Jak poznat pravou kabelku Louis Vuitton

Jak poznat pravou kabelku Louis Vuitton

1. července 2019, padělek, originál, ověření originality, Louis Vuitton, jak poznat originál

Sponzorované odkazy

Louis Vuitton patří mezi nejoblíbenější a také nejpadělanější luxusní značky vůbec. Jeho zboží se ale vždy těšilo oblibě díky kvalitnímu zpracování, vysoké životnosti a nadčasovosti.

Ačkoli bohužel poslední roky kvalita zboží dosti klesá, stále se Louis Vuitton drží na vrchních příčkách jako uznávaná luxusní značka. V tomto článku si povíme, jak lze originalitu zboží značky Louis Vuitton ověřit.

Monogram/Damier canvas – dříve nezničitelný materiál

Když se řekne Louis Vuitton, patrně se vám vybaví některá kabelka z kolekce Monogram či Damier canvas. Pokud se o luxusní zboží alespoň trochu zajímáte, jistě je vám známo, že tyto dvě řady nejsou z kůže, ale z bavlněného plátna potaženého několika vrstvami PVC. Tento materiál je o mnoho odolnější něž kůže a to zejména proto, že jej téměř nelze poškrábat. Alespoň tak tomu bylo dříve. Aktuální upravené výrobní procesy způsobují to, že canvas poměrně brzy praská a je náchylnější i na odření.

Z kůže jsou ale ucha, lemy a detaily těchto dvou řad. V případě Monogram canvasu a Damier Azur canvasu je to pak přírodní telecí kůže – Vachetta. Vachetta je kvalitní drahá kůže, je citlivá na světlo a vlhko a rychle tmavne a tvoří se na ní skvrny. Na mnohých padělcích je nahrazena syntetickým materiálem, který působí plastově a má jednolitou neměnnou barvu. U lepších padělků se setkáme s hladkou hovězí kůží, která ale není dostatečně jemná a působí oproti sametové Vachettě leskle.

Šití a zpracování

Louis Vuitton ještě několik let zpátky patřil k naprosté špičce ve zpracování a šití kabelek a doplňků. Charakteristické byly krásně symetrické a stejně dlouhé jednotlivé stehy a rovné švy. Taktéž veškerá loga vytlačená či vyražená v konzistentní hloubce a perfektně vycentrovaná. Novější zboží díky dynamice výroby kvalitu ztrácí a hůře se kvůli tomu ověřuje.

Date code

Každá kabelka Louis Vuitton je označená date codem. Ale pozor, nejedná se o unikátní kód, ale výrobní číslo, ze kterého je možné vyčíst, kdy a kde byla kabelka vyrobená. Zde je možné provést kontrolu, zda rok a místo výroby vyčtené z date codu sedí. Pokud by udával kód nesmysl, jednalo by se s největší pravděpodobností o padělek.

Date codeDate code

Kód je sice vždy dobré kontrolovat, nelze se na něj ale spoléhat 100%. U starších kabelek se také může stát, že již date code nebude čitelný, nebo nebude vidět vůbec. V některých kabelkách je navíc tak dobře schovaný, že se vám jej možná nepodaří nalézt.

V neposlední řadě je třeba počítat s tím, že lepší padělky jsou date codem také opatřené a mnohdy i takovým, který obsahem dává smysl.

Více o date codech se dozvíte zde.

Jak se naučit rozpoznávat padělky

Aby se člověk naučil rozeznávat originály od padělků, vyžaduje to ohromnou praxi. Schopnost hodnotit kvalitu zboží získáte neustálým kontaktem se zbožím a jeho důkladným zkoumáním. Nezbytný je také cit a znalosti. Být expertem pak znamená neomylně rozpoznat padělek jakékoli úrovně a být schopný spolehlivě poznat originál. Něco takového se vám nejspíše nepodaří, zlepšovat své schopnosti ale postupně můžete.

Začněte si kabelky pečlivě prohlížet. Na živo i na fotografiích. Zaměřte se na detaily. Začněte s jedním modelem, najděte si jej na prověřených zahraničních bazarech v různém stavu a stáří. Zaměřte se na šití – jednotlivé stehy i linie švů, prohlédněte si pořádně hardware a loga v něm ražená. Také si všímejte, jak se kabelka chová, jak materiál měkne a jak to mění tvar kabelky oproti dokonale vystylovaným produktovým fotografiím nového zboží.

Pokud v sobě probudíte cit pro detail, je dost možné, že začnete brzy vidět rozdíly mezi nastudovaným modelem a jeho padělkem. Rozdíl je vždy v kvalitě a preciznosti zpracování. Vzhledem k tomu, že dříve bylo zpracování zboží Louis Vuitton kvalitnější, bude snadnější začít se staršími modely.

Tento článek doprovázely fotografie Louis Vuitton Speedy 25 Monogram Canvas. Níže naleznete další fotografie detailů této kabelky, které by vám mohly pomoci, při ověřování originality právě tohoto modelu.

Mnoho další teorie, vysvětlení nejčastějších mýlek a také praktické využitelné rady při ověřování originality naleznete v ebooku Tajemství ověřování originality luxusního zboží.

Jezdec zipu a kožené táhloJezdec zipu a kožené táhlo

Nedokonalosti, jako odření vrchní vrstvy kovu, neindikuje neoriginalitu, ale naopak přirozené opotřebení originálních materiálů.

Spodní strana táhla zipu.Spodní strana táhla zipu.
Obšití vnitřní kapsy.Obšití vnitřní kapsy.
Ouško Speedy.Ouško Speedy.

Ačkoli se mohou některé detaily na kabelkách v průběhu let měnit, dokonalé křivky uch Speedy mezi ně nepatří. Také glazura (vrstva chránící hranu kůže) má charakteristickou barvu a složení.

Krásné obšití vnitřní kapsy.Krásné obšití vnitřní kapsy.
Kapsička uvnitř má lesklý povrch, padělky to tak často nemají.Kapsička uvnitř má lesklý povrch, padělky to tak často nemají.

Zdroj foto: pre-loved.cz Šárka Rychtářová

Autorem článku je Šárka Rychtářová. Článek najdete v kategorii kabelky, luxusní kabelky, módní kabelky a módní značky a návrháři.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu