Nakupování v Londýně

Nakupování v Londýně

25. dubna 2011,

Sponzorované odkazy

Ne nadarmo patří Londýn spolu s Paříží, New Yorkem a Milánem k hlavním městům módy. Pro každé z něj je něco typické, pro Paříž elegance a šarm, pro New York okázalost a glamour, pro Miláno luxus a Londýn zkrátka jeho stylovost, která je vidět na každém kroku. V Londýně se také narodil punk, lví podíl na tom má také veleúspěšná britská návrhářka Vivienne Westwood. Pocházejí odtud také jedny z největších ikon dnešní módy jako Alexa Chung, Kate Moss nebo Peaches Geldof. Chcete být stylové jako ony?

Proč vůbec jet za nákupy až do Londýna?

Na to je jednoduchá odpověď. Nakupování v Londýně se vyplatí hlavně těm, kteří milují nakupování, ale paradoxně mají hluboko do kapsy. Šokem pro vás mohou být směšné částky v porovnání s těmi českými, může za to nejen stále klesající hodnota libry, ale i velmi nadsazené české ceny. Ve slevách v londýnských obchodech nejsou výjimkou ani slevy o 80 nebo 90%, o kterých si u nás můžeme jen zdát.

Kam jít? Pro obyčejné smrtelníky je nejlepším místem k nakupování Oxford Stree*t, hlavní nákupní třída Londýna. Je několik kilometrů dlouhá a přímo posetá různými obchůdky, většinou s oblečením, obuví nebo doplňky, narazit ale také můžete na knihkupectví, kosmetiku nebo obchodní domy, ve kterých najdete úplně vše. K nejznámějším britským značkám patří *Topshop. U nás se jedná o prťavý obchůdek s omezeným počtem kousků, zato vcelku nákladných. Na Oxford Street najdete pětipatrový dům, ve kterém nejen naleznete celou kolekci, ale i ušetříte až o třetinu, a to se přeci vyplatí! Rozhodně si obejděte i notoricky známé značkové obchody jako Zaru, H&M a podobně. Stejně jako v jiných obchodech v nich najdete kousky, které se k nám ani nedostanou.

Ulicí movitějších je Bond Street, najdete tu butiky všech věhlasných značek, a i když neoplýváte bankovkami, zavítejte tam, koukání je přece zdarma. Stejně je na tom světoznámý obchodní dům Harrods. Jde o jakési „město ve městě“, zabírá neuvěřitelnou rozlohu a najdete v něm ty nejluxusnější obchody slavných značek. Pokud se tam ale chcete podívat, nezapomeňte na určitý dress code. Muže tam nepustí v krátkých sportovních nebo otrhaných džínách, ženy v tričku, které odhaluje břicho. Batoh musíte sundat také.

Jednou z částí Londýna je oblíbený Camden town v severní části Londýna. Je rájem všech vintage nadšenců, zaměřený je spíše na mladé lidi, studenty a turisty. Podle lidí je Camden Town místem s největší koncentrací retro věcí nejen v Londýně, ale i v celé Evropě. Camden town je zaplněn obchůdky, každý z nich má vlastní specializaci. Na své si tu přijdou milovníci a milovnice všech dobových ér, nechybí ani šaty ve viktoriánském stylu, třásňové šaty z doby 20. let nebo šaty ve stylu pin-ups. Podobně je na tom i Portobello. Najdete tu plno bleších trhů, antikvariátů nebo obchodů s vintage nebo moderními kousky z celého světa.

Dejte si velký pozor na velikosti jak u obuvi, tak u oblečení. V Británii platí jiná pravidla, velikost 36 se zde značí jako 8, 38 jako 10, 40 jako 12 a podobně. Pokud máte trošku nekonfekční postavu, nemusíte se bát, seženete tu cokoliv, jak ve velikosti 30, tak ve velikosti 48. Boty se značí od 3–9.

Nejdražší investicí pro váš malý výlet za obchody v Londýně je každopádně letenka, ale ani ta vás finančně nijak nezatíží. Pokud si ji koupíte v akci, může vás vyjít i na 2000, cenově podobně jsou na tom i pravidelné autobusové linky.

zdroje: polyvore.com, tamsinlondon.com

Autorem článku je Katka J.. Článek najdete v kategorii cestování a gastronomie.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu