Plus size - fenomén, který válcuje svět. Znáte ho?

Plus size - fenomén, který válcuje svět. Znáte ho?

6. února 2016, plus size, modeling, Ćesko,

Sponzorované odkazy

Plus size je vskutku fenomén doby. V zahraničí. Jen u nás se o něm moc neví. O plus size modelingu a všem okolo jsem si povídala se Simonu Šedou, začínající plus size modelkou. Má má za sebou nafocení katalogu pro jednu německou značku, účast na showroomu v Německu a módní přehlídky v rámci plus size fashion weeku v Berlíně, kde předváděla pro značky jako Sheego, Anna Scholz, Doris Streich či Mable.

Dokážete čtenářům říci co to vlastně plus size je?

Oficiálně se za plus size považuje konfekční velikost 38 a výš. Zní to asi trochu zvláštně, když slečna, která obléká velikost 38, je vlastně plus size. Já osobně to ale vnímám pouze jako označení, které odlišuje větší konfekční velikosti od těch menších, kterým říkejme třeba minus size.

Víte kde, jak a proč plus size vznikl, něco o jeho původu?

Když nad tím přemýšlím, tak plus size se ve světě módy objevil dříve než minus size a první modelky by určitě nesplňovaly kritéria současného módního průmyslu. Na druhou stranu modeling je považován za profesi asi od konce 50. let minulého století a to už pomalu přichází éra Twiggy a dalších velmi hubených modelek. Pár modelingových agentur zastupovalo plus size modelky již od 80. let, ale jednalo se spíše o výjimky. V zahraničí, především v Americe či Británii, se plus size začal výrazněji prosazovat asi před 10 lety.

Jak plus size v reálu funguje?

Principy jsou stejné jako v klasickém modelingu. Rozdíl vidím v tom, že plus size modelek je méně než těch klasických, takže by se mohlo zdát, že je menší konkurence, což ale podle mého názoru není pravda, protože v plus size je i méně příležitostí.

Jaký je rozdíl mezi normální modelkou a plus size modelkou?

Především v tělesných proporcích, kdy u normální modelky by neměl obvod přes boky přesáhnout 90 cm. U plus size nedokážu říct, jaké jsou „ideální“ míry, ale minimální výška je 170 cm, spíše 172 cm. V plus size je větší rozmanitost, která se odvíjí od většího rozpětí možných konfekčních velikostí, kdy nejmenší je výše zmiňovaná 38.

Jak se lze stát plus size modelkou?

Nejčastější způsob je kontaktovat nějakou modelingovou agenturu, která zastupuje i plus size modelky, poslat jim své fotky obličeje a postavy a připojit k tomu informace o výšce, mírách a věku. Já sama jsem u agentury Plus Size Models CZ , která jako první v ČR zastupuje výhradně plus size modelky.

A jak jste se k plus size modelingu dostala vy?

Když mi bylo asi 14 let, vybrala si mě jedna agentura zastupující klasické modelky, jako tzv. new face. Během puberty jsem ale, jak už to tak bývá, získala ženské křivky a už jsem zdaleka nesplňovala kritéria klasického modelingu. Vyzkoušela jsem různé nesmyslné diety, které ovšem nikam nevedly a pomalu jsem se loučila se svým snem. Asi před dvěma lety jsem se na internetu dočetla, že existuje i plus size modeling, tak jsem neváhala a obeslala několik modelingových agentur.

Co plus size modeling obnáší?

Jako první mě napadlo čekání. Čekání než se dostanete na řadu na make-up, na vlasy, na to, až si návrhář rozmyslí doplňky k outfitu nebo jestli si zrovna vás vybere klient. To vyžaduje často velkou dávku trpělivosti. Myslím, že obnáší veskrze stejné věci jako klasický modeling.

Čím vám učaroval plus size modeling?

Především myšlenkou, že každá žena je krásná. Proč se stresovat různými dietami s cílem vypadat jak 14 letá holčička? Některé ženy mají extrémní štíhlost v genech, ale většina z nás to tak nemá. Nemůžeme být všechny stejné a vypadat jak přes kopírák.

Proč je dobré prezentovat článek, módu e-shopu, značku plus size modelkou?

Ženy chtějí vidět oblečení, které budou samy nosit na někom, kdo je jim proporčně podobný. Lépe si tak mohou představit, jak v daném modelu budou vypadat. Myslím, že se pak lépe ztotožníme s prezentovanou­ věcí.

V čem vidíte klady a zápory plus size modelingu?

Když pominu fakt, že v plus size mají šanci i dívky, které by se jinak modelkami stát nemohly, tak je určitě kladen menší tlak na modelky ze strany agentur nebo klientů na jejich tělesné proporce. To ale v žádném případě neznamená, že se o sebe modelky nemusí starat. Zápory, které by se týkaly specificky tohoto odvětví, mě nenapadají. Asi jako v každé jiné práci se člověk potýká s nějakými negativy, tak je tomu i v plus size modelingu.

Proč myslíte že je plus size v Česku tak málo rozšířen?

Sama nevím, jestli je to určitým konzervatizmem společnosti nebo menším trhem na rozdíl např. od Německa nebo Británie. Věřím ale tomu, že se plus size začne pomalu rozšiřovat a dostávat do povědomí veřejnosti i u nás.

Chtěla byste něco k tématu dodat sama?

Určitě bych chtěla dodat, že plus size neznamená nezřízený životní styl, stravování ve fast foodech a trávení volného času před televizí s colou a chipsy v ruce. Já jsem například ze svého jídelníčku vyřadila lepek, snažím se vyhýbat průmyslově zpracovanému cukru a sport mi také není cizí. I přes to všechno je moje tělesná konstituce taková, jaká je. Jde o to přijmout svoje tělo i přes fakt, že se nepyšní mírami 90–60–90.

Děkuji za rozhovor.

Simona Šedá, 22 let, pochází z malé vesnice východně od Brna. Po absolvování gymnázia začala studovat právnickou fakultu MU v Brně. Vždy tíhla spíše ke sportu než k uměleckým aktivitám a to i přes fakt, že 12 let hrála na klavír. Ze sportu má nejraději volejbal, běh, cyklistiku a čas od času squash. Momentálně se pokouší prosadit v odvětví, které v Česku ještě není moc známé – v plus size modelingu. Věří, že plus size modeling se dostane i do Česka a postupně bude vnímán jako důležitá součást módního průmyslu.

Zdroj foto: archiv Simony Šedé

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, kosmetika, módní značky a návrháři, ostatní, ostatní, vlasy a účesy a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu