Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň: nová sezóna od 1. února 2020

Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň: nová sezóna od 1. února 2020

29. ledna 2020,

Sponzorované odkazy

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky, byl Heřmaňák, ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.

Farmářské trhy Náplavka

Jedinečný genius loci spolu s uvolněnou atmosférou dělá z farmářských trhů Náplavka oblíbené místo Pražanů i turistů. Každou sobotu od 8 do 14 hodin je zde možné nakoupit potraviny z kvalitních surovin – od sezónní zeleniny a ovoce, pečiva, masa, čerstvých ryb přes kozí, kravské i ovčí sýry až po domácí vajíčka. Farmářské tržiště Náplavka je součástí Asociace farmářských tržišť ČR, která se řídí kodexem farmářských trhů.

Náplavka slaví jedenácté narozeniny

Vůbec poprvé se na Rašínově nábřeží konal farmářský trh už před 11 lety. Málokdo tehdy věřil, že se náplavku podaří oživit. Inspirace přišla z Německa i Spojených států.

„Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli dlouho přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. V nákupních řetězcích tehdy chyběly kvalitní a čerstvé potraviny a biopotraviny z české produkce. A naopak čeští malí výrobci a farmáři se tenkrát potýkali s nezájmem a s nedostatkem možností odbytu. Náplavku jsme si vybrali kvůli tomu, že umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je velmi důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky. Tahle možnost dělá z Náplavky skvělý farmářský trh, kde lze nakoupit v sezóně skutečně nejčerstvější potraviny a zeleninu. Podle stejného konceptu fungují farmářské trhy i v Berlíně a v centru New Yorku, například ten největší a nejstarší na Union Square,“ zavzpomínal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.

Až stovka stánků

Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou zákazníkům poprvé 1. února.

„Na prvním trhu letošního roku nebudou chybět poctivě a ručně dělané salámy a klobásky od pana Marounka, řemeslné paštiky a nakládané maso od Plzáka z Plzně, pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerství pstruzi či siveni z Liběchova. K dostání budou i oblíbené kremrole a koláče z Karlovarského cukrářství, sněhové pusinky a jiné andělské laskominy z Krámku U Andělky. Přijedou také Perníčkovi se zdobenými medovými perníčky nebo perníkovým závinem. K dostání bude také Cejlonské koření s pravou skořicí, vanilkou, uzenou paprikou a jinými voňavými kořeními, pražené mandle bylinkové, s himálajskou solí nebo umeoctem u Mandlové, dobré pivo z rodinného pivovaru U Vacků, víno z černého rybízu nebo čerstvé ovocné šťávy, halušky a bezlepkové uzeniny od Pelanta, sladké i slané palačinky u Galetky a mnoho dalších dobrot a pochutin,“ popsal Jiří Sedláček.

Kvalita a setkávání

Od samého začátku měli organizátoři za cíl vytvořit nejen místo s kvalitními farmářskými produkty, ale i prostor pro sousedská setkávání. K farmářskému trhu na Rašínově nábřeží vždy patří i živá hudba, střídají se tu buskeři i profesionální muzikanti. Vedle farmářských trhů se na nábřeží konají pravidelné akce.

„I v letošním roce plánujeme řadu tematických akcí, mezi těmi pravidelnými by se měly objevit i novinky. V plánu je na 16. května tradiční jarní akce Růžový máj – slavnost růžových vín a klaretů, 19. a 20. června proběhne Pivo na Náplavce – festival malých a mini českých pivovarů, a nakonec 14. listopadu velmi populární Svatomartinské slavnosti a pečená husa. Letos to také konečně vypadá na slibovaný Nomád beer festival. Navíc jsou pro letošní rok v plánu zabijačkové hody, které na náplavce proběhnou už 15. února,“ přiblížil letošní akce farmářského trhu Náplavka Jiří Sedláček.

Farmářské trhy Kubáň

Kubánské náměstí ve Vršovicích v Praze 10 vzniklo ve 30. letech 20. století, má nepravidelný tvar a ohrazují ho ulice Na Hroudě, Vladivostocká, Litevská, Murmanská. Od roku 2010 se na náměstí konají farmářské trhy. Každý týden v úterý, čtvrtek a v sobotu vyhledávané tržiště nabízí sortiment od pečiva přes mléčné výrobky a maso až po ovoce a zeleninu. Farmářské trhy od roku 2010 provozoval zapsaný spolek Archetyp, o rok později jeho organizaci převzala radnice Prahy 10 a od roku 2019 jej znovu pořádá původní organizátor.

Staronová sousedská Kubáň

Na Kubánském náměstí v Praze 10 se farmářské trhy konají od roku 2010. Jejich prvním provozovatelem byl zapsaný spolek Archetyp, který zde ale působil jen dvě sezóny, poté dostal Archetyp výpověď a organizaci trhů si vzala na starosti akciová společnost radnice Prahy 10. Po dlouhodobé nespokojenosti s vedením tržiště jí dala městská část výpověď a na začátku loňského roku vypsala výběrové řízení na nového provozovatele. Tím se stal spolek Archetyp a po osmi letech se tak znovu vrátil do Vršovic.

„V loňském roce se povedlo o trh znovu vzbudit zájem lidí a zpestřit sortiment. Také se nám podařilo přivést na trh nové tváře, nové farmy. Snažíme se, aby byly po všechny tři tržní dny v týdnu – úterky, čtvrtky a soboty, zastoupeny základní komodity na trhu a vždy něco originálního navrch. I v letošní sezóně, která na Kubáni odstartuje 1. února, se budeme snažit rozšiřovat sortiment trhu,“ popsal Jiří Sedláček.

Hlavně potraviny

Na prvním trhu letošního roku zákazníci nakoupí zeleninu, ovoce, pečivo i maso. „Na Kubáni nebudou chybět Zedníčkovi s čerstvým mlékem a jogurty, karlovarské pekařství, Velíškovo pekařství, indické občerstvení, samozřejmě Pepíkův rybí gril, jablka a také zelenina Dřísy a uzeniny z Moravy anebo Jatky Tismice a další,“ řekl Jiří Sedláček.

Sousedský styl

Na rozdíl od trhů, které se konají v centru metropole a kam kromě Pražanů míří stovky turistů, je Kubáň spíš sousedským trhem. Tomu organizátoři přizpůsobili sortiment i akce. „První trh magického roku 2020 zahájíme sousedským opékáním kvalitních špekáčků na otevřeném ohni v ocelovém koši aneb „Wurst kunst“. Opékání ovšem nebude jen první sobotu v únoru, ale také 8., 15. a 22. února. Opékací dráty zákazníkům na místě zapůjčíme, špekáčky, chléb, hořčici a kečup zajistíme. Navíc sobota 29. února bude patřit masu – návštěvníci trhu se mohou těšit na zabijačkové hody aneb ‚ZAB Kubáň!‘,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Zdroj foto: www.farmarsketrziste.cz

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii ostatní a ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu