Chcete taky zažít Woodstock? / Hippie móda

Chcete taky zažít Woodstock? / Hippie móda

15. května 2011, hudba, znak, hippies styl, Hippies oblečení, Hippies móda, kostýmy

Sponzorované odkazy

Na začátek je nutno říci, z čeho vlastně slovo hippie vzniklo ze slova hipster (zasvěcený, ten, kdo ví, ke komu patří), které hojně využívali členové beat generation v 50. letech.

Samo hnutí se zrodilo v polovině 60. let v USA, na protest proti zavedeným společenským normám, konzervativnosti, politickým tahům a válkám. Ideálem hippies byla svoboda, mír, volnost láska a tolerance všech lidí, bez ohledu na rasu, jejich místem zaslíbeným bylo San Francisco, kde je také jeho počátek. Materiální věci pro ně byly pomíjivé, snažili se splynout s přírodou a prosazovali názor, že si mají lidé především života užívat, ne se stále za něčím hnát.

Stejně jako k životnímu stylu přistupovali hippies k oblečení, vytvořili si svůj vlastní svět plný pestrých barev.

Existují dvě nejdůležitější věci, bez kterých se v žádném případě neobejdete, a to znak míru, jako symbol proti válce ve Vietnamu, a květiny. Jsou spolu propojeny, nic totiž neznázorňuje klid a mír jako ony. Květiny ideálně nosili za uchem, květinový potisk na hippies oblečení byl ten nejdůležitější vůbec, odtud i jejich přezdívka- květinové děti, a jedno z jejich hlavních hesel- Flower Power. Znak míru se objevuje ve všech podobách, jako řetízek, náušnice, prsten nebo klasicky vlastnoručně nakreslený na tričku nebo na šatech.

Spousta věcí, které hippies nosily, byly unisexové. Oblíbeným kouskem hippies stylu byly třeba džíny, zvláště upnuté zvonové džíny s tlustým páskem. Muži i ženy také nosili krátké trička nad pupík, v zimě nosili DIY pletené tlusté svetry.

Ženy nosily převážně šaty a sukně. Sukně buď dlouhé a splývavé, které kombinovaly s jednoduchými kristuskami nebo mini až mikro sukně, které doplnily o kozačky. Stejně jako sukně byly i šaty krátké nebo dlouhé a volné jako od babičky, důležité bylo žabičkování na prsou a neexistence ramínek. Pro muže tu byly volná trika, kožené vestičky s třásněmi, tílka a každopádně lennonky, které dostaly jméno podle jejich nejznámějšího nositele a symbolu hippies Johna Lennona. Mimo bavlněných materiálů se u nich často objevovaly i ty přírodní, třeba juta, ze které se vyráběly tašky s dlouhými popruhy.

Jako doplňky se nosily dlouhé náušnice s korálky a peříčky, řetízky na kotníku., korálkové řetízky, různé talismany a desítky bavlnkových náramků přátelství. Lidé si většinu věcí tvořili nebo dotvářeli sami doma.

Dalším znakem, které hippies móda velela, jsou třásně úplně na všem, kabelkách, vestách, trikách nebo kalhotách, stejně tak i batikované věci.Květinové děti také často nosili patchworkové kostýmy, vyšívané nebo záplatované oblečení, šikovnější dívky si třeba do džínů vkládali klín z látky s květinovým vzorem. S botami si hippies moc starostí nedělali, buď chodili naboso, nebo měli obyčejné jednoduché sandálky, ženy nosily i kozačky. Stejně je to i celkově s oblečením, nahota u nich byla normální.

Jasným symbolem květinových dětí také bylo to, že muži i ženy měli stejně dlouhé (a vždy rozpuštěné nebo spletené do tenkých copánků) vlasy, jako symbol volného a nezávislého životního stylu. Jako ozdoby se na nich nosily korálkové nebo dlouhé kožené čelenky, oblíbené byly také šátky nebo sponky ve tvaru květin. Muži měli vousy a bradky, nikdy ale nebyly upravované. Kvůli soužití s přírodou a návratu k přirozenosti se dívky téměř vůbec nelíčily.

Hudba byla pro hippies důležitá, jejich symboly byl už zmiňovaný John Lennon, Janis Joplin, The Who nebo Jimi Hendrix. Jejich oblíbenou skupinou byli také Beatles, jejich písnička All you need is love se stala jedním z jejich sloganů.

A nezapomínejte:

zdroje: www.polyvore.com

Autorem článku je Katka J.. Článek najdete v kategorii dámské oblečení, doplňky, kabelky, kozačky a pánské oblečení.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu