Suchý zip má sedmdesátku na krku

Suchý zip má sedmdesátku na krku

1. srpna 2018, Suchý zip, 70 let, vznik, móda, obuv, doplňky

Sponzorované odkazy

Tak a je to tady. Suchý zip má na krku sedmdesátku. Věřili byste tom, že je ve světě a v módě ukotven již tolik let? Suchý zip má dokonce i svůj mezinárodní den, který každoročně připadá na 2. srpna. A letošní rok je o to důležitější tím, že letos tento nejvýznamnější objev dvacátého století oslaví sedmdesáté narozeniny.

Letos oslaví sedmdesáté narozeniny jeden z nejvýznamnějších objevů dvacátého století, který zásadně ovlivnil nejen oděvní průmysl – suchý zip. Možná jste nevěděli, že suchý zip má dokonce i svůj mezinárodní den, který každoročně připadá na 2. srpna.

Perličkou je, že se vznikem suchého zipu se pojí v Americe jeden mýtus. Když se v USA zeptáte, kdo vymyslel „velcro“, čili suchý zip, každý třetí Američan vám mylně odpoví, že jde o technologii vynalezenou na tajném pracovišti NASA a její koncept odkoukali vědečtí pracovníci v kosmu.

Jde ale o mýtus, který se v Americe rozšířil. Neotřelý nápad vznikl za mnohem prozaičtějších okolností. Švýcarský inženýr George de Mestral šel v létě roku 1948 na procházku se svým psem, když se vrátili domů, byli oba obalení bodláky. Obyčejně by člověk bodláky z chlupů zvířete a oblečení odstranil a víc se tím nezabýval.

Mestrala však zaujalo, jakou silou semínka s háčky na psí srsti drží. Vzal tedy jedno semínko pod mikroskop a začal zkoumat a experimentovat. Asi po osmi letech se mu podařilo zjistit, jak napodobit princip přichycení bodláku na tkaninu v praxi.

Věda v praxi

Zkušebně zhotovil dva proužky textilu. Na jednom se nacházely tisíce malých nylonových háčků, na druhém tisíce malých oček. Výsledkem byla revoluční technologie, která dokáže pevně udržet materiály pohromadě, ale zároveň lze lehce rozepnout. Svůj vynález nazval „velcro“ spojením slov pocházejících z francouzštiny „velours“ (samet) a „crochet“ (háček).

Levný, ale účinný výrobek

Výroba suchého zipu je vcelku jednoduchá a je hlavně laciná. První polovina tkaniny z nylonového vlákna je plná co nejhustěji u sebe posazených smyček – sametová strana zipu. Na protikusu se smyčky rozpůlí, z každé poté vzniknou dva háčky, které se musí zahřát pod infračerveným světlem, a je tu hrubá strana zipu. Neuvěřitelné je, že suchý zip je natolik odolný vůči namáhání ve smyku, což je síla působící z boku, že zip o ploše menší než 120 mm2 udrží váhu jedné tuny.

Suchý zip expandoval do módní branže

Do textilního centra Ameriky, Manchesteru, expandoval Georges de Mestral s firmou Velcro v roce 1957. V roce 1959 bylo Velcro představeno veřejnosti po módní přehlídce v New Yorku. Suchému zipu bylo předpovězeno, že jde o konec knoflíků, zipů, přezek a háčků a nastává nová éra spojovacích materiálů.

Knoflíky ani klasický zip vytlačeny sice nebyly, ale v roce 1968 tento vynález způsobil revoluci v obuvnictví. Puma jako první začala vyrábět tenisky, které měly zapínání na suchý zip. Po ní následovaly další výrobci sportovní obuvi jako Adidas nebo Reebok a v osmdesátých letech takové tenisky nosilo snad každé dítě, minimálně v Americe.

O tom, že suchý zip si v módě našel své místo, nemůže být pochyb. V mnoha ochodech po celé republice najdete produkty využívající suchý zip i dnes. Patří mezi ně boty, bundy, peněženky i tašky a kabelky.

Užívání se rozšiřuje i jinam

Výhody suchého zipu jsou nasnadě. Maminky by si již určitě nedokázaly představit plenky bez zapínání na suchý zip. Převrat způsobil třeba ve zdravotnictví, kde se používají lékařské pomůcky jako ortézy, dlahy či měřiče krevního tlaku. Využití našel taktéž v kosmonautice. Zde slouží k přichytávání nástrojů, nákladů a dalších předmětů ke stěnám lodi. Suchý zip je používaný taktéž armádou. Je prostě všude kolem nás, a to nejspíš do té doby, než ho zase překoná nový vynález.

Zdroj foto: Pixabay.com; Fashion Arena Prague Outlet

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu