Levi’s 501x Renewcell

Levi’s 501x Renewcell

8. února 2022, Levi’s 501, Renewcell, udržitelnost, recyklované materiály, recyklace

Sponzorované odkazy

Značka Levis představuje novou verzi jednoho ze svých nejikoničtějších produktů, džínů 501® Original, vyrobených z organické bavlny a recyklovaného denimu. Jsou navrženy tak, aby byly samy donekonečna recyklovatelné.

Levis tak navázal na dlouhodobou spolupráci se švédskou společností Renewcell, což souzní s ideou modelu 501®, která stojí na trvalosti, neměnnosti a nesmrtelném designu.

Renewcell a Wellthread

Představení nových 501® vychází také z úspěšné spolupráce mezi Renewcell a Wellthread™ na nové řadě 502™ pro muže a modelech High Loose pro ženy za použití materiálů, které byly mediální společností Fast Company nazvány jako “World Changing Idea” (česky Přelomová myšlenka).

Ve všech zmíněných modelech byla použita inovační směs Renewcell vlákna Circulose®, tedy udržitelně získávané viskózy, která je vyrobená z recyklovaného denimu a organické bavlny.

Recyklované materiály

Využití obnovitelných a recyklovatelných materiálů – jako jsou například Circulose a certifikovaná organická bavlna – je důležitou součástí přístupu k obnovitelné ekonomice. Každý jednotlivý komponent, který tvoří nové udržitelné 501® džíny je vybrán a navržen tak, aby vyhovoval přísnému požadavku na jednoduchá vlákna s jedním původem, která umožní recyklaci na konci života 501®.

Pro ty části džínů jako jsou například vnitřní kapsy, štítky a lemování, které jsou běžně ze syntetického polyesteru, byla použita 100% bavlna. Tím se odstranily zbytečné znečišťující prvky, které by zabránily recyklaci bavlny. Výsledkem jsou džíny, které nejen, že už jednou vznikly ze starších, ale snadno se jednou přetvoří do nových. A tak stále dokola.

A proč je to tak důležité?

Módní svět potřebuje lepší a více obnovitelné příklady. Bavlna je sice přírodní materiál, ale má svoje limity. Rostoucí počet farem pěstujících průmyslovou bavlnu znamená zvětšující se nároky na vodu, půdu a další přírodní zdroje. Stejně jako zvyšující se poptávka po oblečení vyžaduje řešení, které by nezpůsobovalo další škody.

Od roku 2015 Levis využili kolekci Levi’s® WELLTHREAD pro laboratorní testování nových přístupů, které by zavedly obnovitelnsot do běžného provozu v módním průmyslu. V červenci roku 2021 se značka spojila s institutem Ellen MacArthur Foundation’s Jeans Redesign Project s plánem rozšířit naše portfolio recyklovatelných produktů. Nové obnovitelné džíny 501® jsou prvním produktem, který splňuje parametry EMF’s Jeans Redesign Guidelines.

Původ materiálu Circulose

Švédský startup Renewcell se zabývá možnostmi recyklace textilií od roku 2012. Před rokem a půl otevřeli u Stockholmu recyklační linku, která dokáže vyrobit na 4, 5 tisíce tun vlákna s názvem Circulose® ročně. Jde o surový materiál, který pochází jenz textilního odpadu. Takové množství vystačí na přibližně 20 milionů triček.

Myšleno bylo i na vodu, chemikálie a energii, které jsou při výrobě 501® zapotřebí. Chemikálie jsou v recyklačním procesu Renewcell zachyceny a znovupoužity. Použitá voda má jen zlomek objemu, který vyžaduje pěstování organické bavlny. Vše probíhá pod přísnými regulemi švédské vlády a EU, které se vztahují i na použitý odpadní materiál.

Zdroj foto: Levis

Autorem článku je Pavla Jelínková. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, pánské oblečení a značky a značkové oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu