Liběna Rochová na MBPWF: kolekce MEI inspirovaná zážitky z cest

Liběna Rochová na MBPWF: kolekce MEI inspirovaná zážitky z cest

3. září 2019, Liběna Rochová, kolekce MEI, Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Sponzorované odkazy

Mercedes-Benz Prague Fashion Week je největší módní událostí v České republice. Po vzoru světových týdnů módy přináší každoročně to nejlepší, co tuzemská oděvní scéna nabízí. Letos se uskuteční na přelomu léta, v termínu od 30.8. do 4.9. 2019.

V samém závěru fashion weeku představí svou limitovanou kolekci také ikona českého módního designu, Liběna Rochová. Těšit se můžete na mini kolekci s názvem MEI, jejíž prezentace je naplánována na středu 4. září v MIRU POP UP.

Kolekce MEI

Jak název napovídá, staly se hlavní studnicí inspirace pro tuto novou kolekci autorčiny zážitky z cest do Japonska. Slovo MEI znamená život a idea života plného krásných okamžiků prostupuje také všechny modely. Jsou vyrobeny z exkluzivních látek a mají velkorysou formu a náročné střihové řešení s velkým podílem ruční práce.

Modely budou na oděvní performance zahalené do objektů inspirovaných kimonem s výrazným kaligraficky ztvárněním slov MEI Navzdory výrazně uměleckému pojetí objekty skrývají nositelné kousky vhodné pro každou noblesní milovnici české módy. Všechny modely ctí látku a vychází z její paměti.

Osmička

Kolekce se skládá z osmi modelů, tudíž v ní najdeme večerní pláště, společenské a večerní šaty z luxusních materiálů, jako je bavlněný duchesse, hedvábný double duchesse, hedvábný satén, žoržet nebo šifon v černé barvě a odstínu pink. Černé večerní kabáty na první pohled zaujmou zajímavou střihovou formou. Nápadité jsou i malé černé, jejichž střih zachovává velkorysost i jednoduchost zároveň.

Ve velkých večerních v barvě magenta zazáří jejich majitelka i při těch nejslavnostnějších příležitostech. Jednoduché ale nápadité detaily podtrhují exkluzivní splývavou látku. Velmi jasně definovatelný je u tohoto modelu japonský odkaz. Součástí kolekce je také druhá jednoduchá dlouhá róba zvýrazněná velkým šperkem ze silikonu.

Ladění s doplňky

Důležitým elementem všech autorských kolekcí Liběny Rochové je jejich spárování s doplňky. V případě MEI se jedná o obuv, kterou navrhla a zrealizovala Pavla Podsedníková.

Stále rozvíjená kolekce

Tvůrčí myšlenku jedinečné mini kolekce bude autorka nadále rozvíjet. „Koncept MEI by se měl stát základem limitované kolekce pro sezónu podzim-zima 2019/2020. Kolekce je reminiscencí na mé zážitky z japonských cest. Volnou inspirací k ní byla výstava „Other Kind of Work" v 21_22 Design Sight v Tokyu. Při příležitosti jejího uvedení bych ráda poděkovala Filipu Suchomelovi, který mi pomohl hledat a nalézt ten správný název, který odráží podstatu nových modelů", uzavírá Liběna Rochová.

Kdo je Liběna Rochová

Curriculum Vitae tvůrčí činnosti Liběny Rochové je velmi obsáhlé. Na české scéně, kterou velmi často zastupuje v zahraničí /výstavy a přehlídky ve Vídni, Paříži, Lyonu, New Yorku, Dusseldorfu, Los Angeles/ působí řadu let. Její odborné předpoklady a schopnosti ji dovolily navrhovat divadelní, filmové a scénické kostýmy, umělecké objekty na tělo, toilety pro vystoupení zpěvaček i běžné civilní zakázky, kolekce pret-a-porter a konečně oblast nejprestižnější pro každého módního tvůrce, kolekce unikátních modelů.

Zaměřuje se na volnou a individuální tvorbu, která je více otevřená výtvarné než ryze oděvní formě. V roce 1999 založila Studio LR pro konzultační činnost a ateliér na realizaci oděvů na zakázku. V letech 2005 až 2010 provozovala Studio LR-galerie, které se cíleně věnovalo podpoře mladých designérů. Od roku 2008 vede Ateliér designu oděvu a obuvi na UMPRUM. Každoročně představuje svou tvorbu prostřednictvím autorské módní přehlídky. Zabývá se také navrhováním skleněných šperků. V říjnu roku 2017 získala profesuru v oboru Architektura a design na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Je nositelkou několika prestižních ocenění. V roce 2015 získala ocenění Módní designér roku a Grand designérka roku v rámci předávání cen Czech Grand Design. V rámci spolupráce s nadací DEBRA ČR vytvořila spolu s výtvarníkem Lukášem Musilem oděvní značku NADOTEK na podporu osob s nemocí motýlích křídel. Díky tomuto počinu se v roce 2019 zařadila do finální trojice nominovaných na cenu Czech Grand Design v kategorii Módní designér roku. Spolupracuje rovněž s organizací UNICEF v rámci projektu Adoptuj panenku a zachráníš dítě – je patronkou benefiční aukce panenek známých osobností, jejíž výtěžek pomáhá dětem v zemích třetího světa. Detaily naleznete na: www.lr-style.com.

Zdroj foto: archív Liběny Rochové

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii módní peklo, módní značky a návrháři a ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu