Jaro a léto 2019 v obchodech: vévodí květy či neonové barvy

Jaro a léto 2019 v obchodech: vévodí květy či neonové barvy

6. dubna 2019,

Sponzorované odkazy

Ještě před plnohodnotným příchodem jara se na postupné oteplení chystají i obchody s módou. Již v březnu obměňují svoji nabídku a cílí k jarně letnímu období. Letošní trendy se přitom podle zástupců jednotlivých značek či módních návrhářů ponesou v květovaných vzorech či neonových barvách.

Aktuálním trendům se věnují i nákupní centra, svým návštěvníkům se je snaží přiblížit za pomoci nejmodernějších technologií. A tak jsou obchodní prostory a nákupní centra již plné zboží na jarní sezonu. Výjimkou nejsou v tomto směru ani obchody s módou, které se na nadcházející teplé období chystají s dostatečným předstihem.

„Jarní kolekce se v obchodech objevují zpravidla už na začátku března. Velká část značek přitom jarní modely spojuje i s letní kolekcí. Zákazníkům tak mohou poskytnout dostatečnou nabídku i v případě, pokud by tropické počasí začalo nečekaně dříve,“ uvedl ředitel nákupní Galerie Vaňkovka Brno Jan Borůvka.

Květy a zase květy

Jednotlivé značky se ve své nabídce snaží reflektovat aktuální módní trendy. „Z hlediska vzorů jsou letos na vzestupu velké a malé kostečky a také květy. U barev jsou to pak hrášková, lososová či smetanová. Snažíme se to zohledňovat v našich jarních a letních kolekcích, které se zaměřují na jeansový svět a jsou plné pastelových barev,“ uvedla Veronika Marečková ze společnosti Wrangler Lee.

O květinových motivech v letošních jarních a letních kolekcích přitom hovoří i další značky. „V dámských kolekcích nechybí tyto vzory ani letos, například růže. Motiv květin se ale může objevit i na pánských kouscích,“ řekla Aneta Hoffmannová ze společnosti Vermont, která v Česku zastupuje například značky Gant či Karl Lagerfeld. Do popředí se podle ní dostávají vzdušné, vlající a lehké materiály podobné šifonu nebo len. „Tuto sezonu budou převládat spíše šaty a sukně v délce midi nebo do půlky lýtek, přidávají se i širší rukávy. Pokud si pořídíte košilové šaty, nebo volné kalhoty určitě nešlápnete vedle. Co se barev týče tak u mnoha módních domů můžeme vidět návrat neonových barev. Nechybí ani pestré a jasné barvy jako jasně modrá či žlutá,“ doplnila Hoffmannová.

Žlutá, neon a pistáciová

Letošní jarní a letní sezonu vidí z hlediska barev velmi podobně i módní návrhářka Šárka Moravová. „Trendy na jaro a léto vnímám hlavně v barvách, a to ve žluté, neonové či pistáciové. Lze také očekávat nástup zvířecích vzorů a pruhů. V žádném šatníku ženy pak nesmí chybět košilové šaty,“ uvedla. Z hlediska doplňků bude podle ní letošním hitem velký klobouk.

Módní trendy se snaží sledovat i jednotlivá obchodní centra v Česku. Některá z nich proto pořádají módní přehlídky, kde prezentují aktuální modely svých značek. „V obchodních centrech tyto trendy zaznamenávám, i když ne ve velké míře. Módní přehlídky jsou velmi oblíbené a obchodní centra je proto využívají, neboť přitahují zákazníky,“ řekla Moravová.

Kapsy, oversized a casual

Trendy pro letošní rok se týkají i outdoorového oblečení. Podle Kamily Vodochodské ze společnosti Bushman se i letos mezi klíčové trendy dostávají kapsové kraťasy. „V jarní a letní sezoně nechybí ani šaty, letos jsou krátké i sedmiosminové délky. Zaznamenáváme také nové siluety především v kalhotách a košilích, které jsou více ostré, hranaté, košile se zvýrazněnými oversized rameny a límci. Již delší dobu tento trend stál v pozadí, ale letos nabyl na síle,“ uvedla. V kolekcích mnoha značek podle ní letos poprvé po mnoha sezonách převažují zcela neutrální, přírodní a zemité odstíny. „I vzory jsou utlumeny oproti jednobarevným odstínům. Potisky jsou též pouze v menšině,“ doplnila Vodochodská.

Módní přehlídka i virtuálně

Kromě živých přehlídek se centra v poslední době snaží využívat i moderních technologií. „Velkou letošní novinkou bude v tomto směru virtuální módní přehlídka, kterou našim návštěvníkům nabídneme prostřednictvím čtyř velkoplošných obrazovek v naší nákupní galerii. Celá akce potrvá celou první polovinu dubna a její součástí budou módní tipy našich nájemců z oblasti módy. Návštěvníci tak budou moci nejen načerpat inspiraci, ale také si předváděné modely rovnou pořídit v konkrétních obchodech,“ uzavřel ředitel Galerie Vaňkovka Jan Borůvka.

Zdroj foto: Pixabay.com

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, módní peklo, módní značky a návrháři, pánské oblečení a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu