Jak se stylově obout na túru?

Jak se stylově obout na túru?

1. června 2022,

Pěkné počasí je tady, což láká do přírody. Nazujte tenisky a vydejte se i vy objevovat krásy naší země. Hlavně si ale vyberte nějaké pohodlné, protože dobrá obuv je na dlouhé vycházky naprosto klíčová. A nebojte, nemusíte dělat kompromis ve stylu. Pevná a pohodlná obuv může také pěkně vypadat.

Tak je to tady. Rozhodli jste se udělat něco pro zdraví, strávit čas v přírodě, utéct ruchu velkoměsta. Na takové přírodní dovádění však potřebujete dobré vybavení. Teplé a lehké oblečení, nepromokavou bundu a samozřejmě boty.

Potřebujete opravdu sportovní tenisky

Na dvoukilometrovou vycházku se klidně vydejte v Converskách či vašich stylových Vans. Na pořádnou túru však potřebujete opravdu dobré sportovní tenisky. Ne ploché, jako jsou právě Converse či Vans, ale nějaké s měkkou vyšší podrážkou, která lépe tlumí došlap.

To samozřejmě platí pro všechny členy rodiny, pokud se chystáte na rodinný výlet. Pravděpodobně nekupujete speciální dětské boty pro každou příležitost, avšak pro delší chůzi se doopravdy vyplatí investovat do dobrých tenisek. Děti je mohou využít třeba i do tělocviku, až budou chodit ven.

Na jaké značky vsadit?

Když se řekne sportovní obuv, pravděpodobně vás jako první napadnou tenisky Adidas či Nike. Ty určitě nejsou špatnou volbou, obě dvě značky vyrábí dobré sportovní boty. Nemáme však na mysli boty, jako jsou Adidas Stan Smith či Nike SB. Ne. Vyhněte se teniskám s plochou podrážkou.

Od Adidasu jsou skvělé modely Pureboost či Ultraboost, případně pak terénní Adidas Terrex. Poslední jmenované jsou přímo trailové boty vhodné do přírody.

Nemusíte se ovšem bát ani méně známých značek. V posledních letech stoupá třeba popularita tenisek Skechers, které se vyrábí v Kalifornii. Značka byla založena v 90. letech a dnes je populární po celém světě. Jejich tenisky nabízí opravdu příjemnou vyšší podrážku skvělou pro chůzi v nekomplikovaném terénu i běh.

Zvažte terén, který vás čeká

Tenisky je samozřejmě ještě dost obecný pojem a ty konkrétní je třeba vybrat s ohledem na to, co vás přesně čeká. Jestliže se jdete procházet spíše do hor, budete potřebovat pevnější obuv. Běžecké tenisky nejsou úplně vhodné, často mívají měkkou špičku i svrchní část a to je v kamenitém terénu nepříjemné. Problémem textilního svršku je i nízká odolnost vůči vlhkosti. Pokud vám cestou zaprší, boty promoknou a budete mít mokré ponožky. U odpolední túry nejde o takový problém, doma boty sundáte a usušíte. Jestli už ale jdete někam na dva dny, třeba s přespáním ve stanu, nebo vlastně i v penzionu, budou mokré boty problém. V tomto případě je lepší investovat do bot s pevným svrškem, nejlépe goretex úpravou.

Jak vypadat i při sportovní aktivitě stylově?

Co s týče obuvi, platí snad jediné: Slaďte boty se zbytkem outfitu. Nejsnadněji se kombinují tenisky jednobarevné, případně v neutrálních barvách, jako jsou bílá, černá, růžová atp. Bílá nicméně není tou nejlepší volbou do přírody, černá bude z tohoto hlediska lepší.

Nezapomínejte však, že nejhůře budete působit tehdy, když si vyrazíte v nevhodné obuvi. Horší než neladící tenisky jsou boty, které se na túru absolutně nehodí. Což platí i o ostatním oblečení a doplňcích. K teniskám se například nehodí kožený dámský batoh, potřebujete nějaký sportovní model.

Jak neztratit ženskost?

Spousta žen si stěžuje, že si ve sportovním oblečení a obutí nepřipadají dostatečně žensky. Je-li to i váš pocit, zkuste zvolit nějaké ženské barvy oblečení a obuvi – růžovou, červenou. Případně třeba růžové tkaničky do černých bot. Nebo se vydejte v sukni! Samozřejmě té sportovní. Existují i sportovní sukně na běhání, jsou podšité kraťasy, a ty se ke sportovním teniskám hodí. Tak vzhůru na túru!

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii obuv a doplňky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu