Kolekce Cereal Hanuše Lamra poprvé na Designbloku 2021

Kolekce Cereal Hanuše Lamra poprvé na Designbloku 2021

8. října 2021, Kolekce Cereal, Hanuš Lamr, Designblok, Designbloku 2021

Sponzorované odkazy

Během přehlídky Designblok 2021, která probíhá od 6. – 10. října 2021, představí designér a šperkař Hanuš Lamr svou novou kolekci s názvem Cereal. Jejím prostřednictvím vzdává hold zdánlivě prostému motivu, ve skutečnosti jednomu ze základních symbolů lidské existence – obilnému klasu.

Předzvěstí kolekce Cereal byl objekt Vínek, instalovaný v Arthausu Designbloku 2020 v Národopisné expozici Národního muzea. Za Vínek a kolekci Noli me tangere byl Hanuš Lamr nominován na Czech Grand Design 2020.

Jaká je kolekce Cereal?

Novou, výjimečnou kolekci šperků, jejímž poznávacím znakem je pokora a štěstí a návrat k základním hodnotám života, charakterizuje autor následovně: „V kolekci Cereal představuji krásu zlatého obilného klasu, zdánlivě jednoduchého a všedního motivu. Obilné lány patří do naší krajiny odnepaměti, bez nich by nebylo mouky ani chleba. Obiloviny jako člověkem zušlechtěné traviny jsou dodnes jedním ze základních pilířů naší obživy. Taoistický filozof Lao-c‘ říkal, že celý život lze slušně prožít na malé vesnici. To je místo, kam mířím. Věnujme se obyčejným věcem. Buďme součástí naší krajiny. Vraťme se do míst, kde nám za domem zlátne obilí.“

Hanuš Lamr na přehlídce Designblok 2021

Kolekce Cereal bude veřejnosti poprvé představena během Designbloku 2021 od 6. do 10. října 2021 v budově Uměleckoprůmys­lového musea v Praze jako součást výstavního projektu RENESANCE 21, spolu s díly splňujícími kritéria kurátorského výběru.

I v Deelive design store

Šperky Hanuše Lamra zde budou doplněny textilními pracemi jeho manželky, výtvarnice Zlatky Lamrové. Kolekce bude uvedena také v Deelive design store na Smetanově nábřeží v Praze nebo v expozici Heleny Dařbujánové & DOMU RADOST (Winstona Churchilla 1800, Praha 3). Hlavním tématem 23. ročníku Designbloku je ŠTĚSTÍ.

Jak štěstí vnímá Hanuš Lamr?

„Štěstí je všude kolem nás. V šelestu listí. V lehkém závanu větru, který přináší vůni kvetoucích jabloní. V úsměvu dítěte. V matčině obejmutí. V rodině. V setkávání se s přáteli. Ve chvíli odpočinku s kočkou spící u nohou. V smysluplné tvorbě. A ve spoustě dalších všednodenností.“

Instalace Cereal na Designbloku 2021

Autorkou instalace je architektka a umělkyně Karolína Vojáčková. Inspiraci našla v prosté přirozenosti a poetice obilného pole. „Stejně jako každé stéblo nese své břímě v podobě klasu, tak jsou i šperky Hanuše Lamra rozmístěny v poli stébel. Minimalismus formy i barevného řešení nechává vyniknout jemnosti a citlivosti šperkařského díla. Nad obilným lánem se pak vznášejí i výšivky Zlatky Lamrové jako lehký vánek a dokreslují tradici rurální kultury,“ vysvětluje Karolína Vojáčková.

Křest kolekce Cereal

Křest kolekce a nového katalogu proběhne v rámci Designbloku 2021 ve dvoraně Uměleckoprůmys­lového musea (17. listopadu 2, Praha 1) v pátek 8. října od 19:00 hodin. Kromě Hanuše a Zlatky Lamrových se můžete těšit třeba na vystoupení dívčího folklórního souboru Lada.

Autorkou fotografií kolekce Cereal a katalogu je uznávaná fotografka a multimediální umělkyně Karin Zadrick. Grafické řešení katalogu je prací Štěpána Červenky.

návrhář a šperkař Hanuš Lamr

Více čtěte na

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii módní peklo, módní značky a návrháři, ostatní, ostatní a šperky a hodinky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu