Plimsolls - tenisky, které si zamilujete hlavně v létě!

Plimsolls - tenisky, které si zamilujete hlavně v létě!

15. června 2012, plimsolls, keds, kedsky, kecky, sannies, slippers, tenisky

Sponzorované odkazy

Látkové tenisky plimsoll jsou druh nízké (nejedná se o kotníčkové tenisky) sportovní obuvi s gumovou podrážkou a šněrováním. První model těchto tenisek vznikl v roce 1830 v Liverpool Rubber Company jako součást plážových outfitů. V Británii se jim obecně říkalo „sand shoe“, tedy plážová obuv. Až kolem roku 1870 získaly své dosavadní jméno plimsoll podle knihy Nicholette Jonese The Plimsoll Sensation, kde se barevný pruh, spojující horní podešev tenisky, podobal linii na trupu lodi. Rovněž podrážka tenisek má spojitost s lodí – protože je z gumy, je protiskluzová, což se vám na lodi většinou hodí.

Ve Velké Británii byly tyto tenisky určené ke sportování při tělesné výchově ve školách a staly se i součástí povinné školní uniformy. V Irsku nebo Skotsku plimsolls nazývají jako „gutties“ nebo „sannies“, na západě britských ostrovů je nazývali „daps“ (dodnes velmi používaný název v Británii). Většina současných teenagerů používá kromě plimsolls také pojem „slippers“, což je synonymum pro pantofle – tedy pohodlnou obuv. V Indii jsou plimsolls známy jako „kedsky“ (datováno od roku 1970) a jsou součástí školních, vojenských a policejních uniforem.

Tenisky plimsolls jsou zkrátka rozšířeny po celém světě a jsou velmi oblíbené – nejen pro své pohodlí, ale také pro svou praktičnost – rychle se obouvají a jsou vyrobeny z příjemných látkových materiálů. Gumová podrážka vám zabrání v uklouznutí na vlhkém povrchu. Ovšem pozor – nejsou určeny k nošení v deštivém počasí, rychle promoknou. U současných teenagerů jsou tyto tenisky velmi rozšířené a oblíbené, často v nich potkáte někoho, kdo se věnuje longboardingu nebo skateboardingu. Staly se základním prvkem outfitů u streetových značek, zaměřených právě na skateboarding, aj. Kdo v Kalifornii nenosí plimsolls, jakoby nežil. Právě Kalifornie je kolébkou těchto „prknových“ sportů. Pořídit si je můžete v obchodním domě H&M, v Converse anebo u populární streetové značky Vans, která nabízí obrovskou škálu barev, materiálů a vzorů.

Pokud se tenisek nechcete vzdát ani v létě a zároveň se nechcete celý den potit v uzavřené obuvi, plimsolls by vám v botníku neměly chybět. Věřte nám, nebudete litovat!

Zdroje: Thinkstock, www.shop.vans.com, www.hm.comwww.converse.com

Autorem článku je Tereza K.. Článek najdete v kategorii obuv, letní boty a tenisky.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu