Když se řekne Fitted, Trucker, Snapback, víte, oč kráčí?

Když se řekne Fitted, Trucker, Snapback, víte, oč kráčí?

24. ledna 2020, dámské kšiltovky, pánské kšitlovky, Queens

Sponzorované odkazy

Kšiltovka dnes není jen čepice pro mladé a teenagery. Nosí se napříč generacemi a milují ji jak chlapci a muži, tak dívky a ženy. Aktuálně jsou kšiltovky módní hitem a super doplňkem vašeho looku. Máte už nějakou i vy?

Červená Tailwind kšiltovkaČervená Tailwind kšiltovka Červená Tailwind kšiltovka se zadním zapínáním od značky Nike s odepínací horní růžovou částí za 800 Kč.

Kšiltovka alias šiltovka je hovorový název pro čepice se stínítkem tedy kšiltem. A není jen jedna kšiltovka, kšiltovek existuje vícero typů, odvozených většinou od zapínání nebo tvaru. Jejich pojmenování vychází převážně z anglických termínů a sousloví.

Černá Trucker kšiltovkaČerná Trucker kšiltovka Černá Trucker kšiltovka se zadním zapínáním a černou zadní síťkou od značky The North Face za 699 Kč.

Jaké typy tedy jsou k mání?

  • Fitted – kšiltovka bez nastavitelného zapínání v zadní části, tzv. basebalová, vzadu nemá vykrojení látky, tudíž nelze u ní regulovat velikost, přičemž může mít rovný, nebo zahnutý kšilt
  • Trucker – kšiltovka se síťovanou látkou v zadní části a plochým kšiltem
  • Snapback – typ kšiltovky s nastavitelnou velikostí za pomocí zacvakávacího pásku na zadní straně, název odvozen z anglického zacvakávání vzadu česky Snapback, mají rovný tedy plochý kšilt
  • Dadcap – nižší, zaoblená kšiltovka ve stylu tátových bekovek (proto Dadcap jako tátova čepice), s jemně ohnutým kšiltem a zapínáním většinou na přezku
  • Strapback – kšiltovka se zapínáním na přezku, plochým nebo i zahnutým kšiltem, název odvozen od anglického přezka nebo řemínek vzadu (strapback)
  • Zipback – kšiltovka s rovným kšiltem, a se zapínáním na zip nebo suchý zipe v zadní části, pojmenování od anglického sousloví zip vzadu (zipback)
  • Tieback – specifická kšiltovka s menším a ohnutým nebo měkčím kšiltem se šátkovým úvazem (Tieback= šátek vzadu) v zadní části
  • Tailwind – kšiltovka s odnímací vrchní částí, čímž se z čepice stává prostý stínící kšilt

Tmavě modrá Strapback kšiltovkaTmavě modrá Strapback kšiltovka Tmavě modrá klasická Strapback kšiltovka od značky adidas Originals za 499 Kč.

Odkud přišly?

Historicky první byly kšiltovky typu Fitted, které vznikla jako součást baseballového dresu (basebal cap česky basketbalové čepice) a z něj se dostaly do módy široké veřejnosti. Trucker je pro změnu kšiltovka často spojená s motosportem a kamioňáky, jakási odvozenina od Fitted kšiltovek.

Šedivá Snapback kšiltovkaŠedivá Snapback kšiltovka Šedivá Snapback kšiltovka se zadním zapínáním od Vans za 759 Kč.

Po Fitted kšiltovkách přišly Snapback, protože Snapback kšiltovky bývají levnější než baseballové Fitted a v posledních letech výrazně roste jejich popularita. Na ně navazují Strapback, které mají velmi často i více kožených detailů než Snapback kšiltovky. Další jako Zipback, Tailwind a Tiebpack jsou již alternativní typy kšiltovek vyvinuté časem.

Tmavě modrá zimní Fitted kšiltovkaTmavě modrá zimní Fitted kšiltovka Tmavě modrá Fitted kšiltovka s postranními klapkami na uši od značky New Era s logem Los Angeles Dodgers za 999 Kč.

Kšiltovky mají svůj původ v USA, kde jak bylo řečeno původně byly součást baseballového dresu. A jak to v módním světě bývá, rozšířili se a obměňovaly natolik, že se staly kultovkami. Podobný jev vidíme i u dříve ryze sportovních a tréninkových tenisek, které se dnes zcela běžně nosí do města, do školy a do outdooru – prostě kamkoli.

Denimová Dadcap kšiltovkaDenimová Dadcap kšiltovka Denimová Dadcap kšiltovka od značky Levi's ® z edice Star Wars v černém provedení se žlutými motivy za 659 Kč.

U mnohých kšiltovek (obzvláště u Fitted, Trucker a Snapback) se může nacházet logo nějaké společnosti nebo baseballového týmu. Dnes se Snapback čepice dostávají i do písní slavných rapperů, jako jsou např. Tupac Shakur, Eazy-E, N.W.A., Dr. Dre nebo Ice Cube na začátku 90. let, také Wiz Khalifa nebo Mac Miller.

Fitted kšiltovkaFitted kšiltovka Fitted kšiltovka od značky New Era v černém provedení s logem Los Angeles Lakers na přední části za 999 Kč.

Mohli jejich prostřednictvím lépe vyjádřit svůj vztah k rodnému městu či čtvrti, potažmo k místním sportovním týmům. Používají je ve svých hudebních klipech, obrázcích alb či filmech, a tak dali vzniknout novému výraznému trendu. Mimo jiné i to zapříčiňuje masivní návrat Snapback kšiltovek a narůstající zájem o retro a vintage modely s klasickými barvami a motivy sportovních týmů.

Růžová Trucker kšiltovkaRůžová Trucker kšiltovka Růžová Trucker kšiltovka s bílou zadní síťkou od značky New Era s logem New York Yankees za 849 Kč.

Nejen typy, ale i střihy se liší

Základem každé kšiltovky je několik dílů, sešitých dohromady podle typu střihu. Základním typem kšiltovek je šestipanelová kšiltovka, tedy šesti částí. Existují ale i kšiltovky z pěti panelů. Ostatní střihy jako A-Frame, Camper hat atp. vychází ze základního šestipanelového střihu.

  • Úvodní foto: Tmavě modrá Dadcap kšiltovka od značky Fila za 530 Kč.
  • Zdroj foto: Queens.cz
Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii doplňky a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu