Jste připraveni na chladné dny? A víte jak vybrat správný svetr?

Jste připraveni na chladné dny? A víte jak vybrat správný svetr?

4. listopadu 2020, svetry, pletenina, hřejivé svetry, vlna, merino, kašmír, mohér

Sponzorované odkazy

Zatímco dříve bylo u svetrů nejdůležitější vlastností to, aby nekousaly, dnes máme přirozeně nároky daleko vyšší. Příjemnost materiálu je sice stále důležitá, ale jsou i další parametry, na které je třeba se dívat. A to zvlášť v případě, že nevybíráme svetr v obchodě, ale přes internet. Jak vybrat hřejivý a pohodlný kousek pro letošní podzim a zimu?

Zpátky do minulosti

Svetr není zdaleka jen obyčejný kousek oblečení, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jeho historie je totiž více než pestrá. Začínal sice jako funkční kousek a pleteniny byly dokonce považovány spíše za spodní prádlo, ale během 1. světové války se vše změnilo. Vlna se stala nedostatkovým a tudíž luxusním zbožím a všechna putovala vojákům na frontách. Poté se svetry staly oblíbené u sportovců a Coco Chanel je pak zařadila i do dámských šatníků. A dál už to známe.

Svetr musí hřát

Přestože hraje stylovost u svetrů důležitou roli, jejich primárním úkolem by mělo stále zůstat to, aby nás udržely v teple. To můžete, třeba při nákupu online, odhadnout i ze složení materiálu. Čím větší zde bude podíl syntetických vláken, tím nižší má kousek izolační schopnosti. Pozor si dejte například na akryl, který je sice vlně vizuálně podobný, ale jeho vlastnosti se liší. U umělých materiálů často nastává také problém s nežádoucí vůní a mnohdy i rychleji žmolkovatí. Mají ale i své světlé stránky, jako rychlé schnutí či lehkost. Proto volte svetry, které syntetiku a vlnu vhodně kombinují.

Kašmír, mohér nebo merino?

Pokud si s materiálem nevíte příliš rady, vsaďte na ty, s nimi vedle nešlápnete. Svetry z merino vlny, mohéru či kašmíru sice patří k těm dražším, ale svými vlastnostmi vás nezklamou a vydrží dlouhá léta. Jsou velmi hřejivé, odolné a to i vůči ušpinění, díky čemuž je není nutné tolik prát.

Foto: Fashion Arena Prague Outlet

Autorem článku je Jana Krajčová. Článek najdete v kategorii dámské oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu