Vneste do svého bydlení pohodu a štěstí. Hygge domov se o to postará

Vneste do svého bydlení pohodu a štěstí. Hygge domov se o to postará

28. října 2020,

Jdou na vás s příchodem sychravého podzimního období chmury? Zařiďte si domov v duchu dánské filozofie hygge a vneste do svého bydlení pohodu a štěstí. Zdá se, že právě Dánové mají na zdravé a hřejivé bydlení svůj jedinečný recept, kterým se můžeme inspirovat. Hygge je především o dobrých pocitech, relaxaci a uvolněné atmosféře. Vytvořit si útulný domov není jednoduché, ale výsledek za to jednoznačně stojí.

Propojte své bydlení s přírodou

Lidé byli odjakživa propojeni s přírodou a čerpali z ní energii. V městských bytech a domech je příroda často vzdálená na míle daleko. Přesto můžeme své bydlení poměrně jednoduše propojit s přírodou, což je také jedním ze základních hygge principů. Pracujte s přírodními materiály, pořiďte si dřevěnou podlahu a při výběru nové dlažby sáhněte třeba po přírodním kameni nebo zdařilé imitaci.

Na přírodu myslete i při výběru dekorací a interiérového vybavení. Dostatečné množství zeleně a kytic vám vykouzlí úsměv na tváři. Hřejivou atmosféru pak navodí třeba hebké kožešiny, nábytek z masivu nebo čerstvé šišky či kaštany přinesené z lesa nebo parku. Symbolem hygge je také krb s otevřeným ohništěm. Pokud nemáte to štěstí a nejste majiteli krbu, prvek ohně zakomponujte do prostoru pomocí většího počtu neparfemovaných svíček.

Správně zvolené obklady do koupelny navodí pozitivní emoce

Koupelna je místem, kde náš den začíná i končí. Proto je důležité navrhnout prostor koupelny tak, aby nás ráno dobil energií a večer přinesl zasloužený relax. Při zařizování domova v duchu hygge se nezaměřujte jen na dekorace a nábytek, ale také dominantní prvky, které mají na budování atmosféry velký vliv. Takovým prvkem jsou zejména obklady do koupelny, které při správném výběru dokážou navodit pozitivní emoce.

Pozor si dejte zejména při zařizování menších koupelen, ve kterých mohou velmi tmavé odstíny obkladů působit stísněně a prostor opticky zmenší. Naopak světlejší obklady velkých formátů vytvoří optickou iluzi velkého prostoru, ve kterém se budete cítit dobře.

Zkušený architekt vám vyšlape cestu za zdravým bydlením

Zařídit domov v duchu hygge je velkou výzvou. Pokud se vám nedaří své bydlení zútulnit, nebojte se obrátit na zkušené architekty nebo bytové designéry. Pomohou vám najít jednotný styl a vyšlapou vám cestu za zdravým a štěstí přinášejícím bydlením. „Architekt pomůže klientům najít celkový koncept stavby nebo rekonstrukce, ujasnit si jeho priority a získat více znalostí a nadhled. Důležitý je také faktor mikroklima v bytě.

Hygge styl je pohoda, komfort a relaxaceHygge styl je pohoda, komfort a relaxace

Z toho důvodu udělá vše pro to, aby budoucí interiér byl zdravý,“ říká svůj názor designérka Ivana Schneiderová.

Ať už se do zútulnění svého domova pustíte sami, nebo povoláte na pomoc zkušené profesionály, inspirujte se principy hygge. Ne nadarmo patří Dánové mezi nejspokojenější národ na světě, a to i přes skutečnost, že je u nich po většinu času sychravé počasí.

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu