Metráž: Svoboda a nezávislost v kolekci šperků

Metráž: Svoboda a nezávislost v kolekci šperků

9. dubna 2021, Metráž, kolekce šperků, svoboda a nezávislost, v kolekci šperků

Sponzorované odkazy

Dílna Metráž stále funguje. Je také čerstvě zapojena do nového galerijního projektu (SEN O), který prezentuje umění žen a vystavuje jej ve výloze galerie Harddecore na Senovážném náměstí v centru Prahy.

Když půjdete kolem, mrkněte se. V současnosti tam najdete obrazy Kateřiny Brůhové. V průběhu dalších měsíců tam pak můžete zhlédnout díla M. Karáskové, N. Šrajerové nebo O. Smolnikavy. Výstavy jsou prodejní a část výtěžku jde na podporu naší dílny.

Dílna Metráž na Designbloku

Na letošní Designblok Metráž pomyslně přenesla svou dílnu z centra Prahy. Ta je pro ženy, které v ní pracují, často jediným bezpečným a klidným místem, kde mohou v hájeném prostředí pracovat, rozvíjet se, sdílet své radosti i starosti a učit se novým dovednostem. V Metráži pracují ženy různého věku, které jsou v nelehkých životních situacích, ohrožené chudobou, násilím nebo bezdomovectvím.

“Cílem celého projektu je těmto ženám pomoci a poskytnout jim prostřednictvím tvořivé práce podporu, motivaci, know-how a možnost výdělku,” představuje Metráž její zakladatelka Kateřina Jungová. Nízkoprahová dílna funguje jako sociální podnik, který vyrábí módu, šperky a doplňky. Na kolekcích spolupracují přední čeští designéři LEEDA, MIK – Jana Mikešová, Monika Drápalová, Adéla Fejtková, Josefína Bakošová, Karolína Stryková nebo Olga Benešová.

Nová kolekce šperků s tématem svobody a nezávislosti

LÍPA – svoboda a nezávislost, to je název nové kolekce šperků z drahých kovů, kterou ženy z Metráže připravily pro letošní Designblok. Vychází z botaniky, ale má i svůj filozofický a k naší národní identitě odkazující obsah. Tematizuje se v něm, podstata svobody a nezávislosti jak ji vnímají ženy z nízkoprahové dílny, které trápí hmotná nouze, nevyhovující bydlení, podlomené zdraví i nelehký život v sociálním vyloučení. Celá kolekce odkazuje k národnímu stromu a oslavám 30-ti let svobody a 101 let naší nezávislosti. Výsledkem jsou čtyři svébytné, přesto však vzájemně kombinovatelné sady šperků.

“Šperky z nové kolekce vznikaly téměř rok, v jehož průběhu do dílny pravidelně chodila designérka Adéla Fejtková. Pod jejím vedením ženy nejprve skicovaly (realisticky a postupně se pokoušely kresbu stylizovat), a pak dle svých skic vytvářely modely z papíru a modelovací hmoty” představuje kolekci Kateřina Jungová.

Toto je Danin pohled na svobodu a nezávislost: „Můj bývalý přítel mi ničil věci, ke kterým jsem měla vztah – tehdy jsem si začala říkat: ta věc není důležitá, důležité jsou vzpomínky, ty zůstanou. Stejně člověk hromadí věci, a pak zjistí, že je vůbec nepotřebuje. Jenom chvíli je šťastnej, že nějakou věc má. Taky jsem šla do azylového domu a tam jsem si prostě nemohla vzít všechno. Navíc jsem na azylu přišla i o část své svobody, na kterou jsem od dětství byla zvyklá. To byly velké lekce, kdy jsem pochopila, jak opravdu moc potřebuju být nezávislá a svobodná.“

Více najdete na

Zdroj foto: Metráž

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii módní peklo a ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu