Jak odstranit skvrny z oblečení?

Jak odstranit skvrny z oblečení?

30. července 2011, skvrny na oblečení, skvrny, skvrny od oleje, skvrny od vína, skvrny od krve, skvrny od potu

Sponzorované odkazy

Čisté oblečení je základ. Už na první pohled si o člověku, kterého neznáme, uděláme jistý obrázek. Skvrnky různého původu nám příliš bodů k dobru nepřidají. Nikdo ale není dokonalý a každému se podobný problém může přihodit. Přece ale nevyhodíme své oblíbené tričko jen proto, že si s tím obyčejný prací prášek neporadí. Jak na to tedy ručně a s prostředky dostupnými pro všechny?

Níže je seznam nejčastěji se objevujících problémů. V každém z těchto případů existuje nekonečně mnoho rad v čištění, pokusím se vám tedy zmínit jen o nejpoužívaněj­ších.

Skvrny od trávy

Znečištění od trávy nikdy nemyjte vodou, odstranění je pak mnohem těžší. Na místo nakapejte něco kyselého, třeba citronovou šťávu nebo ovocný ocet. Postupujte ale pomalu, abyste si místo odstranění flíčku, nepoškodili celý oděv. Další radou je třeba položit na místo rozkrojenou syrovou bramboru a poté přeprání v saponátu.

Skvrny od krve

Čerstvé flíčky namočte do studené vody s trochou mýdla a vodu několikrát vyměňte. Teplá voda není vhodná, protože se při kontaktu s ní může krev v oděvu srážet.

Skvrny od potu

Na žluté skvrny na oblečení v podpaží před praním nalijte ocet a vložte oblečení do pračky. Můžete použít také „mýdlo s jelenem“, které koupíte za levný peníz v každé drogerii. Namočte oblečení, namydlete ho, pak ho chvíli nechte ve vodě a poté vyperte a nechejte usušit na sluníčku. Pomoci vám také může „žlučové mýdlo“- nechejte obleček v jeho roztoku namočený asi 2 hodiny a pak vyždímejte ručně.

Další možností je také napatlat na poškozená místa obyčejný sprchový gel a poté ho vyprat.

Skvrny od oleje

Pokud se vám stane nehoda s olejem, okamžitě na poškozené místo kápněte trošku jaru, opláchněte a dejte do pračky.

Skvrny od vína

Na červené víno se musí zase vínem! Pokud si náhodou polijete kalhoty červeným vínem, okamžitě najděte jeho bílou variantu a spolu se solí ho vyperte v pračce. Pokud vám bílé víno ve spíži chybí, proveďte to samé s mlékem. Dalším řešením může být také posypání solí – nechejte ji na místě asi hodinu působit, poté ji setřepejte a hoďte oděv do pračky.

V každém případě ale dávejte pozor na to, abyste hadřík na místo jen přikládali, ne roztírali. Vše by se pak jen zhoršilo.

Skvrny od ovoce

Zneškodnit čerstvou skvrnu od ovoce pomůže proud velmi horké vody až vařící vody. Pokud si to s ohledem na materiál netroufáte, pokapejte místo citronovou šťávou nebo posypte solí a po 20 minutách ho vyperte.

zdroje: iStockPhoto / Thinkstock

Autorem článku je Katka J.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu