Výslovnost jmen španělských módních návrhářů

Výslovnost jmen španělských módních návrhářů

8. února 2014, módní návrháři, španělští módní návrháři

Sponzorované odkazy

Španělsko. Země slunce, dobrého jídla a pití a vášnivého flamenka. Takové většinou padají charakteristiky, pokud zmíníme tuto evropskou zemi. Španělsko je však země celkem rozmanitá a to nejen co se týče počasí, jídla, kultury nebo lidí a má tak hodně co nabídnout. Španělsko je také země, ve které sídlí Inditex – společnost, která je největším světovým prodejcem oděvů pro maloobchodní trh a vlastní například řetězce, jako je Zara, Bershka nebo Stradivarius. Španělé si na módě velice zakládají a sledují ji, a proto se není co divit, že z této země pochází i spoustu známých módních návrhářů. Nedávno jsme si dali lekci o správné výslovnosti italských návrhářů a dnes se tedy vrhneme na ty španělské anebo na ty, co mají alespoň španělský původ a jméno. Mezi nimi se však najde i tak Sexem ve městě proslavený střevíčkový mág Manolo Blahnik, jehož křestní jméno je klasicky hispánské, narodil se totiž na Kanárských ostrovech, avšak jeho příjmení napovídá český původ, za který vděčí svému otci. Za správnou výslovnost tohoto příjmení se však nepovažuje ta česká, nýbrž ta španělská, ve které se hláska /h/ nevyslovuje a i se vyslovuje tvrdě.

Opět si můžete správnou výslovnost poslechnout a dostat do ucha. Určitě si všimnete typické španělské výslovnosti [c] ve slově Balenciaga a výslovnosti písmene Z, kdy se dává jazyk mezi zuby tak, jak jsme zvyklí z angličtiny. Nicméně pokud nechcete být opravdu přesní, nebo se nechystáte do Španělska, klidně tyto znaky vyslovte jako hlásku [s].

Balenciaga, Manolo Blahnik, Loewe, Emilio de la Morena, Amaya Arzuaga, Loewe, Paco Rabanne, Mariano Fortuny, Josep Font, Jesús del Pozo, Adolfo Domínguez, Oscar de la Renta, Antonio Marras, Carolina Herrera, Miguel Adrover, Bimba y Lola, Zara, Mango.

Příště už na vás čeká lekce o výslovnosti jmen francouzských návrhářů, které pro laika skýtají asi největší úskalí.

Autorem článku je Beáta B.. Článek najdete v kategorii módní značky a návrháři.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu