Jaké zastřešení terasy vybrat, abyste byli po celý rok spokojeni?

Jaké zastřešení terasy vybrat, abyste byli po celý rok spokojeni?

29. listopadu 2023,

Mnohé vybavení naší nemovitosti nám slouží k příjemnějšímu bydlení. To platí i o zastínění, zastřešení terasy. Bez stříšky nemůžeme venku trávit tolik času, kolik bychom chtěli ani během léta, kdy je slunce silné, ani během sychravých dnů plných deště, kdy je ale přitom příjemně, co se týče teplot.

Z čeho má být vaše zastřešení terasy vyrobeno?

Co se týče materiálů, z nichž se zastřešení vyrábí, můžeme uvést především dřevo a hliník. Dřevěné pergoly jsou tady už dávno, ale jejich nevýhodou je, že se musí pravidelně a pečlivě udržovat. Z toho plyne, že si budete muset vyčlenit např. den či víkend na natření dřeva, budete muset investovat do nátěrové hmoty a počítat s tím, že budete možná unavení, s bolavými rukami.

Moderní bezúdržbová pergola se střechou z hliníkových profilů, foto: Gardenway.czModerní bezúdržbová pergola se střechou z hliníkových profilů, foto: Gardenway.cz

Oblíbené jsou hliníkové pergoly, které mohou mít stahovací střechu nebo střechu pevnou. Další možností je bioklimatická pergola, kdy střechu tvoří otočné lamely, díky nimž vzduch pod střechou může lépe cirkulovat. Stačí mít lamely ve správné poloze. Hliník je naprosto bezúdržbový, ušetříte čas, své síly, peníze za barvu. Navíc má vysokou životnost.

Chcete mít co nejvíc světla uvnitř domu?

Je fakt, že v zimě nebo večer nám může pergola uvnitř stínit. Oknem a francouzskými dveřmi dovnitř nemůže vstoupit tolik světla, jako když by na terase stříška nebyla. To ovšem nehrozí, když si vyberete stahovací markýzu, nebo pergolu se stahovací střechou. Jednoduše se zasune pod stříšku, která je její součástí, a tak se vám dovnitř dostane téměř tolik světla, jakoby žádná pergola nebyla. To platí i pro stahovací markýzy.

Co se týče markýzy, ty prožívají svůj velký návrat. Dávno neplatí, že by se hodily jen na zahrádky, do cukráren nebo coby krytí výloh na kolonádách apod. Ti nejlepší výrobci markýz si dokonce vyrábí vlastní látky, které jsou voděodolné a mají samočisticí efekt. Konstrukce markýzy může mít několik barev, a tak lze vytvořit spolu s rozmanitými látkami nespočet variant. I když už má markýzu váš soused, vy si můžete vybrat zcela jinou, v jiném stylu, veselejší, nebo naopak decentnější, jednoduchou…

Zastínění formou zimní zahrady

Další možností je zimní zahrada. Tady jsou stěny i střecha prosklené a je důležité střechu zimní zahrady zastínit, aby se zde dalo trávit čas i v létě, kdy celé dny pálí slunce.

Zimní zahrada prodlouží období, které můžete trávit na terase, foto: Gardenway.czZimní zahrada prodlouží období, které můžete trávit na terase, foto: Gardenway.cz

Mnohé typy zastínění teras i dvorků najdete na webových stránkách https://gardenway.cz/…reseni-teras. Je zde i mnoho fotografií, které vám pomohou představit si, jak by konkrétní model zastřešení vypadal u vás doma.

Autorem článku je Redakce. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu