Pohádka o plavkách

Pohádka o plavkách

15. srpna 2018, dámské plavky, jednodílné, horní díl, bikini

Sponzorované odkazy

Asi žádný oděv neprošel od svého vzniku tak velkým vývojem jako právě plavky. V současné době na trhu naleznete rozmanitou škálu střihů a barev. Bikiny se zmenšují, jednodílné plavky jsou více vykrojené, experimentuje se s hravými doplňky. Trendy jsou květinové vzory, geometrické nebo abstraktní tvary. Pomyslným tabu nejsou už ani třásně, volánky či klasické pruhy. Jakým vývojem ale dámské plavky prošly?

První zmínky o bikinách nalezneme již na nástěnných malbách antického Řecka. V době Aristotelově, (3. století př. n. l.), nevznikaly jen velké myšlenky v oboru filozofie, ale značná pozornost byla věnována i kráse lidského těla. Antický ideál duchovní a fyzické krásy byl podstatným aspektem řecké kultury a odhalování či nahota byly jeho součástí. Už několik století před naším letopočtem řecké a později římské ženy se koupaly a sportovaly ve dvoudílných plavkách.

Černé plavky Calzedionia Intimissimi za outletovou cenu 949Kč, zelené plavky Calzedonia Intimissimi, outletová cena 699 KčČerné plavky Calzedionia Intimissimi za outletovou cenu 949Kč, zelené plavky Calzedonia Intimissimi, outletová cena 699 Kč

Krok zpět je spojen s úpadkem antické kultury a nástupem christianizace. Na přelomu letopočtu ženy začaly opět zahalovat v souladu s nově nastolenými pravidly. Pravděpodobně až do viktoriánského období se ženy koupaly v dlouhých košilích, které cudně zahalovaly jejich tělo. Až v 18. století začaly ženy při koupání nosit koupací šaty se stuhou v pase, která nápadně podtrhávala ženské tvary.

V první polovině 19. století se ženy koupaly v tzv. koupacích pláštích, které měly dlouhé rukávy a délku až na zem. Do moře byly ženy v pláštích voženy na speciálních vozících, z nich scházely do vody po schůdkách a ihned po vykoupání se převlékaly do suchých šatů. Ani konec devatenáctého století nebyl synonymem odlehčení. Výjimkou stále nebyly dlouhé nohavice až ke kotníkům nebo punčochy pod sukní.

Jednodílné plavky Calzedonia Intimissimi – outletová cena 699 Kč a vrchní dil plavek Calzedonia Intimissimi – outletová cena 299 KčJednodílné plavky Calzedonia Intimissimi – outletová cena 699 Kč a vrchní dil plavek Calzedonia Intimissimi – outletová cena 299 Kč

Vzpoura olympijské plavkyně

Další důležitý milník ve vývoji dámských plavek je spojený s Letními olympijskými hrami v Aténách (1906). Plavání na nich bylo oficiálně uznáno jako nová sportovní disciplína. Revoluci tehdy způsobila australská plavkyně Annette Kellerman, která se rozhodla vzít plovací úbor, jenž pevně obepínal její křivky a odhaloval nohy, ruce a ramena. Byla zatčena za veřejné pohoršení. Nakonec i soudce uznal, že k lepšímu pohybu ve vodě je ideální co nejlehčí a nejtěsnější úbor.

Revoluce jménem Bikiny

Délka rukávů i nohavic se začala od té doby zkracovat. Ve třicátých a čtyřicátých letech se staly nutností módní doplňky jako čepice a sluneční brýle. Pro dámské plavky se stal důležitý rok 1946. Louis Réard, francouzský designér aut, dal světu dvoudílný model plavek pojmenovaný po ostrovu Bikini.

Možná, že když si vybíral název, tušil, že tento kus pevniny v Tichomoří, určený pro testování atomových bomb, vyvolá opravdový boom. Představil je pod názvem** „Atome“** se sloganem „nejmenší plavky na světě“. Žádná modelka tehdy jeho plavky nechtěla předvést, a tak musel designér najmout tanečnici z pařížského kasina, ze které se stala na krátkou dobu nejznámější žena světa.   Deset let trvalo, než se trojúhelníčky na šňůrce staly součástí dámského vybavení na pláž. Významně tomu napomohly i tehdejší ikony Brigitte Bardot a Marilyn Monroe. V sedmdesátých letech to byla Farrah Fawcett.

Červený vrchní díl plavek Calzedonia Intimissimi – outletová cena 399 Kč a tmavý vrchní díl plavek se zavazováním za krk Calzedonia Intimissimi – outletová cena 1469 KčČervený vrchní díl plavek Calzedonia Intimissimi – outletová cena 399 Kč a tmavý vrchní díl plavek se zavazováním za krk Calzedonia Intimissimi – outletová cena 1469 Kč

Pobřežní hlídka

V 80. a 90. letech je střih plavek stále vykrojenější, až se nakonec promění v tanga. V 90. letech jsou asi nejpopulárnějším typem plavek celotělové jednodílné – které nosila vnadná Pamela Anderson v seriálu Pobřežní hlídka. Střih jednodílných plavek se časem také kreativně měnil.

Pestrá současnost

V tuto chvíli na trhu naleznete nepřeberné množství střihů, materiálů, barev či vzorů dámských plavek. Ze současných trendů musíme jmenovat monokiny či tankiny.

  • Tankiny jsou dvojdílné plavky, jejichž horní díl je oproti běžným bikinám pod košíčky rozšířený o pruh plavkové tkaniny dosahující někdy až k linii spodního dílu.
  • Monokiny mají charakteristický úzký pruh látky přes pupík, který spojuje oba díly a opticky prodlužuje a zužuje postavu.
  • String bikiny, využívají úzkých pruženek (pružných pásků obšitých plavkovou tkaninou), a to zejména u zavazování horního dílu a v oblasti kolem pasu u spodního dílu plavek.
  • spodní díly plavek mají své různé varianty jako V-kiny, T-back nebo Tanga.

Velký výběr originálních plavek rozmanitých střihů včetně těch na obrázcích naleznete v pražské Fashion Arena Prague Outlet za výhodné ceny.

Zdroj foto: Fashion Arena Prague Outlet

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, plavky a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu