Nejen na skateboard! Boty Vans Old Skool jsou hitem posledních let

Nejen na skateboard! Boty Vans Old Skool jsou hitem posledních let

24. července 2018,

Již více než 40 let hostují na nohou kalifornských skateboardistů, milovníků dobrého streetwearu a od jisté doby také… fashionistů. Vans Old Skool je kultovní model trampek navržený značkou pocházející z nejvíce slunečného státu Ameriky. Co je specifikuje? Nízký svršek klasického střihu, hrubá gumová podrážka a co je nejdůležitější, charakteristická vlna na bocích. Slavný bílý pásek, který se objevuje také v barvě svršku, nosí název „jazz stripe”. Zcela náhodou ho v roce 1977 vymyslel Van Doren, který jistého dne neplánovaně namaloval cikcak na jednom páru Vans. Tato náhodná malůvka se stala charakteristickým znakem značky. V roce 2014 se firma rozhodla uctít symbol své tradice, jakým se stal legendární pásek. Značka stvořila unikátní kolekci se třemi nestandardními verzemi Vans Old Skool. Svršek v netypických barvách pro tento model – khaki, bordó a šedé, doplněn pásky s gepardím či korkovým vzorem. Začněme od počátku.

36 předností Old Skool

Málo kdo ví, že tento ceněný model se na počátku nazýval Vans style 36 a ve světě skateboardingu se stal velkou revolucí. Proč? Byly to první boty na skateboard zhotovené ze semišové kůže. Dříve značka produkovala trampky pouze z textilního materiálu. Obuv si rychle zamilovali skateboardisti, kteří docenili jejich odolnost díky zhotovení z kůže. Ve spojení z hrubou podrážkou, která garantuje přilnavost, se boty staly neporovnatelným modelem na skateboarding. Jejich design si však neoblíbili pouze milovníci tohoto sportu. V 90. letech je docenila rovněž ulice – byl to jeden  z nejvíce nošených modelů té doby. Dnes na vlně trendů z 90. let, se Vans Old Skool vracejí  v nejlepší formě. Před nějakou dobou se na model zaměřili známí projektanti. Tehdejší style 36 byly například hvězdami přehlídky Off-white na jaře 2017. Značka také navázala spolupráci se značkami Supreme, Opening Ceremony či s ruským projektantem Goshą Rubchinskiy. Efektem každé této spolupráce byla originální verze Old Skool. Opravdová módní rarita!

Ze skateparku do ulic

Dnes model Vans Old Skool daleko přesahuje své prvotní skateboardové účely. Ze skateparků přechází do světa módy. Postačí se podívat na fotografie se street stylem z největších evropských a amerických měst. Trampky se slavným páskem nosí takové celebrity jako jsou Kendall Jenner, Kirsten Stewart, Bella Hadid, Alexa Chung, Kim Kardashian, Tyga či Chris Brown. Zbožňují je rovněž modelky a bloggerky. Přemýšlíte nad tím, jak nosit legendární tenisky, aby jste v nich vypadali stejně dobře, jako fashionisti ze světových hlavních měst? Dobrá zpráva: nemusíte se speciálně namáhat. Old Skool dokonale pasují do jednoduchých ležérních stylizací, které dělají dojem, že byly sestaveny narychlo. Ženy je nosí ke zkráceným džínům, potrhaným boyfriendům, volným kalhotám ve francouzském stylu  či cigaretkám ve stylu smart casual. Kombinují  je  rovněž s volnými  dívčími šaty nebo originálními  sukněmi ve stylu high fashion. Muži nosí kultovní  trampky s chinosy, elegantními kalhotami s manžetami či volnými šortkami. Kolik osob, tolik nápadů! Důležité je jedno: stylizace by měla být nenucená a s inspirací, protože Vans Old Skool je model právě takového charakteru. A vy, máte už svůj pár?

foto: sizeer.cz

Autorem článku je Inzerce. Článek najdete v kategorii obuv.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu