Petit Fashion Market: Málo známé způsoby recyklace domácích produktů

Petit Fashion Market: Málo známé způsoby recyklace domácích produktů

28. února 2016, Petit Fashion Market, Pražská Tržnice, workshopy, prezentace, recyklace, výrobky, suroviny

Sponzorované odkazy

Ryze domácí recyklované produkty od předních českých designérů, bylo možno shlédnout v sobotu 27. února v prostorách Haly 13 Pražské tržnice v Holešovicích. Konala se tam Petit Fashion Market.

Premiéra Petit Fashion Marketu ukázala to nejlepší z české nezávislé módy. A hlavním tématem této akce byla recyklace. A tak mezi zhruba sedmi desítkami designérů se představila i dvacítka autorů využívajících recyklované a druhotné materiály. K nim přibyli i umělci a seskupení, které se dosud recyklací nezabývali a prezentovali se s ní poprvé. A v duchu recyklace byly pojaty i workshopy, které akci doplnily. A přístupné byly všem věkovým kategoriím – od dětí až po seniory.

projekt SRNAprojekt SRNA

Zábavná recyklace v dílnách a workshopech

  • Recy dílna Kudlanka – tvořila s účastníky akce brože z odstřižků látek
  • rePETe worshop recykloval PETky stylově na parádní lehoučké a přitom ekologické šperky, které nezatěžují životní prostředí
  • Intellectus a Recyklujeme naplno ukázaly jak snadné a přirozené je nevyhazovat do odpadu věci, které se dají ještě originálně a efektivně využít na krásné předměty
recyklované šperky IMHrecyklované šperky IMH
  • Atelier Klíner ukázal zájemcům jak vyrobit šperk, který když omrzí, může být zasazen a dělat radost v podobě květiny. V rámci ateliéru Klíner byl poprvé na Petit Fashion Market představen projekt SRNA (Sklo Recyklace Nápad Alchymie), který je spojením recyklace a využití dlouhodobě udržitelných zdrojů. K vidění byl i unikátní pukací stroj a byl také za velkého zájmu předveden v praxi. Díky pukacímu stroji je možno recyklovat skleněné výrobky, které by jinak skončily někde v kontejnerech. Vznikají nové produkty s čistým designem, který je originální svojí hrou světla a skleněného materiálu.
Atelier Klíner – recyklované šperkyAtelier Klíner – recyklované šperky

Recy designéři v akci

  • IMH je značka, která dokázala získat z recyklovaných surovin (hlavně PET lahví) to nej a přeměnit to ve spojení s nerezovou ocelí na krásu
  • Reforma Jewellery přivezla na ukázku zcela originální šperky a doplňky jež vznikly kombinací odpadních materiálů se znovu použitými částmi rozbitých šperků
recyklované vinylové desky i1artrecyklované vinylové desky i1art
  • i1art je umělec, který se věnuje tvorbě z vinylových desek a říká k tomu: "Motivem k tvorbě se stala otázka hodnot a hodnota samotná – věcí, lidských osudů a myšlenek… vinylu, který se jako materiál ocitl až na pokraji odpadu.“
  • Nechyběla ani vintage platforma Kuzmarkt, která připomněla dospělákům jejich dětství sbírkou šperků, kabelek, modních doplňků, hrnečků, konviček a lampiček.
výrobky Sibling Designvýrobky Sibling Design
  • Představili se i umělci, kteří běžně s recyklovanými surovinami nepracují. Patřila mezi ně například designová platforma Wear Bound, a prezentovala se na letošním Petit Fashion Market trendy kolekcí designových unisex náramků a náhrdelníků, které kombinují přírodní kůži s ušlechtilými ko­vy.
Wear Bound a jeho unisex náramkyWear Bound a jeho unisex náramky
  • Z užité tvorby nesmíme zapomenout na Siblings Design. Pod touto značkou se ukrývaly zajímavé vázy minimalistického tvaru, jež jsou vyrobeny z technického skla, které dříve sloužilo v potravinářském průmyslu. Mimoto zaujaly jejich ručně vyráběné betonové mísy a vonné bio svíce.

Součástí Petit Fashion Marketu byla i originální nabídka občerstvení. Market se navíc konal ve velmi atraktivním prostředí zrekonstruované haly 13 Holešovické tržnice, a tak ti, kteří hledali prima inspiraci jak strávit poslední únorovou sobotu, byli spokojeni.

recyklované vázy Pavlicarecyklované vázy Pavlica

Petit Fashion Market je součástí projektu Nové trhy, jehož cílem je sdružovat módní výběrové trhy s originálními výrobky, podpořit lokální tvůrce a vytvořit alternativu k současnému anonymnímu stylu velkoobchodů. V roce 2016 se kromě již dobře známých trhů uskuteční také několik premiérových.

Zdroj foto: Petit Fashion Market

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, doplňky, módní kabelky, módní značky a návrháři, ostatní, ostatní a šperky a hodinky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu