Hovězí steak? Na grilu Weber!

Hovězí steak? Na grilu Weber!

28. listopadu 2012, steaky, stejky, hovězí steaky, grily, grily na dřevěné uhlí, grily Weber

Tento článek potěší všechny gurmány, milovníky dobrého jídla a hlavně pak milovníky masa a steaků. Dnes se totiž budeme bavit o hovězích stejcích, o různých druzích těchto steaků a jejich úpravě na grilu.

Možná se vám stává, že si v restauraci chcete objednat hovězí steak, ale jste zmateni z cizích názvů (nejčastěji v angličtině či francouzštině) a různých druhů úprav. Pak jistě oceníte následující přehled, ve kterém najdete všechny obvyklé druhy a úpravy hovězích steaků.

Fillet (neboli Tenderloin) a fillet mignon – jsou menší steaky z hovězí svíčkové. Jedná se o nejjemnější maso, je libové a velmi šťavnaté a přednost mu dávají spíše ženy, a to právě pro jeho jemnost. Kromě grilování se používá i zcela tepelně nezpracované, například jako tatarský steak nebo carpaccio.

Sirloin steak známý také jako roštěnec je velmi jemné a štavnaté maso vhodné pro grilování, ale i pečení vcelku.

Striploin steak je steak ze zadní části vysokého roštěnce. Je méně prorostlý než přední část roštěnce, ale s výraznější chutí než svíčková. Je libový a pevný. Měl by být vysoký nejméně 2,5 cm, teprve poté bude správně šťávnatý.

Rib Eye Steak (neboli Entrecôte) – Steak z přední části vysokého roštěnce, z oblasti žeber. Bývá označován za nejšťavnatější steak. Právě tuk totiž dodává tomuto steaku typickou chuť.

Velmi oblíbený je tzv. Rumpsteak, tedy steak z hovězí kýty. Maso může být tuhé, proto se ne vždy hodí na grilování. Ale pokud je maso z kvalitního býka a dobře marinované, jedná se o velmi oblíbené maso pro grilování. Maso je libové a steak získává svojí charakteristickou šťavnatost a chuť z tukové (lojové) tkáně, kterou je maso obklopeno. Znalci steaků říkají, že se jedná o nejchutnější hovězí maso.

Porterhouse steak (neboli Bistecca alla Fiorentina) – Ten, kdo byl kdy v Toskánsku a neochutnal tam slavnou Bisteccu alla Fiorentina, jako kdyby nebyl. Toskánci a hlavně pak florenťané na tento kus masa, který opravdu můžeme označit jako flákotu, nedají dopustit a vědí moc dobře proč. Jedná se totiž o steak z vysokého roštěnce krájeného se svíčkovou včetně kosti. Je považován za krále steaků. Z jedné strany je svíčková a z druhé roštěnec. Jde tedy o dva steaky v jednom. Bývá tak servírován jako jídlo pro více osob.

T-bone steak – Steak z vysokého roštěnce krájeného včetně kosti. Je podobný porterhouse steaku, ale je menší (krájí se blíž ke středu býka). Díky tomuto řezu je o hodně měkčí. Část u kosti je milovníky označována jako nejlepší kus masa vůbec. Také se krájí podstatně tenčí a servíruje se jako jídlo pro jednu osobu.

Vybrat to správné maso je základ, ale to nejdůležitější je ho umět dobře zpracovat. Steaky jsou nejchutnější, pokud se dělají na grilu, avšak ne jen tak na ledajakém grilu. Pro opravdu chutné maso se doporučují grily na dřevěné uhlí, grilování je pak o to příjemnější, když společně s vůní masa se line zahradou také vůně dřevěného uhlí. Gril však musí mít vysoký výkon, aby příprava masa byla co nejlepší. Například grily Weber nabízejí vše, co má správný gril mít. Navíc si můžete vybrat mezi různými velikostmi, barevnými provedeními, ale samozřejmě také mezi grily s různou technickou vybaveností.

A na jaký způsob tedy maso připravovat?

Ti, kdo mají rádi steak málo propečený a uvnitř krvavý, si ho udělají nebo nechají udělat Rare.Tato úprava je běžná pouze u hovězího masa. Maso je velmi jemné a pro znalce a milovníky steaků je to nejoblíbenější úprava. Medium je pak středně propečený steak, navrch upečený a ve středu růžový a šťavnatý. Je to nejrozšířenější úprava steaků.

Well done – zcela propečený steak, maso má i uvnitř hnědou barvu a ztrácí svojí šťavnatost. Pro nejjemnější hovězí masa se používá méně, přesto někteří tuto úpravu preferují pro obavy z případných chorob. Méně běžné termíny jsou pak např. Very rare, což je steak zprudka ošlehnutý ohněm pouze na povrchu a vevnitř je zcela krvavý. Medium rare a Medium well – nepatrně méně nebo více propečený steak Medium, čili méně nebo více růžový.

Zdroje: www.grilykrby.cz, www.mlsanicko.cz, http://www.restaurant-guide.cz/…/steaky.html, thinkstock

Autorem článku je Beáta B.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu