Užijte si nejluxusnější spánek: jak vybrat čističku vzduchu pro náročné

Užijte si nejluxusnější spánek: jak vybrat čističku vzduchu pro náročné

21. prosince 2021,

Spánek hraje v našem životě významnou roli. Jeho kvalita se totiž přímo podepisuje na našem zdraví i na tom, jak úspěšní v životě budeme. Pokud se každý den dobře vyspíme, projeví se to naší větší kreativitou, efektivitou i lepší náladou.

Dopřejte si luxusní spánek

Abyste si mohli užívat luxusní spánek, je třeba věnovat pozornost samotné posteli i kvalitní matraci. Svou roli samozřejmě hraje také ložní prádlo. Kvalitní bavlněné látky jsou příjemné na dotek a zajistí, že budete každý den usínat doslova jako v bavlnce.

U samotné postele to ale rozhodně nekončí. Stejně tak je třeba pamatovat na kvalitu ovzduší v ložnici. Jak konkrétně?

Vytvořte si ideální teplotu a vlhkost pro zdravý spánek

Aby byl spánek hluboký a regenerační, je třeba tomu přizpůsobit prostředí, ve kterém spíte. Na kvalitě spánku se totiž dokáže podepsat například teplota a vlhkost vzduchu.

Platí, že pokojová teplota v ložnici by v noci obecně měla být nižší než přes den. Ideální je dosáhnout hodnoty kolem 16 až 18 °C (maximálně 20 °C). Nízká teplota v ložnici vám pomůže rychleji usnout, budete lépe spát a posilovat svůj imunitní systém.

Myslet je ale třeba také na optimální vlhkost vzduchu. V zimě se doporučuje, aby vlhkost dosahovala 45 až 60 % relativní vlhkosti, v létě poté 40 až 55 %. U příliš vysoké vlhkosti hrozí rozvoj plísní, u příliš nízké vlhkosti naopak budou trpět vaše dýchací cesty.

Jak dosáhnout kvalitního vzduchu v místnosti

V místnosti je samozřejmě třeba pravidelně a dostatečně větrat. Pokud ale bydlíte v lokalitě se znečištěným ovzdušním a četnými alergeny, nemusí pro vás být větrání zcela přínosné. V takovém případě totiž můžete do ložnice vpouštět vzduch se škodlivými látkami, které se v těle usazují, zhoršují dýchání a zpomalují regenerační procesy.

V takovém případě se vám bude hodit právě čistička vzduchu, která používá systém filtrů. Tyto filtry dokáží odstranit až 99,97 % nežádoucích pevných částic a plynů, jako jsou například roztoči, alergeny, prach, pyl, smog, spory plísní, kouř, bakterie a viry.

Vyberte si kvalitní čističku vzduchu od značky Philips

Pokud toužíte po luxusním spánku bez kompromisů, bude pro vás kvalitní čistička vzduchu nutností. Jednou z možností přitom jsou oblíbené modely známé značky Philips.

Jednotlivé čističky se liší svým výkonem a v závislosti na tom si dokáží poradit s čištěním vzduchu v různě velkých prostorách. Ty nejlepší můžete použít i v místnostech s rozlohou 60 m2. Jejich design je navíc pečlivě navržen tak, aby tento spotřebič dokonale zapadl i do luxusní ložnice a působil zde naprosto přirozeně.

Špičkové modely čističek Philips skenují vzduch 1000× za sekundu a detekují ultrajemné částice. Navíc disponují speciálním nočním režimem, který snižuje jejich hlučnost, aby vás provoz spotřebiče po usnutí nijak nerušil.

Pokud patříte mezi fanoušky chytré domácnosti, oceníte také možnost ovládání prostřednictvím mobilní aplikace Clean Home+. S její pomocí budete moct čističku vzduchu obsluhovat kdykoliv a kdekoliv a nechat se upozornit na to, že kvalita vzduchu není optimální.

Čistý vzduch je klíčem ke kvalitnímu spánku.Čistý vzduch je klíčem ke kvalitnímu spánku.

Čistý vzduch je klíčem ke kvalitnímu spánku.

Jak domácí čističku vzduchu správně používat

Čističku vzduchu je samozřejmě třeba správně používat. Filtraci byste například měli spustit alespoň hodinu před tím, než půjdete spát. Prémiové modely disponují nočním režimem, a proto umožňují jejich pohodlné použití i v noci (redukují totiž hlučnost).

Při zapnuté filtraci se také vyhněte větrání. Zbytečně byste tímto způsobem rozvířili vzduch v místnosti a k vyčištěnému vzduchu byste neustále přidávali i ten znečištěný.

Kdy a jak vzduch zvlhčovat

Pokud je vlhkost v místnosti příliš nízká, může způsobovat vysychání sliznice. Často přitom se suchým vzduchem bojují obyvatelé rodinných domů, kteří prostor vytápí krbem.

V takovém případě je třeba na pomoc povolat právě funkci zvlhčování. Využít můžete buď samostatný zvlhčovač, anebo sáhnout po spotřebiči, který kombinuje funkci zvlhčování a čištění vzduchu.

Další faktory, které ovlivňují kvalitu spánku

Kromě čistého vzduchu musíme zmínit samozřejmě i několik dalších faktorů, které ovlivňují váš spánek. Patří mezi ně například cirkadiánní rytmus neboli vaše biologické hodiny. Tělu pomáhá, když chodíte spát a vstáváte v přibližně stejnou hodinu. Pokud si řeknete, že budete nedostatek spánku přes týden dospávat o víkendu, biologické hodiny tímto způsobem ještě více rozhodíte.

Jak jsme již zmínili, na kvalitě spánku se výrazně podepisuje také kvalita postele, matrace a ložního prádla. Především matraci byste si proto měli vybírat s ohledem na potřeby svého těla, a to i když na jedné matraci spíte dva.

Aspoň hodinu před tím, než jdete spát, se vyhýbejte modrému světlu. Jedná se o světlo, které vyzařují například televizory, počítače nebo mobilní telefony. Uvidíte, že když budete usínat u knihy, budete spát mnohem klidněji.

V neposlední řadě myslete na zdravou a vyváženou stravu a dostatečný pitný režim. Před spánkem se vyhýbejte kofeinu a pozor si dávejte také na alkohol. Pokud totiž jdete spát po sklence (nebo několika) alkoholu, vaše tělo věnuje pozornost odbourávání alkoholu a spánek není tak kvalitní.

Před spaním se snažte relaxovat.Před spaním se snažte relaxovat.

Před spaním se snažte relaxovat.

Rady a tipy závěrem

Chcete pro svůj zdravý spánek udělat maximum? V tom případě můžete vyzkoušet i nejrůznější rituály a meditace, které si kladou za cíl uklidnit vaše tělo. Vědomým uvolňováním své tělo naladíte na hluboký spánek a budete si moct odpočinout.

V ložnici také můžete používat aroma oleje, které mají za úkol vaše tělo uklidnit. Oblíbenou večerní vůní je například levandule. Můžete si proto pár kapek levandulového oleje nakapat na polštář, nebo tento olej použít do aromalampy. Před spaním také můžete popíjet uklidňující čaje. Oblíbené jsou zejména meduňkové nebo mátové.

Jak vidíte, na kvalitu spánku má vliv spousta různých faktorů. Vyplatí se je ale nepodceňovat a investovat do kvalitního vybavení, které podpoří celkový zážitek z vašeho spánku. Kromě postele proto myslete i na prostředí, ve kterém spíte a zbavte vzduch veškerých nečistot.

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu