

Trendy sa moc nezmenili, majoritná skupina klientely sa stále fixuje na gýč a prežitú ornamentalistiku zo začiatku 90tych rokov. V posledných pár rokoch sa však utvára silná skupina ludí, ktorí sa snažia íst hlbšie, majú odvahu experimentovat a výsledok sa niekedy silne vzdiali trendu. Treba povedat,že i táto progresívna vetva si bohužial časom sama v sebe vytvorila trend a klienti nás nútia recyklovat, čo je na škodu.

Co pro tebe tetování znamená?

Tetovanie pre mna nemá žiadny hlbší význam. Od mala som kreslil a tetovanie ku mne prišlo ako možnost kresbu aspon čiastočne využit v reálnom živote. Dá sa teda povedat, že tetovanie je pre mna kompromis. Taký ten príjemný typ kompromisu.

Po čem je největší poptávka?

V Tribe pracuje viacero tatérov pričom sa každý sústreduje na inú, štýlovo vyhranenú vetvu klientov, teda sa pod moje ruky dostáva len určitý selekt klientov, no za seba možem povedat, že sú to hlavne kresebné veci, hodne fauny, či typo.

Pokud toužíte po originálním tetování, rozhodně se svého snu nevzdávejte. Již jsou pryč časy, kdy se monotóně naše ramena blíštila drobnou růží. Buďte jedineční a nechejte si vyrobit návrh tetování jen a jen pro vás.

foto: archiv Lukáš Solik, Thinkstock

Autorem článku je Martina B.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu