Liběna Rochová: zelená udržitelnosti

Liběna Rochová: zelená udržitelnosti

3. dubna 2020, Liběna Rochová, udržitelná móda, návrhářka

Sponzorované odkazy

Oděvní designérka Liběna Rochová se zamýšlí nad současnou situací ve světě i v oděvním a textilním průmyslu. Cítí, že aktuální vysoce konzumní přístup a neetické chování jsou dlouhodobě neudržitelné. Své postoje se rozhodla promítnout i do své tvorby, a tak spatřila světlo světa nová kolekce pro nadcházející sezónu jaro a léto 2020.

Kolekce Colors/S20 je tvořena dvěma tvůrčími bloky. Základem prvního z nich se staly „secondhand“ látky z obchodu Textile Mountain Lenky Vackové. Jedná se o nevyužité zásoby ze skladů textilních výrobců. Slovo udržitelnost zde tedy nabývá na významu a na scénu přichází materiály, které by jinak ležely ladem.

návrhářka Liběna Rochovánávrhářka Liběna Rochová

Desítka to jistí

První část kolekce tvoří 10 modelů z hedvábného dekoračního taftu s výrazným vzorem. Jako vždy jsou citlivě vnímány charakter a vlastnosti látky. Výsledkem jsou jednoduché, avšak sofistikované modely s puncem nadčasovosti. Najdeme mezi nimi letní kabát, kalhoty i šaty několika linií. Autorka nezapomněla ani na zajímavé kontrasty, a tak může váš šatník oživit třeba sportovní bunda z hedvábného taftu, který má tradičně využití spíše u společenských kousků.

skicy nové kolekce por jaro a létoskicy nové kolekce por jaro a léto

Semiš v akci

V druhé části kolekce se Liběna Rochová navrací k realizaci oděvů se semiše. I tento kožený materiál odpovídá myšlence udržitelnosti. Ve srovnání s umělými materiály je odolnější a má tak delší životnost než většina látek. Recyklace přírodní kůže je navíc ve srovnání s umělými materiály přirozená. Důležitý je i původ kůže, ta totiž pochází z koz s masnou produkcí. Jejich chov tudíž není zaměřen pouze na jednorázovou produkci, ale slouží více účelům.

Libšěna Rochová při focení kolekceLibšěna Rochová při focení kolekce

Spektrum barev

Barevná paleta, která se objevuje již v první části kolekce, zahrnuje žlutou,růžovou, purpurovou a pilotní jemně béžovou. Tyto odstíny se objevují na šortkách, letních šatech, bundách, overalech i kabátcích. V jednoduchých formách skvěle vyniká charakter materiálu, velmi jemného kozinkového veluru.

I doplňky

Součástí kolekce jsou i sladěné doplňky – znovu moderní ledvinky a letní obuv z materiálů použitých na oděvu.

Myšlenku udržitelnosti Liběna Rochová nerazí pouze v této kolekci, ale bere jí v potaz dlouhodobě. „V roce 1995, po komerčním boomu a úspěchu mých kolekcí z let 1991 až 1995 na veletrhu módy Collection Premiere a Igedo Düsseldorf, jsem se rozhodla platformu masové produkce opustit", popisu designérka. „Právě do tohoto období spadají prvopočátky mého postoje k udržitelné a zodpovědné módě. Tento přístup zohledňuji i ve své pedagogické činnosti. Čas mi dal za pravdu, protože současný stav velkoprodukce oděvů je opravdu alarmující", uzavírá.

Zdroj foto: lr-style.com

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení a módní značky a návrháři.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu