Pánský oblek, styl a předsudky

Pánský oblek, styl a předsudky

5. března 2015, pánský oblek, jak nosit pánský oblek, casual oblek, neformální oblek

Sponzorované odkazy

Je to jako sen. Ráno roztáhnete rolety a za rozbřesku vypijete svou první kávu. Jste pravý gentleman z dávných dob, který s jistotou sobě vlastní sáhne jedním tahem do skříně a vytáhne na míru šitý pánský oblek. Nebo je to jen iluze, rychlý snímek z filmu sněného života – velká šatna a v ní skvěle uspořádaná řada obleků pro formální i casual nošení? Možná je to jedna vrtkavá skříň a v ní pouhé dva modely pánského obleku. Ale ten pocit, kdy vás pohladí jemný materiál dokonale padnoucí košile, kdy obléknete sako, které není potřeba svlékat na řízení auta a když uvážete tkaničky kožených oxfordek a vkročíte do nového dne.

Někteří muži stráví v pánském obleku celý den a považují jej za běžnou součást casual módy. Udržují si svůj specifický styl – nejen módní, ale také životní. Co více vyjádří naši osobnost než naše chování a oblečení, co nosíme?

Dnes bychom mohli české muže rozdělit na dva tábory. Prvním z nich jsou zastánci tradiční mužské elegance – a ta se beze sporu v pánském obleku ukrývá. Využívají jej při pracovních příležitostech, tedy na rovině formální, i pro volnočasové nošení (neformální). Na druhou stranu jsou zde muži, kteří se nošení obleku vyhýbají a spíš se snaží eleganci simulovat pomocí džínů a bavlněného saka. S oblibou je tento styl schován pod pojmem sportovní elegance, styl, který v podstatě neexistuje. On ale není oblek jako oblek ani sako jako sako. Proč někteří muži neradi nosí obleky?

Odpověď se možná ukrývá v samotné komfortnosti nošení. Jedna košile pne, druhá má nepříjemně pevný materiál. V obleku se cítíte jak při prvních tanečních. Všechno se zdá být tak nemotorné, nohavice se vlní při každém kroku, jak se jim zachce, rozhodně ne však v rytmu tance. Marně se snažíte košili povytáhnout pod dlouhým rukávem saka. Kravata utažená maminkou tak, že člověk sotva polkne a vrchol všeho – bílé rukavice. Kombinace pro mladého muže v rozpuku prvních lásek téměř nepředstavitelná.

Nevzniká v mužích averze vůči nošení obleku již v útlém věku? Kdo jim vysvětlí, jak má pánský oblek padnout, jak jej nosit a proč vlastně? Trendy se snaží bourat módní hranice a bohužel mnohdy nabourávají i etiketu oblékání a chování se ve společnosti. Do divadla se chodí v teniskách, taneční se snažíme přežít alespoň bez kravaty, obchodní schůzku zvládneme v černých džínách. Možná se vám to nezdá důležité, ale je to jako když byste spojili účet na LinkedIn s účtem facebooku. Propojili jste konverzaci zcela formální s neformální. V obou případech se jedná o sociální síť a komunikační kanál, ale každá slouží jinému účelu.

Vraťme se zpět k vytouženému pohodlí. Pokud k vám košile nepřilne ihned v kabince, už si na ní asi jen tak nezvyknete. Ale až jednou oblečete košili měkkou, dobře střiženou a ve vhodně zvolené barvě, pochopíte, že komfort elegantní pánské módy nestojí pouze na bavlněném tričku s límečkem. Občas se vyplatí zmačkat stohy předsudků a špatných zkušeností a dát pánským oblekům šanci.

Zdroj: www.svatby-amoroso.cz , www.tmlewin.co.uk , thinkstock

Autorem článku je Martina B.. Článek najdete v kategorii pánské oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu