Mezinárodní den bez podprsenek se blíží: perličky o ženském spodním prádle

Mezinárodní den bez podprsenek se blíží: perličky o ženském spodním prádle

11. října 2020, Mezinárodní den bez podprsenek, 13.října 2020, perličky o ženském spodním prádle

Sponzorované odkazy

Dnes ženy různého věku upřednostňují trend nenosit podprsenku. Odhodit vrchní díl spodního prádla můžete aktuálně i ku příležitosti Mezinárodního dne bez podprsenky, který se slaví 13. října.

Věděli jste, že průměrná žena vystřídá během života podprsenky 6 různých velikostí? Nebo že největší podprsenky náleží Britkám? A třeba to, že v Indii si ještě kolem roku 1920 nesměly ženy z nižších kast zakrývat prsa, jinak musely platit speciální daň?

Mezinárodní den bez podprsenky

Na 13. října 2020 připadá Mezinárodní den bez podprsenky. Ten se zrodil v roce 2011 jako součást kampaně pro prevenci rakoviny prsu. Právě říjen je totiž již od roku 1985 měsícem boje proti tomuto druhu nádorových onemocnění. Ženy jsou během takzvaného „No Bra Day“, dne bez podprsenky, vyzývány, aby nejen odhodily horní díl spodního prádla, ale především se naučily samovyšetření prsou či si zašly na mamograf.

Omezit nebo zrušit tuto část spodního prádla?

Omezit či zcela eliminovat nošení podprsenky je dnes poměrně silným trendem. Jakkoliv bývá „braless“ proud spojován hlavně s „eko“ a „bio“ ženami a jejich návratem k přirozenosti, o prospěšnosti alespoň občasného nenošení podprsenky se dnes shoduje řada odborníků.

Příliš malá nebo naopak velká

Faktem je, že spíše než sama podprsenka, je problém v nevhodné velikosti a objemu. Většina žen nosí prádlo špatné velikosti, přičemž dle studií je to více než 70 % žen. Ty nosí malou podprsenku a 10 procent naopak zase příliš velkou.

Zdravotní problémy

Špatná velikost podprsenky může přispět k vadnému držení těla, bolestem krční páteře i zad. Na druhou stranu je nutno říci, že dobře zvolená a správně nošená podprsenka umí u žen tyto bolesti naopak mírnit. Obzvláště u žen s většími prsy.

Perličky o podprsence

  • Jako první je nutno zmínit, že tento malý, nenápadný kousek spodního prádla rapidně změnil svět módy i životy samotných žen.
  • Podprsenka se stala zároveň rouškou – před pár lety vzbudila protichůdné reakce podprsenka zvaná Emergency bra, jejíž košíčky byly vyrobené tak, aby se v případě potřeby daly použít jako rouška. Její tvůrkyně za ni v roce 2009 dokonce dostala satirickou Ig Nobelovu cenu. Dnes by se v Covid době určitě taková podprsenka unosila.
  • Rovná chlapecká silueta = ideál – dnes je jedním z nejpoužívanějších typů podprsenky push-upka, tedy kousek s efektem podpory bujného dekoltu. Ve 20. letech 20. století tomu ale tak nebylo. To bylo v módě především prádlo, které ňadra stlačilo a vytvořilo rovnou, chlapeckou siluetu.
  • Šest velikostí za život – běžně žena za svůj život vystřídá šest velikostí podprsenky. V dospívání jednu, v dospělosti druhou, v mateřství třetí, po něm čtvrtou, ve středním věku pátou a jako seniorka šestou. Ňadra se totiž věkem a změnami v těle mění.
  • Slavná značka prádla patřila původně mužům – Jedna z nejslavnějších značek spodního prádla Victoria’s Secret byla původně založena pro muže. Jak je to možné? Jednoduše. Okolo roku 1977 nebylo obvyklé, aby prádlo kupovali svým ženám muži jako dárek. Když se o to pokoušel zakladatel značky Roy Raymond, bylo na něj pohlíženo jako na devianta. Proto se rozhodl založit svůj vlastní obchod se spodním prádlem, kde bude takový nákup mužům volně umožněn.
  • Podprsenky maní původ v Řecku – Původ podprsenek přináleží starověkému Řecku. Dlouhou historii ale mají i v jiných kulturách – například v Indii, kde byly nalezeny zmínky o spodním prádle určeném k zakrytí prsou už v 7. století. Ale právě v Indii bychom na začátku 20. století našli takzvanou „daň z prsou“. Tu musely platit dívky a ženy z nižších kast, pokud si chtěly prsa na veřejnosti zakrýt. Výši daně přitom výběrčí určoval ženám „na míru“ – podle velikosti jejich ňader.
  • Podprsenka má dost složitý výrobní proces – Podle značky Miss Mary, která se zaměřuje na spodní prádlo, není výroba podprsenek nijak snadnou záležitostí. Její ušití zahrnuje až 35 jednotlivých dílů látky a koordinovanou práci 10 švadlen.
  • Studijní obor o podprsenkách – Věděli jste, že na hongkongské polytechnické univerzitě nabízejí studijní obor „Bar studie“? ne to není fake ani legrace! Takový obor skutečně existuje! Zájemci se na něm naučí vše o podprsenkách, včetně jejich návrhu a výroby.
  • Největší podprsenky mají Angličanky – podle průzkumů se zjistilo, že největší velikosti podprsenek nosí ženy v Anglii. Průměrná velikost tam je 36D. Nejmenší velikost mají pro změnu Japonky, u nichž až 52 % nosí košíčky velikosti A. A světově je průměrem velikost 36C.

Zdroj info: Adam Durčák a Ruzovyslon.cz

Zdroj foto: Pixabay.com

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii spodní prádlo a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu