Víte, co je niche parfém?

Víte, co je niche parfém?

20. března 2022,

Neexistuje žádné odvětví, v němž by se přídavné jméno „niche“ používalo tak často jako u parfémů. Co si ale vlastně představit pod niche parfémy? Jsou lepší a dražší? Vyplatí se pořídit si je?

Přídavné jméno niche do češtiny nijak nepřekládáme, používáme ho v jeho původním znění. Označuje produkty či služby, které oslovují malou, specializovanou část populace. Jde tedy o něco extra pro vybrané.

O co konkrétně jde v parfumerii?

Niche parfémy jsou už pár let v módě. Žádné jiné odvětví si tento pojem tolik neosvojilo. Slyšeli jste již někdy o niche restauraci, kadeřnictví nebo obchodu s obuví? Nejspíš ne.

Neexistuje žádná oficiální definice niche parfému, avšak ve světě parfumerie se běžně rozlišuje mezi designérskými, niche, indie parfémy a parfémy celebrit.

Niche parfémyNiche parfémy

Designérské parfémy

Parfémy od větších luxusních firem, především módních domů, které koupíte v každé parfumerii, na letišti nebo v obchodním centru. Tyto značky uvádějí parfémy vlastně jako vedlejší produkt. Utrácejí obrovské množství peněz za vývoj tajných receptur, a ještě více za marketingové kampaně. Pokud se parfém ujme, začnou se vyrábět jeho nekonečné variace (např. oblíbený dámský parfém La vie est belle existuje mimo jiné ve verzích Éclat, Florale, Intense a dalších), dále také tělová mléka, sprchové gely atd. To vše pro vyšší příjmy. Vy jako zákazník platíte především za balení, marketing a vývoj vůně, samotný parfém představuje jen pár procent ceny.

Nechceme tím však říci, že tyto parfémy jsou špatné. Ostatně do této kategorie spadá většina ikonických vůní. Vzpomeňte si na Chanel n°5, Poison od Diora či Terre d’Hermes.

Parfémy celebrit

Parfémy nesoucí jména celebrit jako Beyoncé, David Beckham či Ariana Grande. Jde o jakýsi luxusní merch. Pravděpodobně si najdou cestu spíše k fanouškům těchto celebrit, mají především komerční účel.

Niche parfémy

Tyto parfémy pochází typicky od menších společností, jež se věnují pouze výrobě parfémů (někdy i dalších vonných produktů, jako jsou svíčky). Na tvorbu svých parfémů si obvykle najímají externí parfumérie.

Indie parfémy

Parfémy od velmi malých značek, které často vlastní přímo nějaký parfumér. Indie znamená independent, tedy nezávislý. Tvůrci těchto parfémů nejsou tolik závislí na vašich nosech, neutrácí vysoké částky za marketing.

Jsou tedy niche parfémy lepší?

Na základě výše uvedených definic si zřejmě dokážete udělat představu, že jednoznačně rozlišit parfémy do těchto kategorií často nebývá tak snadné. Stejně tak nejednoznačné je, zda jsou niche parfémy vždycky lepší a vyplatí se je pořídit. Pravé niche parfémy jsou originálnější a obsahují dražší přísady, takže získáte lepší hodnotu za své peníze, a především si koupíte osobní a jedinečný produkt vyrobený s láskou. Jenže samozřejmě jako v každém lukrativním odvětví i mezi niche parfumériemi existují méně čestné značky.

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii parfémy a vůně.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu