Rozhovor se zpěvačkou Dannie: "Móda je pro mě symbolem identity."

Rozhovor se zpěvačkou Dannie: "Móda je pro mě symbolem identity."

7. března 2012, Colours of Light, Dannie koncerty, Dannie rozhovor, Dannie móda, Dannie

Sponzorované odkazy

Již několikrát vám Luxurymag.cz nabídl rozhovory s nadanými a inspirativními lidmi z módní branže, především pak s různými bloggerkami. Dnes vám však naservírujeme rozhovor se zpěvačkou Dannie, která nejen výborně zpívá a je mnohými považována za královnu českého R’n’B, ale která je také velkou nadšenkyní pro módu a hlavně velmi inspirativní a zajímavou ženou. Po dlouhých letech působení v české hudební branži Dannie konečně minulý rok v listopadu vydala netrpělivě očekávané sólové album Colours of Light, na kterém spolupracovala mimo jiné s Nironicem, Vladimírem 518, DJ Wichem, Andreasem (Sixin) či Jiřím Kornem. Více se však o této nadané české zpěvačce s řeckými kořeny dozvíte v následujícím rozhovoru.

1. Hudbě se věnuješ již odmalička a na české scéně nejsi žádným nováčkem, sólové album jsi však vydala až teď. Proč tak pozdě?

Dřív jsem se hodně věnovala studiu a taky svojí kapele Sixin. Přišlo několik nabídek od velkejch nahrávacích společností, ale nevyužila jsem je, protože bych se musela stylizovat do role někoho jinýho. Po prvý jsem o natočení vlastního alba začala přemejšlet před dvěma rokama díky rapperovi Vecovi, potom přišla velká vlna podpory od Joshe z Neighbor Beats. Nejvíc mě podpořil můj uměleckej tým. Ze začátku hlavně Andreas a Irena Mikulecká a později se k nám přidal i publicista J. Spring. Dostala jsem asi 500 beatů na výběr od producentů a se zpěvákem Andreasem jsme se dali do skládání písniček. Tehdy jsem si uvědomila, že už není úniku a desku musim dotočit.

2. Na desce spolupracuješ hned s několika zvučnými jmény české hudební scény včetně Jiřího Korna. Jak vůbec tento nápad na spolupráci s Kornem vznikl a jaká s ním byla spolupráce?

Když jsme s Djayem Enemym a Vladimirem 518 pro naší spolupráci vybrali písničku Grandhotel a začali přemejšlet o hostech, hned mě napadlo, že v ní chci slyšet Jiřího Korna. Zavolala jsem mu, jestli by do toho s náma šel a Jirka byl pro. Vladimir nám oběma napsal text a on, jakožto naprostej profesionál, ho z fleku a naprosto dokonale zarapoval. Spolupráce byla naprosto úžasná, je to skvělej zpěvák a neskutečně inspirativní osobnost, která dodnes ovlivňuje všechny věkové generace. Těšim se jako malá holka na to, až Jirka vydá další sólový album a rozhodně bych mu ráda složila písničku.

3. Od vydání desky už uběhly tři měsíce, za které jsi stihla natočit tři videoklipy k singlům Let’s Make It Right, Strong Woman a Someone Else. Můžeš nám k singlům i videím něco říct?

Písnička Let's Make It Right je pop soulová balada s infantilnim charakterem, tak trochu parodující romantický písničky a filmy. V klipu se snažim napsat vyznání lásky svýmu vyvolenýmu, kterýho hraje Dj Wich. To se neobejde bez spousty zmačkanejch papírů. Nakonec se odvážim, dopis hodim Wichovi do schránky, všechno dobře dopadne a pohádky je konec. V klipu ke Strong Woman ztvárňuju vílu, která pomocí dotyku kouzelný hůlky mění ženy na celym světě v sebevědomý, veselý a milující bytosti. No a ve videoklipu k písničce Someone Else jsme použili autentický záběry z koncertů, rozhovorů, zkoušek a dalších mejch aktivit, aby se mohl každej podívat, jakej je život muzikanta.

4. Píseň Strong Woman je takový manifest silné, emancipované ženy, která sebou nenechá manipulovat. Proč jsi cítila potřebu o tomto tématu napsat song?

Písničku Strong Woman jsem napsala po tom, co jsem prožila velmi nepříjemný období plný podrazů v mezilidskejch vztazích. Je o síle, sebevědomí a uvědomění si vlastní osobnosti, ale taky o vyrovnání se s lidma, který se mě snažej dostat na kolena. Je věnovaná jak ženám, tak mužům, nejsem totiž zrovna zastáncem přehnaný emancipace. V dnešní době je to až extrémní jev, ženy se snaží být neustále v opozici a nadřazenosti vůči druhýmu pohlaví. Přehnaná snaha žen bejt neustále na pomyslnym piedestálu nad mužem neni podle mě přirozená. Měli bychom přeci bejt na stejný pozici, vyrovnat dualitu a vytvořit jednotu, ne spolu bojovat. Ženy se diví, že nemůžou najít partnera, kterej by se dokázal postarat o rodinu nebo, že jim je partner nevěrnej. Ale to je přeci logický. Mužům, je postupně ubíráno sebevědomí, tak si ho doplňujou jinde.

5. Plánuješ i čtvrtý singl, nebo jaké jsou tvé nejbližší hudební plány?

Jako čtvrtej singl teď vydávám Grandhotel s Jirkou Kornem a Vladimirem 518, o kterym byla řeč před chvílí. K singlu se bude točit luxusní videoklip, takže teď sháníme sponzory, který nám finančně vypomůžou. V nejbližší době mě čeká koncert v Jazz Docku s moji kapelou Sixin, kde se mnou zpívá i zpěvák Andreas a to 24. března od 22 hodin v klubu Jazz Dock. Potom se vrhnu na natáčení několika videoklipů. Zmínim alespoň videoklip s taneční skupinou Dance2XS, o jehož natočení se postará Studio Petrohrad, potom klipy s producentem DTonatem, slovenskym rapperem Delikem a taky plánujeme natočit video s obřim gospelovym sborem. Na jaře a v létě mě čeká turné k desce a koncerty s mojí kapelou Sixin, kde se mnou zpívá zpěvák Andreas. V létě budeme vydávat desku. A na podzim vydávám další sólovou desku zase já, na což se velmi těšim, protože mám domluveno spoustu zajímavejch hostů z Česka, Slovenska i zahraničí.

6. DJ Wich o tobě řekl, že tě považuje za nejlepší českou zpěvačku R’n’B. Jak ses ale vlastně k R’n’B dostala?

Vyrůstala jsem v podstatě v divadle a na podiích. Moje maminka zpívala v různejch soulovejch formacích, mezi kterejma byla i funky kapela s Romanem Holým a Slávkem Jandou, to mě hodně ovlivnilo. Doma jsme poslouchali hlavně soul, jazz a RnB, nejvíc mi v hlavě utkvěli Aretha Franklin, Michael Jackson, Whitney Houston, Natalie Cole, Mahalia Jackson, Mariah Carey a Lauryn Hill. Bylo pro mě naprosto přirozený zpívat tenhle styl, protože jsem v jeho rytmu vyrůstala.

7. Na české hudební scéně vynikáš nejen svým hlasem, ale také výraznou image? Naše čtenáře by určitě zajímalo, kam chodíš nakupovat.

Oblíká mě obchod s dovozovou vintage módou z Anglie, Nymph. Nerada chodim nakupovat, když už jdu, seberu všechno, co mě napadne, bez vyzkoušení a pak si to doma přešiju. Oblečení si celej život vozim z Řecka, kde jsou v módě minimálně 2 roky napřed. Hodně si toho sama šiju a vyrábim. Miluju nu rave a urban styl, vyžívám se ve street módě, inspiruju se v ulicích.

8. Můžeš nám také něco říci k připravované vlastní řadě doplňků a oblečení?

Po tom, co mě začali oslovovat přátelé z branže, abych jim vybírala outfity na důležitý akce nebo jim pomohla změnit styl, jsem se rozhodla, že by mě bavilo pracovat s módou přímo. A tak jsme si s výtvarnicí Karin Kariiinou Onderkovou a zpěvákem Andreasem založili vlastní módní značku URB KOD. Připravujeme originální kolekci oblečení ve stylu urban street a nu rave, který bude určený mladejm lidem s citem pro design a umělecky zaměřený jedince se silnou osobností a výraznym stylem. Necháváme se částečně ovlivnit severskejma módníma trendama, jelikož ve street stylu jsou na špičce, ale taky sledujeme nejnovější světový módní trendy. Chceme spojit pohodlí a účelovost oblečení a doplňků s tim, co je právě in, aniž bychom potlačili původní záměr bejt originální.

9. Vím o tobě také, že máš svůj vlastní blog, čemu se na něm věnuješ?

Pokud mám čas, dávám na svůj blog info o novejch módních přehlídkách, trendech, umělcích a nebo stylovejch doplňcích a vychytávkách. Blog jsem pojmenovala Dannie's Life a věnuju se na něm věcem, který mě zajímaj a baví. (http://sistadannie.tumblr.com/)

10. Co pro tebe vůbec móda a odívání znamená?

Móda je pro mě symbolem identity, mym největšim koníčkem. Nepochopim, že se u nás lidi oblíkaj už přes dvacet let pořád stejně. Přeju si, aby se v Čechách zájem o styl a vzhled posunul z posledních příček na některou z předních. aby se ženy nebály oblíkat odvážněji a barevněji a nestyděly se za svou postavu, ať už je jakákoli.

Zdroj: http://www.danniemusiq.com, https://www.facebook.com/sistadannie

Autorem článku je Beáta B.. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu