Vyznáte se v podpatcích? / Podpatky encyklopedie

Vyznáte se v podpatcích? / Podpatky encyklopedie

30. září 2011, boty na podpatku, boty podzim 2011, boty, podpatky

Sponzorované odkazy

Svět se dělí na tři kategorie žen. Na ty, co podpatky nosí pořád, ty, co méně a na ty, co je nenosí vůbec. Ať už ale patříte do jakékoliv, každá musíme pro speciální chvíle, které se občas naskytnou, mít v botníku alespoň jedny boty s podpatky, byť ty nízké nebo ty vysoké. Dodají nám punc elegance a noblesy. Nejsou ovšem podpatky jako podpatky. Vyznáte se v nich?

Stilettos

Jehly není třeba dlouze představovat. Jsou za ně považovány všechny druhy bot s tenkými a vysokými podpatky (délka podpatku se pohybuje v rozmezí 7 až 20 cm, nejčastěji se ale vyrábějí ty 12cm). Pokud se chcete inspirovat, není nic lehčího než se podívat na fotky hvězd z červených koberců, kde je to přímo nutnost. Jehly jsou tajnou zbraní všech žen a jsou milovány jak jimi, tak muži, i když pro to má každé pohlaví jiné důvody. Milují je ale i jejich současní nejslavnější návrháři jako Christian Louboutin, Jimmy Choo nebo Sexem ve městě proslavený Manolo Blahnik.

Chunky heel

Chunky heel je obdoba jehel, jenom s podstatně robustnějším podpatkem. Výška bývá podobná, ale mají jedno nesporné plus, a to že díky tomu, že není celá váha těla přenesena jen na jedno určité místo, jsou daleko pohodlnější. Navíc jsou vhodnější i z praktického hlediska, chůze po trávě jim totiž nedělá sebemenší problémy, na skleněné podlaze nekloužou a navíc se nepříjemně nezarývají do kočičích hlav, což je trápení každé milovnice podpatků.

Banana heel

V tomto případě nejde tak o podpatek, jako o samotný tvar boty. V přední části je platformovitě tlustší a je doplněna o ať už tenký nebo robustní podpatek, který bývá často zahnut a tvoří tak pomyslný tvar banánu.

Bezesporu nejoriginálnějším typem podpatků jsou tzv. sculptural heels. Nejdou zařadit do jiné kategorie, vypadají úplně rozdílně, jedno mají ale společné, jejich tvar je něčím obzvláštněný. Může jít např. o doplnění bot průhledným podpatkem, podpatek může mít zvláštní posazení nebo může chybět úplně, jako u bot „finsk“. Originalitě se meze nekladou, není tedy žádným překvapením, že nejčastější nositelkou těchto bot je Lady Gaga.

Wedge cut out heel

Jak už je z názvu jasné, tentokrát jde o boty na klínku, ne ovšem na jen tak ledajakém! Ve střední části boty je klínek naříznut, aby se tak vytvořil dojem podpatku. Působí neformálně a ideální jsou na jaře nebo v létě.

Stacked heel

Stacked heel budí dojem, že je poskládaný z různých vrstev dřeva v různých barvách. Nejčastěji jde o hnědou, béžovou nebo mahagonovou barvu. Boty s tímto podpatkem svůj vrchol sice zažily ve 40. letech, dodnes jsou ale jedním z nejčastějších variant.

Kitten heel (boty na „kačence“)

Kačenka je pod 5 cm nízký podpatek, který vám zaručí eleganci a zároveň pohodlí, díky kterému překonáte celodenní nošení. Boty na kačence jsou spojovány s dívčím stylem Audrey Hepburn, která je do módy „zavedla“. Na počátku 50. let byly nošeny mladými dívkami, které chtěly působit sexy, ale ne vulgárně, často se jim také říkalo „trainer heels“, protože měly připravit nohy na ty podstatně vyšší. Začátkem 60. let se nejprve začaly nosit staršími dívkami a poté si je na nohy obouvaly ženy všech věkových a společenských kategorií. Často tímto podpatkem bývají ozdobené balerínky nebo sandály.

Spool heel

Zlatá střední cesta. Boty s těmito podpatky spadají do historické módy, oblíbené byly v Evropě hlavně v době baroka a rokoka a jejich nejslavnějším nositelem byl Král Slunce Ludvík XIV. Když se potom dostaly do Ameriky, stal se z nich celosvětový trend, který zažil svou zlatou éru v 50. a 60. letech. Spolehlivě je poznáte podle toho, že vrchní a spodní část podpatku je tlustá, zatímco ta střední je tenčí. Dnes se typu podpatku ve spojitosti s Ludvíkem často říká francouzský.

Clear heels

Průhledné podpatky jsou spojovány hlavně s gogo tanečnicemi, v několika posledních kolekcích návrhářů se ale objevují také, na mola je mimo jiné poslali třeba Prada, Fendi nebo Dsquared2 a nutno říci, že vypadají velmi dobře a vůbec ne vulgárně.

zdroje: asos.com, polyvore.com

Autorem článku je Katka J.. Článek najdete v kategorii letní boty.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu