Znáte nejoblíbenější materiál letošního léta? My ano!

Znáte nejoblíbenější materiál letošního léta? My ano!

19. srpna 2021, len, lněné oblečení, lnění halenky, lněné šaty

Sponzorované odkazy

Je to znovuobjevený, právem oblíbený a v létě nepostradatelný len. Je hitem letošního roku a v létě by měl bát každopádně součástí vašeho vybavení.

Len je krásný, chladivý a velmi zajímavý materiál, kerý by neměl ujít vaší pozornosti. Věděli jste, že lněné textilní vlákno se získává ze stonku lnu setého (Linum usitatissimum L.)?. A že v surovém lnu tvoří jednotlivá 20–50 milimetrů dlouhá vlákna svazek o délce 50–90 centimetrů?

Košile Sara Bright Apparel za 1 690 Kč

Trocha historie nikoho nezabije

Nejstarší nálezy lněných výrobků pochází asi ze 7. tisíciletí před n.l. podle některých údajů z Jižní Ameriky, podle jiných z Íránu. Do Evropy se len dostal asi o 4 tisíce let později (nález ve Švýcarsku). Na konci 18. století se len v Evropě s 18 % (vlna 78 %) významně podílel na celkové spotřebě textilních vláken.

V Československu byl len významnou zemědělskou plodinou zejména v bramborářských a podhorských oblastech. Za první republiky došlo k největšímu rozmachu pěstování lnu v roce 1925, kdy bylo oseto 24 731 hektarů. V roce 1929 poklesla osevní plocha lnu na 18 783 hektarů a klesající produkci v návaznosti na dovozy ze zahraničí řešila tehdejší Poslanecká sněmovna. K rozvoji pěstování lnu došlo i po druhé světové válce.

Halenka Milada White za 2 490 Kč

Výroba se znovu zvyšovala až do osmdesátých let 20. století, kdy bylo oseto až 25 tisíc hektarů. Počátkem devadesátých let 20. století se vlivem otvírání se trhu západní Evropě a vlivem nerovných podmínek v zemědělství plocha pěstovaného lnu neustále snižovala. V roce 1998 činila výměra pěstovaného lnu v Česku pouze dva tisíce hektarů.

Došlo k útlumu domácí textilní výroby, k snížení ceny lnu na světových trzích, pro pěstitele byl po vstupu do Evropské unie i méně výhodný dotační systém. V roce 2009 bylo oseto v ČR lnem pouze 150 hektarů a o rok později ukončila svoji činnost i společnost Čemolen, která se zpracováním lnu zabývala od padesátých let 20. století. V současné době se pěstováním lnu v Česku zabývá pouze několik málo zemědělských nadšenců.[13] Roku 2016 bylo oseto 111 hektarů a použit pro lněný olej.

Overal Jungle Folk za 3 490 Kč

Vlastnosti lnu

Technická vlákna dosahující délky 30–100 cm sestávají z elementárních vláken s průměrnou délkou 32 mm, tloušťkou 19 µm a pevností 5–8 cN/dtex. Za mokra se pevnost zvyšuje až o 20 %. Len je pevný, málo pružný a dobře vodí teplo. Výrobky ze lnu mají studený omak, dobře snášejí praní, ale mají silný sklon k mačkavosti.

Šaty Summer PinsStripes za 4 590 Kč

Tipy na cool lněné kousky

Přinášíme vám v těle článku tipy na cool lněné kousky, které by vám neměly chybět v šatníku. Nila.cz nabízí právě takové. Jsou nadčasové a budou vám dělat společnost mnohou sezónu.

  • Košile Sara Bright Apparel za 1 690 Kč
  • Halenka Milada White za 2 490 Kč
  • Overal Jungle Folk za 3 490 Kč
  • Šaty Summer PinsStripes za 4 590 Kč
  • Šat Summer Layer Navy za 5 490 Kč

Šat Summer Layer Navy za 5 490 Kč

Všechny kousky a mnohem více najdete na Nila.cz.

Zdroj foto: Nila

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu