Multibags na IFW Amsterdam 2019

Multibags na IFW Amsterdam 2019

25. března 2019, tašky, batohy, multibags, IFW Amsterdam 2019, Franco Arazzi

Sponzorované odkazy

Pražský ateliér Franco Arazzi se jako jediný zástupce českého designu zúčastnil prestižní přehlídky International Fashion Weeks IFW Amsterdam 2019. Představil zde svoji novou kolekci Multibags a vyvolal značný zájem médií laické i odborné veřejnosti.

Ostře sledovaná módní přehlídka IFW Amsterodam 2019 proběhla ve dnech 9. – 10. 3. v prostorách amsterdamského World Fashion Centre. Během soboty a neděle se zde představilo se svými modely na 35 návrhářů z celého věta. Mezi nimi jako jediný zástupce Česka ateliér Franco Arazzi se svou novou kolekcí „Multibags What?“

Kolekce „Multibags What?“

Je kolekcí, která je pro autorky Olinu Francovou a Jitku Arazimovou vyvrcholením jejich experimentování s multifunkčností kabelek, a samotná přehlídka a způsob prezentace jednotlivých modelů jasně ukázal, co to Multibags vlastně jsou a jaký je jejich smysl.

Ateliér Franco Arazzi byl osloven pořadatelem na základě získání prestižní mezinárodní ceny za design A´Design Award 2018.

„Nabídku jsme přijaly s radostí a ihned se pustily do příprav,“ říkají designérky. „Předvedly jsme osm modelů ve 23 možných kombinacích, z hověziny hladké, se srstí a i z kožešiny ovce tibetské. Společným jmenovatelem byla samozřejmě multifunkčnost: multibagy se dají snadno přeměnit z batohu na tašku, vak, kabelku, psaníčko či spisovku. Pro lepší názornost předváděly modelky (a také dva modelové) zároveň několik stejných multibagů v různých variantách, aby byla multifunkčnost zřejmá na první pohled,“ vysvětluje Olina Francová.

„Výzvou pro nás bylo i požadované oblečení. My oděvy nenavrhujeme a nechtěly jsme ani použít modely z dílny někoho jiného. Zvolily jsme tedy recyklovaný papír, slepený lepenkou s naším logem, a zabalily do něj modelky a modely. Papírové oblečení skončilo hned po přehlídce zcela ekologicky v koši na papír, podobně jako tam končívají třeba obaly z balíku – a my jsme nemusely řešit otázku, co s ním,“ říká Jitka Arazimová.

„A tímto přístupem se nám také propojily dva různé aspekty naší filozofie udržitelnosti. Naše Multibags vznikají v duchu slow módy – hovězina, ze které multibagy šijeme, je druhotně zpracovávanou surovinou, která vydrží sloužit dlouhá léta. A kromě toho, díky své multifunkčnosti jeden multibag nahradí více jednoúčelových tašek, kabelek či batohů,“ dodává.

Obě designérky potěšily nejen ohlasy diváků, pořadatelů či modelů na přehlídce, ale i fakt, že se přehlídky zúčastnili i jejich příznivci jak z Holandska, tak z Česka. „Měly jsme velkou radost, že nás přijela podpořit například naše kamarádka, známá pražská galeristka Mirela Zukal, i z toho, že naši přehlídku zdokumentoval fotograf Jaroslav Jiřička, který výborně zachytil atmosféru přehlídky a jehož fotografie máme moc rády,“ svěřila se Olina Francová.

Celý amsterdamský fashion week si designérky ohromně užily. „Byla to pro mě naprosto fascinující možnost srovnat prostředí backstage Londýna, kde jsme měly přehlídku minule, a Amsterdamu. Znovu se mi podařilo nahlédnout pod pokličku příprav velkých fashion přehlídek, kde, jak jsem zjistila, se stále cítím jako ryba ve vodě,“ říká Jitka Arazimová.

„Prezentace na této přehlídce nás nejen inspiruje k další tvorbě nových kolekcí, ale i vidíme, že naše vize se stávají realitou – a to je pro nás velká radost i podpora. Také nás to utvrzuje v příjemném pocitu, že český design se ani ve „velkém světě“ neztratí,“* říká **Olina Francová.

A co dál?

Multibags se letos opět účastní mezinárodní designové soutěže A´Design Award (výsledky by měly být známy již do měsíce) a na naší scéně míří na Prague Design Week 2019, designérskou přehlídku, která se uskuteční 15. – 21. dubna 2019 na náměstí Republiky 7 v Praze.

„Zde návštěvníkům rády osobně předvedeme, jak se mohou naše Multibags přeměňovat a jakými způsoby je může jejich nový majitel nosit“, vzkazují všem návštěvníkům PDW designérky z ateliéru Franco Arazzi.

Ateliér Franco Arazzi

To jsou dvě designérky – Olina Francová a Jitka Arazimová. Ateliér se věnuje designu kožených multifunkčních „multibags“, které jsou svým originálním rukopisem jasně rozpoznatelné. Primární je experimentování na téma kabelka-taška-batoh a vývoj nových modelů. Proto multibags vznikají jen na objednávku a v malých sériích a všechny jsou autorskými originály. Ateliér je známý také svými neziskovými projekty Chemohats.cz (originální pokrývky hlavy pro ženy po chemoterapii) a Handibags.cz (tašky pro hendikepované zohledňující jejich specifické potřeby).

Zdroj foto: Franco Arazzi

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii tašky a batohy.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu