Pohádka o džínách a akce „zažij denim“

Pohádka o džínách a akce „zažij denim“

23. září 2018, denim, džíny, rifle a texasky

Sponzorované odkazy

Džíny, jeansy, rifle nebo texasky – jinak také kalhoty ze silné bavlněné látky, která se nazývá denim nebo džínovina. Co o nich víte? Znáte jejich historii a původ? A víte, proč jsou tak oblíbené?

Džíny, alias jeansy, alias rifle alias texasky byly původně pracovním oděvem. Mimo práci se tato látka a kousky z ní začaly nosit až v 50. letech 20. století. A dnes? Denimové kalhoty nesmí chybět v šatníku napříč generacemi po celém světě. Proto je aktuální nabídka džínů stále široká. A inspiraci na nové kousky, a doplnění šatníku najdete v mnoha e-shopech, kamenných obchodech i obchodních centrech.

Jedním z nich je Fashion Arena Prague Outlet ve Štěrboholích, ve kterém bude probíhat slevová prodejní akce „Zažij denim“ spojená se zajímavým tematickým programem.

Fashion Arena Prague Outlet: džínsová košile za 695 Kč a dámské džíny Levis za 1899 KčFashion Arena Prague Outlet: džínsová košile za 695 Kč a dámské džíny Levis za 1899 Kč

Denim a džíny Levi‘s

Vše vzniklo díky Leobovi (Levimu) Straussovi, který po smrti otce s rodinou emigroval do New Yorku. Zde se s bratry věnoval textilnímu průmyslu. Kolem roku 1849 se k Levimu donesly zprávy, že v Kalifornii propukla zlatá horečka, ten neváhal a vydal se do San Francisca vydělat jmění, ovšem vůbec e tím, co byste řekli (rýžováním zlata), ale prodejem nejrůznějšího zboží pro hledače zlata.

Společně se švagrem založil firmu Levi Strauss & Company, která se v prvopočátku zabývala výrobou hrubého plátna na vozy a stany. Pak si ale mladý Levi všiml, že zlatokopové potřebují mnohem odolné oblečení pro tamější drsné podmínky. Neváhal a začal tak dovážet z Francie krepovou bavlnu („serge de Nimes – krep z Nimes), jež se podle města původu nazývala Denim. A z něj začal vyrábět montérky pro horníky. A finální podoba džínů s identickým stehovým designem byla patentována 20. května 1873.

První z Leviho Jeans dostaly číslo 501. Oficiálně byly pojmenovány podle čísla přiřazeného k „montérkám do pasu s měděnými nýty“. Oranžová nit odpovídající barvě nýtů, kterou Levi Strauss & Company používala pro šití svých džínů, je chráněna ochrannou známkou a je jedním z nejcharakte­rističtějších rysů. Věděli jste, že vytvoření jedněch kalhot Levi‘s 501 vyžaduje 37 samostatných šicích operací?

Fashion Arena Prague Outlet: košile Lee Wrangler za 1549 Kč a pánská zimní džínsová bunda Levis za 1299 KčFashion Arena Prague Outlet: košile Lee Wrangler za 1549 Kč a pánská zimní džínsová bunda Levis za 1299 Kč

Další velikáni na trhu: Lee a Wrangler

Rok 1889 znamená pro džínový trh zásadní obrat, neboť v Kansasu zakládá Harry David konkurenční firmu s džínovým oblečením pod názvem Lee. Populární značka začala expandovat díky výrobě pracovních kalhot, kombinéz či bund a ve 20. letech přinesla jako první poklopce na zip. Cílovou skupinou byli původně kovbojové, horníci nebo železničáři. V polovině 40. let se zrodila další slavná značka Wrangler. Na počátku ji nejvíce proslavil krejčí polského původu Bernard Lichtenstein, zvaný Rodeo Ben, jenž vylepšoval kalhoty pro kovboje.

Džíny jako módní záležitost

Konkurenční výhodu v prodeji měly Levi´s Jeans díky reklamě, jejich tvářemi se stali tehdejší idolové. James Dean vtiskl džínům symbol revolty teenagerů a Elvis Presley jejich popularitu ještě více prohloubil. Proslavila je i fotka neodolatelné Marilyn Monroe z filmu Mustangové. V následujících letech prošly džíny řadou úprav, které reagovaly na potřeby zákazníků. Experimentovalo se především s různými délkami, barvami, materiály a střihy.

Butik v New York East Village nazvaný „Limbo“ zahájil v 60. letech prodej džín s opotřebeným designem. „Odřený“ styl se stal novým módním hitem. Zásadním zvratem bylo i přidání Lycry do materiálu, což udělalo džíny ještě pohodlnější.

Podzim s denimem ve Fashion Arena Prague Outlet

Fashion Arena Prague Outlet se na podzim 2018 promění na centrum denimové módy. Zákazníci zde naleznou nejširší nabídku z portfolia denimových značek v Praze. Do akce se zapojí populární značky typické džínovými produkty jako Diesel, Lee, Mustang, Levi‘s, Pepe Jeans nebo My Brand. Denimové září podpoří ale i prémiové značky Armani, Karl Lagerfeld, Tommy Hilfiger, Lacoste, Guess nebo Calvin Klein Jeans.

Fashion Arena Prague Outlet kromě mimořádných slev nabídne zajímavé víkendové aktivity. Návštěvníci si naživo mohou vyzkoušet krejčovské a stylistické služby profesionálů. K dispozici bude nejen úprava oděvů, ale i jejich zkrášlování pomocí výšivek a designového zdobení. Členové Fashion Arena Fashion Clubu si přijdou i na zajímavé dárky.

A co vy? Patří džíny mezi vaše oblíbené kalhoty?

Zdroj foto: Fashion Arena Prague Outlet

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, módní značky a návrháři, ostatní, ostatní, pánské oblečení a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu