Osmany Laffita představí kolekci Corazón Gitano na romském festivalu KHAMORO

Osmany Laffita představí kolekci Corazón Gitano na romském festivalu KHAMORO

25. května 2012, Khamoro, romský festival Khamoro, festival Khamoro, Khamoro 2012, Osmany Laffita, přehlídka Osmany Laffita, Corazon Gitano

Sponzorované odkazy

Pouhé tři dny zbývají do odstartování 14. ročníku Světového romského festivalu KHAMORO. Nabídne nejen koncerty tradiční, současné romské hudby a gypsy jazzu, ale i módní přehlídku známého návrháře Osmanyho Laffity. Jako host vystoupí na závěrečném galakoncertu také skupina Nightwork. V průběhu celého KHAMORA se vedle skupin z několika zemí světa představí také 14 profesionálních i amatérských souborů z Česka. Za organizací festivalu stojí již od roku 1999 občanské sdružení Slovo 21 a Studio Production Saga. Záštitu nad letošním ročníkem festivalu KHAMORO, který na různých místech Prahy proběhne ve dnech 28. 5. – 6. 6. 2012, převzali předseda vlády ČR Petr Nečas a primátor hl. města Prahy Bohuslav Svoboda.

Festival KHAMORO je největším a nejuznávanějším profesionálním romským festivalem na světě a nemohl by se uskutečnit bez podpory Hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR, kteří jsou partnery festivalu od jeho počátku. I přesto se každoročně potýká s nedostatkem financí. Dotace především od MK ČR se rok co rok rapidně snižuje.

„Výběrová komise doporučila dotaci ve výši 600 tisíc korun, což je o více jak polovinu méně než v loni. My už máme veškeré organizační záležitosti domluvené dlouho dopředu. Ve svém závěru by tak zrušení festivalu znamenalo větší škody, než když festival i v těchto podmínkách zorganizujeme,“ vysvětluje ředitelka občanského sdružení Slovo 21 Jelena Silajdžić. Zatím není jasné, jestli k navýšení rozpočtu ze strany ministerstva kultury dojde.

Finanční potíže dovedly organizátory k redukci programu. „V rámci festivalu bohužel neproběhne plánovaná rekonstrukce romských křtin, která měla navázat na loňskou tradiční romskou svatbu,“ říká Džemil Silajdžić, producent festivalu. Návštěvníky i přesto čeká letos zajímavá podívaná. Už v pondělí se návštěvníci můžou těšit na romskou skupinu Mec Yec z Belgie, která vystoupí na koncertě současné romské hudby v Retro Music Hall. Tím odstartuje hudební část festivalu, která bývá největším lákadlem festivalu.

Úterý a středa nabídnou koncerty Gypsy jazzu, v Jazz Docku návštěvníci uvidí a hlavně uslyší špičky tohoto světoznámého žánru. Představí se Fapy Lafertin z Belgie a Nizozemí a skupina Sonnekai, jejíž členové jsou potomci zakladatele Gypsy jazzu Django Reinhardta. Ve čtvrtek a v pátek v rámci hudebního programu vystoupí v klubu ROXY kapely tradiční romské hudby z různých koutů světa. Českou republiku bude reprezentovat českokrumlovská romská formace Cindži Renta. Vedle ní vystoupí Urs Karpatz (Francie), Kočani Orkestar (Makedonie – Belgie), Nikolay Verbitsky (Rusko), Romathan (Slovensko), Stevan Familić (Srbsko), Carmen Fernandez (Španělsko). Všechna hudební uskupení najednou budou moci návštěvníci vidět na defilé účinkujících, kterého se zúčastní celkem 250 umělců. V pravé čtvrteční poledne se projde historickým centrem Prahy 6 zahraničních a 14 českých souborů. Hudební program bude završen sobotním závěrečným galakoncertem v SaSaZu. Tam jako host vystoupí také skupina Nightwork a zpěvák Martin Svátek.

„Festival KHAMORO není zdaleka jen o hudbě, svým návštěvníkům každoročně nabízí také bohatý doprovodný program,“ upozorňuje Jelena Siladžić. V rámci doprovodných akcí proběhne pod širým nebem na karlínském Lyčkově náměstí módní přehlídka, kterou si exkluzivně pro KHAMORO vzal pod taktovku známý módní návrhář Osmany Laffita. Návštěvníky festivalu čekají i dvě výstavy, které pocházejí ze sbírek Muzea romské kultury v Brně. První je

zavede do světa tradičních romských řemesel, na druhé pak zhlédnou nejen olejomalby Míly Doleželové. KHAMORO nezapomíná ani na odbornou část programu, kterou letos bude představovat dvoudenní mezinárodní seminář nazvaný „Nové podoby anticiganismu v moderní Evropě“.

Součástí letošního ročníku bude i pocta romskému spisovateli Vladu Oláhovi, který zemřel koncem ledna tohoto roku. Na prozaika a básníka se bude vzpomínat v pondělí 28. května v Galerii Montmartre v knihovně Václava Havla.

Můj soused, můj nepřítel v inscenaci Národního divadla je jevištní koláž, sestavená především z veřejných dokumentů a projevů, které reflektují soužití Čechů s Romy. Představení režisérky Viktorie Čermákové, které ND uvedlo v premiéře v září tohoto roku, bude také na programu KHAMORA. Vedle toho i projekt režisérky Constanzy Macras Open for Everything, který nabídne neotřelý pohled na současnou společnost a dotýká se života v romské komunitě. „Jsme rádi, že KHAMORO za těch třináct uplynulých let získalo prestiž a je jakousi dobrou kulturní značkou. Svědčí o tom například i to, že o spolupráci s ním má zájem i taková instituce jako Národní divadlo,“ doplňuje producentka festivalu Silajdžić.

Po celou dobu festivalu proběhnou i mezinárodní workshopy nazvané Jdeme dlouhou cestou, během nichž se setkají mladí Romové z Česka, Itálie, Litvy a Bulharska. Letos poprvé se v rámci festivalu uskuteční také mezinárodní dlouhodobý výcvik v kulturním managementu pro mladé Romy, který je zaměřen na získávání dovedností, znalostí, podnětů a schopností, které jsou nezbytné pro pořádání kulturních akcí.

Partnerem festivalu je hl. m. Praha. Festival se koná za podpory Ministerstvo kultury ČR, Open Society Institute – Budapest a dalších subjektů. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. KHAMORO (v překladu sluníčko) každoročně navštěvuje zhruba 8 500 lidí. Připravuje jej profesionální tým lidí, složený především z řad Romů.

Autorem článku je Ostatní. Článek najdete v kategorii ostatní.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu