Co mají společného Metráž, Adéla Fejtková, Monika Drápalová a Václav Jirásek?

Co mají společného Metráž, Adéla Fejtková, Monika Drápalová a Václav Jirásek?

23. července 2018, Monika Drápalová, Dotyk-Otisk, Václav Jirásek, Metráž

Sponzorované odkazy

Máme pro vás nové kolekce Metráž + Monika Drápalová a Dotyk – Otisk na fotografiích Václava Jiráska. Nová série fotografií, které pro Metráž nafotil Václav Jirásek, držitel ceny Czech Grand Design 2017 v kategorii Nejlepší fotograf.

Václav Jirásek k této již druhé spolupráci se značkou Metráž poznamenává: „Snažili jsem se vyhnout konvenčnímu focení módy na profesionálních modelkách a chtěli jsem pracovat s děvčaty, která se na výrobě a návrzích produktů Metráž podílely. Šlo mi také o to, představit je jako tým, který společně funguje podobně jako sportovní týmy. A také jsem z nich chtěl udělat tak trochu ‚hvězdy', aby se mohli potenciální zákazníci Metráže s autorkami ztotožnit."

Poslední dvě kolekce, které Václav Jirásek zachytil na fotografiích, vznikly ve spolupráci s módní designérkou Monikou Drápalovou (kolekce Metráž + Monika Drápalová) a šperkařkou Adélou Fejtkovou (kolekce Dotyk – Otisk).

„Kolekci ve spolupráci s ženami z dílny Metráž jsem chtěla pojmout jako prostor pro jejich seberealizaci," říká designérka Monika Drápalová, která se v kolekci pokusila zaznamenat osobní individualitu žen. Podařilo se to díky původnímu vzoru, jímž byla potištěna textilní metráž.

Návrh vznikal společnou malbou na papír v reálné velikosti. V této abstraktní malbě každá z žen zanechala svou stopu v podobě tahů štětce. Výsledkem této spolupráce je kolekce šatů a topů z přírodních materiálů, které jsou díky původnímu vzoru jedinečné – každý kus je tak trochu originál.

Kolekce stříbrných šperků Dotyk Otisk vznikala paralelně s kolekcí Metráž + Monika Drápalová. Metráž díky ní vstoupila do nové tvůrčí oblasti, jíž je práce s drahým kovem. Ta ženám v tísni umožnila opět jiným způsobem pracovat s vlastní kreativitou a přenášet svůj vnitřní svět do ušlechtilého materiálu.

Volným modelováním hmoty, pod vedením šperkařky Adély Fejtkové, se staly autorkami motivů následně uchovaných a reprodukovaných ve stříbře. Adéla Fejtková k tomu dodává: „Působivost každého šperku je umocněna přiznanou jemnou strukturou dotyků a otisků prstů každé z žen."

Na realizaci se podíleli

  • fotograf: Václav Jirásek
  • asistent fotografa: Filip Györe
  • modelky: Patrika, Lucie, Linda (Metráž)
  • make-up: Kateřina Koki Mlejnková
  • styling: Monika Drápalová, Kateřina Jungová
  • Pragovka Art District, Kafe Pragovka a Fresh Labels
  • Klára Kvízová a Radek Brousil

Metráž je nízkoprahová pracovní dílna pro ženy, které se ocitly v tísnivé sociální situaci. Vznikají zde designové doplňky a móda, které spoluvytvářejí ženy ohrožené sociálním vyloučením, násilím, bezdomovectvím a chudobou. Cílem projektu je těmto ženám pomoci – poskytnout jim prostřednictvím tvořivé práce podporu, motivaci, know-how a možnost výdělku.

Zdroj foto: Václav Jirásek

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, módní značky a návrháři, ostatní, ostatní a šperky a hodinky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu