Bohematic a jejich hodinky Minor

Bohematic a jejich hodinky Minor

12. ledna 2021, Bohematic, kolekce hodinek, hodinky Minor

Sponzorované odkazy

Poctu legendárnímu českému automobilu „doutníku“ Aero Minor Sport a jeho pilotům vzdává značka Bohematic svojí kolekcí hodinek Minor. Tato mladá česká hodinářská manufaktura se zaměřuje na ruční výrobu unikátních malosériových mechanických hodinek v Novém Městě nad Metují, představuje svůj druhý model. Po modelu Graphic Sutnar, který vytvořila na počest světoznámému českému designérovi a avantgardnímu umělci Ladislavu Sutnarovi, přichází na trh s více sportovně zaměřeným modelem hodinek s názvem Minor.

Tyto luxusní kousky odkazují na silný český příběh a je poctou závodníkům a slavnému českému automobilu Aero Minor Sport, který v roce 1949 vyhrál legendární závod 24 hodin Le Mans.

Studio Olgoj Chorchoj

Design nového modelu je opět výsledkem práce studia Olgoj Chorchoj a designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Z každého prodaného kusu hodinek MINOR věnuje Bohematic částku 1949 korun na podporu a činnost neziskové organizace Post Bellum, kteerá spravuje sbírku Paměť národa.

Inspirace závodním vozem

Hodinky jsou v mnoha detailech vizuálně spjaty s tímto velmi úspěšným závodním vozem. Mají originálně tvarované lehké titanové pouzdro s ergonomickým tvarem nožek a otočnou lunetu. Grafika číselníku a tvar ruček připomínají přístroje palubní desky, v korunce ožívá ozubení závodní převodovky a rotor automatického nátahu cituje geometrii disku kola.

Švýcarský strojek

Pohled do soukolí manufakturního strojku od prémiového švýcarského výrobce La Joux-Perret, který má několik úprav provedených speciálně pro chronograf MINOR, umožňuje nejen víko s průhledem, ale i unikátně perforovaný číselník. Dva reliéfní subčíselníky a minutová stupnice jsou ručně vsazeny, třetí subčíselník je vyznačen luminiscenčními indexy v rastru perforace.

Komplikace kalibru byly voleny s respektem k hlavním atributům této sportovní série, kterými jsou rychlost a vytrvalost. Precizním detailem hodinek je i skeletovaný datový věnec. Ručně šitý kožený pásek z ateliéru Ondřeje Šímy s velkými otvory doplňuje celý emotivní zážitek z tohoto modelu. „Když jsme pro značku Bohematic hledali silné příběhy z historie českého průmyslu, tak nás jako fanoušky techniky, řemeslné zručnosti a starých závodních automobilů téměř okamžitě napadlo spojení s historií tohoto legendárního vozu a jeho pilotů,“ říká Josef Zajíček, CEO a investor značky Bohematic.

A dále dodává: „Hodinky Minor měly být původně naším prvním modelem, ale vzhledem k náročnému ladění jejich komplikované výroby je uvádíme na trh až nyní. Výsledek, věříme, stojí za to, a snad by s ním byli spokojeni i sami piloti vozu Aero Minor Sport, kterým se komunistický režim za jejich famózní úspěch v závodě 24 hodin Le Mans odvděčil zabavením veškerého majetku, odsouzením do vězení za špionáž a vlastizradu a prací v jáchymovských dolech. Rádi bychom, aby se na tento a další jim podobné silné lidské příběhy ovlivněné totalitními režimy nikdy nezapomnělo, a proto z každého prodaného kusu hodinek Minor věnujeme neziskové organizaci Post Bellum, která spravuje sbírku Paměť národa, částku 1949 korun připomínající rok vítězství v Le Mans na její podporu a činnost.“

Osobité měření času

Majitel hodinek Mino má možnost vyjít z navržených variant modelů a zároveň si své hodinky do značné míry individualizovat.

  • Kromě vlastních barevných kombinací číselníku si zákazníci mohou navrhnout potisk.
  • Nebo personalizaci číselníku pomocí kontrastního vyplnění (zakápnutí) otvorů do nějakého obrazce.
  • Také potisk safírového zadního víka.
  • Mít lze i personalizovanou sekundovou ručku s monogramem nebo jiným ornamentem.
  • Anebo gravírování na korunce.

Model Minor se vyrábí ve čtyřech různých variantách odkazujících na legendární automobilové závody – Le Mans Blue, Spa Grey, Indy Sunburn a Monaco Black. Cena hodinek Minor činí 148 000 Kč a může se dále lišit dle úrovně a náročnosti individualizace.

Zdroj foto: Bohematic

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii ostatní a šperky a hodinky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu